"תספורת רייצ'ל" בעקבות ג'ניפר אניסטון, הגדלת שדיים בעקבות פמלה אנדרסון והתפחת ישבן בעקבות ג'ניפר לופז - לא חסרים טרנדים שהחלו בעקבות דמות מפורסמת בעלת מראה או אג'נדה ייחודיים. אבל הטרנד האחרון חוצה את כל הגבולות, כאשר בשנה האחרונה נשברים ברחבי העולם שיאים סטטיסטיים של ניתוחי כריתת שדיים כפולים - ולאו דווקא נחוצים.
בשנה שעברה הדהימה השחקנית אנג'לינה ג'ולי את העולם כשסיפרה שהחליטה לעבור ניתוח כריתת שדיים כפול. ההחלטה נפלה לאחר שבדיקה גנטית העלתה כי היא נושאת את הגן BRCA, ונמצאת בסיכון של 87 אחוז ללקות בסרטן השד (בהשוואה ל-12.5 אחוזים באוכלוסייה הכללית). ההחלטה של ג'ולי יצרה תגובת שרשרת חסרת תקדים. מחקר שנערך לאחרונה בארצות הברית (ופורסם בכתב העת הרפואי JAMA Surgery) מגלה כי ברחבי העולם חל גידול של 60 אחוז בממוצע במספר הנשים שבוחרות לעבור כריתת שד כפולה.
החוקרים מאוניברסיטת מישיגן בדקו את התיקים הרפואיים של 1,447 נשים שלקו בסרטן השד, וגילו כי 18 אחוז מביניהן עברו כריתה כפולה של השדיים. בחינה מדוקדקת יותר של התיקים העלתה כי רק 69 אחוז מהנשים שעברו את ההליך אכן נזקקו בוודאות לכריתה כפולה, מכיוון שהיה להן עבר של גידולים סרטניים בשדיים או בשחלות ו/או היסטוריה משפחתית של המחלה הקשה.
"זה פשוט לא הגיוני לעבור כריתה כפולה אם אין המלצה רפואית חד משמעית לעשות זאת", מסבירה ד"ר שרה הוולי, מובילת המחקר. "למעשה, זה עלול לעכב את ההחלמה ולגרום נזק לטווח ארוך. לנשים שאין להן היסטוריה משפחתית מובהקת של סרטן שד או שחלות, או שלא נמצאו נשאיות של הגן הבעייתי, בדרך כלל ממש אין סיבה לעבור כריתה כפולה".