בגידות, אלכוהוליזם, התאבדויות בגלל אהבות נכזבות, ריבים עם ההורים ומיתות פתאומיות. נשמע כמו תסריט של טלנובלה? גם, אבל התיאור המדויק הזה נכון לא פחות לגבי מה שמתרחש במשפחה השלטת של צפון קוריאה, המדינה הסגורה ביותר לעולם והמסקרנת ביותר על הכדור הזה. מאז מותו של הרודן קים ג׳ונג איל בדצמבר 2011 מושל במדינה ביד רמה בנו, קים ג׳ונג און. הבן, ודאי לא תופתעו לשמוע, נבחר במרץ האחרון לתפקיד המדינה אחרי תחרות צמודה מול... ובכן, אף אחד. לפי הדיווחים של סוכנות הידיעות הצפון קוריאנית חברי הפרלמנט פרצו בשאגות שמחה כשהתוצאות הוכרזו והמועמד היחיד לתפקיד זכה בו.
אלא שמאחורי שלטון האימים של קים ג'ונג און, ומאחורי התסרוקת המוזרה שמוכיחה שהסבבים אותו פוחדים לומר לו את האמת, יש שהתחילו בחודשים האחרונים להטיל ספק בעוצמתו האמיתית של הדיקטטור. הם שאלו שאלות מפתיעות בנוגע למידת ההשפעה שיש לו על קבלת ההחלטות במדינה והפנו את הזרקור לדמות אחרת שאולי מושכת בחוטים וקובעת את הסדר: דודה שלו. הכירו את קים קיונג היו - אחותו של קים ג׳ונג איל, אביו המנוח ומטיל האימה של הדיקטטור, ובתו של מייסד צפון קוריאה הנערץ קים איל סונג. אבא שלה נחשב במדינה למנהיג אגדי שזוכה לכבוד של אל וגופתו נחנטה ונשמרה ב"ארמון קומסוסן של השמש" – מוזוליאום ענק שבו הושקעו כ-900 מיליון דולרים. קשר הדם הזה הופך את קים קיונג היו לאישה חשובה ביותר בצפון קוריאה. כמה חשובה? הדם הזורם בעורקיה הפך אותה לגנרלית בעלת ארבעה כוכבים בצבא, לראש מחלקת הארגון וההדרכה ולדמות השולטת ביחידות כלכליות שונות. היא מזכירת ארגון מפלגת הפועלים של קוריאה – המפלגה השלטת, אם תהיתם - ועוד בקורות החיים שלה תוכלו למצוא את ניהול מחלקת התעשייה של המפלגה וחברות במעגל הקרוב למנהיג הקודם, אחיה קים ג׳ונג איל. עם רקורד כזה, ברור שמדובר באישה עם כוח פוליטי אדיר, שכל עוד היא בסביבה שלטונו של אחיינה לעולם לא יהיה באמת שלם. לכן איש לא התפלא שפתאום, ללא כל אזהרה, קים קיונג היו נמחקה מעל פני האדמה.
הבעל נרצח, הבת התאבדה
האישה הזו, שעומדת עכשיו במרכזה של תעלומה, נולדה לפני שישים ושמונה שנים לאשתו הראשונה של קים איל סונג, קים ג׳ונג סוק. אמה מתה כשהייתה בת ארבע, וקיונג היו גדלה הרחק ממשפחתה הגרעינית. אבל הילדות הלוויינית לא הפריעה לה בדרך לכוח: כאישה צעירה נכנסה לחיים הפוליטיים והצטיידה בתואר מהאוניברסיטה על שם אביה, שם למדה כלכלה פוליטית (ולא נתפלא אם סיימה בהצטיינות גם מבלי לדעת את החומר). זה גם המקום בו פגשה את בן זוגה לעתיד – ג׳אנג סונג ט׳אק – ופה הדברים מתחילים להיות מעניינים באמת: ב-1972, בניגוד לדעתו של אביה, קיונג היו התחתנה עם סונג ט׳אק. היא נסעה אחריו למוסקבה, שם שניהם המשיכו בלימודיהם, ובמהרה אהבתם העזה גם נשאה פרי – בת בשם ג׳אנג קום סונג.
בהמשך חזרה קיונג היו למולדת האהובה, שם התקדמה בסולם הדרגות בממשל. בהמשך שלחה זרועות לענפי עיסוק נוספים, וכך למשל הייתה הבעלים הגאה של רשת ההמבורגרים הראשונה בצפון קוריאה, Samtaeseong Diner, שמאז 2009 מוכרת לתושבים ״בשר קצוץ עם לחם״ – כמובן מבלי להשתמש בשם האמיתי של המנה, שנחשב אמריקאי. באותה שנה בה פתחה את המסעדה גם שברה את הפרופיל הציבורי הנמוך עליו שמרה לאורך הדרך והחלה להיראות בציבור ובתקשורת כשהיא מלווה את אחיה, קים ג׳ונג איל, בסיורים המודרכים שלו ברחבי המדינה. אפשר להניח שהחשיפה התקשורתית הזו נועדה להכין את השטח ליום שאחרי מותו של אחיה – וכשזה אכן הגיע ב-2011 היא ובן זוגה ג׳אנג סונג ט׳אק, אנשים חזקים ומכובדים בצפון קוריאה, תמכו באחיין העולה לכס השלטון. למעשה, נראה כי ג׳אנג סונג ט׳אק יועד להיות מעין סוג של מנטור לדיקטטור הצעיר והלא מנוסה - רק בן 31: ״הוא לחלוטין אדם שמשימתו העיקרית היא להנחות ולהשגיח על קים ג׳ונג און בשם משפחת קים״, אומר סטיבן בוסווראת׳, לשעבר שגריר מיוחד מטעם ארה״ב לצפון קוריאה, בראיון לטלגרף: ״תפקידו היה לעזור לו להדוף מתקפות על הסמכות של המשפחה, לבודד אותו ולהגן עליו״.
אלא שכנראה שהדוד לא מילא את תפקידו לשביעות רצונו של הדיקטטור הצעיר – ולראייה, קים ג׳ונג און החליט לעצור אותו בדצמבר האחרון ולהוציאו להורג באמצעות כיתת יורים. אם הזדעזעתם לחשוב איך מרגישה דודה קיונג היו המסכנה אחרי שבן הזוג שלה, אהבת חייה, מת מוות כל כך נורא, תתפלאו לשמוע שהיא לקחה את זה דווקא ממש בסדר. יותר מכך: לפי פרסומים ברשת ABC, קיונג היו הייתה אחת המושכות בחוטים שהביאו למוות הזה. לדברי המקורות, היא התבטאה באופן פומבי בפני חברי המפלגה באומרה כי השושלת של ג׳אנג היא סכנה לכתר המשפחתי. האמירה הזו, בה הוכיחה שוב כי דם סמיך ממים, הספיקה כדי להפוך את מי שנחשב לאיש השני בחשיבותו במדינה לבוגד. עד אותם ימים הופיע ג׳אנג סונג ט׳אק לצדו של קים ג׳ונג און בכל הזדמנות: בלוויה של קים ג׳ונג איל, בביקור במרכז הקניות החדש שנבנה כדי לחגוג את המשטר וגם כשהוא לבוש בבגדי גנרל ולוחש על אוזנו. אחרי מעצרו והוצאתו להורג פרסמה התקשורת הצפון קוריאנית תמונת עולם מעט שונה לגביו: היא האשימה אותו בחיים מופקרים ומושחתים וטענה כי השאיר אחריו חובות של מיליונים בעקבות הימורים. ״הוא נתן לסגנון חיים קפיטליסטי ומנוון למצוא את דרכו אל החברה שלנו בהפצת תמונות פורנוגרפיות בקרב מקורביו״, נכתב בכתב האישום.
״ההחלטה הסופית על מותו של ג׳אנג סונג ט׳אק התקבלה על ידי קים ג׳ונג און אבל גם על ידי דודה שלו, קים קיונג הוי״, אמר לטלגרף לי יאן קאול, ראש מרכז המידע האסטרטגי לצפון קוריאה, הממוקם בסאול. ״אשתו ואחיינו בחרו להקריב אותו כדי להשאיר את שושלת קים בשלטון״. אלא שיכול להיות שלא רק השושלת עמדה מול עיניה של הדודה האימתנית. כשמסתכלים על סיפור היחסים שלה ושל ג׳אנג, מבינים שייתכן ופשוט נמאס לה ממנו: לא רק שג׳אנג היה חובב נשים מושבע ושתיין לא קטן – התנהגות שכבר עלתה לו בעבר בהרחקה מהזירה הציבורית – אלא שהוא גם סימל עבורה את התפוררות משפחתם. בתם היחידה עזבה את פיונגיאנג, בירת צפון קוריאה, ועברה לגור בפריז, משם לא חזרה מעולם. ב-2006 התאבדה בעיר האורות, אחרי שאבא ואמא סירבו להכיר בבן הזוג שלה.
נמחקה מהסרטים, ואז חזרה
ביום שאחרי ההוצאה להורג היו שדאגו לגורלה של קים קיונג היו וחשבו שאחרי שבן זוגה מצא את מותו גם היא תיעלם באופן מסתורי. אחרי הכל, בני משפחתו הישירים של ג׳נאג סונג ט׳אק נורו למוות לאחר מותו וקרובי משפחה אחרים שלו נשלחו למחנות עבודה. החששות נפוגו כשב-16 לדצמבר, ימים אחדים אחרי ההוצאה להורג, קיבלה הדודה הגנרלית דווקא קידום: היא מונתה לראש הוועדה שטיפלה בלוויית אחד הבכירים במפלגה שהלך לעולמו. אלא שיום אחד בלבד לאחר המינוי, ב-17 לדצמבר, נעדרה קיונג היו מהטקס המציין שנתיים למותו של אחיה. כסא הוכן עבורה בטקס, אבל היא מעולם לא התיישבה עליו. ההיעדרות הזו הציתה חרושת של שמועות לגבי גורלה והיוותה מקור לספקולציות לפיהן נושלה מכוחה ואיבדה את תפקידה במפלגה לטובת אחותו של הדיקטטור, קים יו ג׳ונג.
בתחילה נפוצו שמועות על מותה במהלך הליך רפואי שעברה בצרפת או במוסקבה: מקור רשמי מהממשל אמר ל-Yonhap News שהיא במצב קריטי בגלל סיבוכים שנבעו מבעיית לב, ולעומתו דיווח ב-JoongAng Daily טען שהיא במצב של צמח לאחר ניתוח להוצאת גידול במוח שהתרחש בפריז. והיו גם דיבורים על התאבדות, על התקף לב בעקבות מותו של בן זוגה וגם על סרטן – כל אלו לא תלושים בהתחשב בבעיות הבריאות שכנראה סבלה מהן והוחמרו על כתוצאה מאלכוהוליזם. ״היה הרבה מידע על בעיות הבריאות שלה והיא לא נראתה טוב בתמונות האחרונות שלה, אז אין סיבה שלא להאמין לדיווחים הללו״, אומר לדיילי טלגרף דניאל פינסבטון, מומחה לצפון קוריאה. ״דיקטטורים סובלים ממעין ׳קללת דיקטטורים׳ במסגרתה הם נהנים מכל ההטבות אבל סובלים מהלחץ. גם הם רק בני אדם ובעיות כאלה הן דבר בלתי נמנע״. אם תחפשו חיזוק לבריאותה הרופפת של קיונג היו, תמצאו אותו אצל אחיה, קים ג׳ונג איל, שסבל גם הוא משלל בעיות בריאות – מסכרת ואפילפסיה, דרך בעיות לב וגם שבץ – לפני מותו מהתקף לב.
אל קלחת השמועות על גורלה של קיונג נוספו עוד ועוד עובדות מבלבלות שמפזרות סביב הסיפור מסך עשן – האם היעלמותה היא תרגיל מכוון של אחיינה תאב הכוח, או שפשוט מדובר במוות טבעי שפרסומו יפגע בדיקטטור שעוד לא ייצב את שלטונו? תחליטו אתם: ההופעה הציבורית האחרונה של קיונג היו התרחשה כשלושה חודשים לפני היעלמותה, ב-9.9.13, אז הגיעה עם אחיינה קים ג׳ונג און לקונצרט של הצבא. יומיים אחרי רציחתו של בעלה, שודר בטלוויזיה הלאומית של צפון קוריאה סרט דוקומנטרי שהראה אותה עם אחיינה קים ג׳ונג און בדרך אל הארמון בו קבורה גופת אביה ואחיה – שידור שגרם לרבים להאמין שהיא בטוחה. עם זאת, בתחילת אפריל שודר הסרט בשידור חוזר והפעם קיונג היו נערכה החוצה ואת החלקים בהם הופיעה החליפו תמונות של המנהיג ואשתו. המהלך בישר רעות: היעלמות מחומרי ארכיון היא פרקטיקה ידועה שמסמנת נישול מכוח, מחיקה רשמית מההיסטוריה במונחים של מדינה דיקטטורית . גם פאק מאם-קי, ראש מחלקת התכנון והאוצר של המפלגה השלטת בצפון קוריאה, נמחק מכל התמונות וסרטי הדוקו של הטלוויזיה הלאומית אחרי שהוצא להורג ב-2010 בעקבות רפורמה כלכלית כושלת.
ובכן, המסקנה המתבקשת בקרב המומחים הייתה שקיונג היו איבדה את כוחה הפוליטי ואולי גם את חייה. אבל בזמן שמגבשים את ההחלטה הזו, הגיע מסר מבלבל נוסף: שבועיים לאחר שידור הסרט הערוך, שידרה הטלוויזיה הלאומית סרט דוקו נוסף, שהראה את הדודה מבקרת במגרש כדורגל עם אחיינה היקר. ״ההופעה המחודשת שלה בתקשורת מצביעה על כך שהיא לא נושלה פוליטית״ אמר פרופסור יאנג מו-ג׳ין מאוניברסיטת סאול לסוכנות הידיעות הדרום קוריאנית יונהפ ניוז. טושימיצו שיגמורה, פרופסור באוניברסיטת ווסדה בטוקיו ואוטוריטה בענייני צפון קוריאה, מחזק את דבריו בראיון לדיילי טלגרף: ״אף אחד לא יכול ללכת נגדה והיא יכולה להכריח את הצבא והמפלגה לציית לה בזכות השם שלה. ההיעלמות שלה תגרום להרבה בעיות פוליטיות בפיונגיאנג. קים ג׳ונג און אולי מנסה לכסות על ההיעלמות שלה כדי לשמור על כוחו הפוליטי, אבל רק לבינתיים״.
האחיין הוא שליט על נייר?
אז מומחים מעריכים שחשיבותה של קיונג היו כסמל של השושלת גדולה מדי ושהיא מבטיחה לה ביטחון, אבל בהתחשב בעובדה שג׳ונג און מחזיק ברקורד אכזריות שובר שיאים, קשה לדעת עד כמה נשקפת לה סכנה. לפי ראש המודיעין הדרום קוריאני, מאז שעלה הדיקטטור לשלטון טיפס מספר ההוצאות להורג הפומביות במדינה מ-17 ל-40 מדי שנה. לצורך המחשה, נספר שלא הסתפק בהוצאה להורג של הדוד שלו, אלא רצח עוד 11 בעלי משרות ממשלתיות. באוקטובר 2012 הורה מפורשות "למחוק כל זכר" מקים צ׳אול, מי שהיה סגן שר ההגנה שלו, ודאג שייהרג מירי מרגמה מבלי שתוותר ממנו "אפילו שערה אחת״. החטא שהביא עליו את גזר דין המוות, אגב, היה ״התהוללות בזמן תקופת המוות של קים ג׳ונג איל״. האשמה דומה עלתה גם נגד ג׳אנג סונג ט׳אק, דודו של קים ג׳ונג און, שכחלק ממסע ההכפשה שעבר לאחר מותו נטען כי לא מחא כפיים בהתלהבות מספקת לכבודו של הדיקטטור וכי הציב את פסלו במקום מוצל ולא בחלון מואר. ג׳ונג און בחברה טובה, כך נראה: אשתו, רי סול ג׳ו, נחשבת חסרת רחמים לפחות כמותו והטלגרף מספר שהיא אחראית גם להוצאה להורג משלה. מסתבר שלפני שהתחתנה עם הדיקטטור הייתה חברה בלהקה מוזיקלית. לפני שנה נחשפו הקלטות לא מפרגנות של חברי הלהקה, ובתגובה דאגה הרעיה המסורה לכך שתשעת חברי הלהקה נעצרו והוצאו להורג על ידי כיתת יורים, כשמשפחותיהם נאלצות לצפות במתרחש.
אבל יכול להיות שכל הפעולות האכזריות הללו מרחיקות אותנו מהאמת: קים זקוק לדודתו לצידו, ולכן קטנים הסיכויים שיפגע בה, אלים ככל שיהיה. היא קרובת משפחתו החזקה ביותר, והוא רוצה אותה לצידו, בודד על כיסא הדיקטטור. ״כשקים ג׳ונג איל מת וקים ג׳ונג און ירש אותו, אנשים ראו בזה פשוט העברת כוח מאב לבן אבל הם פספסו את מה שקרה למערכת הטוטליטרית שתמכה בשלטון של קים ג׳ונג איל״, אומר ג׳אמג ג׳ין סונג, עריק מצפון קוריאה ומחבר ספר חדש בנושא לכתבת ה-CNN קריסטיאן אמאנפור. ״לעומת אביו, לקים ג׳ונג און יש אולי חברים מבית הספר בשוויץ, אבל אין לו אף חבר מצפון קוריאה ועם ההוצאה להורג של הדוד שלו הוא הפך ליתום משפחתית -אבל גם פוליטית״.
לפי ג׳ין סונג, המנגנון הפוליטי הנוכחי מורכב מאנשים שלא מכבדים את השליט הנוכחי, אשר נאלץ להסתמך עליהם כדי לגרום לדברים לקרות. אם להאמין לו – און נשלט כרגע על ידם, כשהוא רק בובה, שליט על הנייר, והוא תלוי בבני משפחתו הקרובים. ״עד שפגשתי את קים ג׳ונג איל באמת חשבתי שהוא אלוהים. קדוש, חכם, מישהו שיותר טוב מאיתנו, שמקריב את חייו למען האנשים״, הוא סיפר ל-CNN. ״הפרופגנדה כל כך יעילה שאפילו לא האמנתי שהוא הולך לשירותים, אבל כשפגשתי אותו, האיש שעמד מולי היה פשוט איש, אנושי. הוא לא היה קדוש, הוא לא היה צדיק, הוא לא היה אלוהים. הוא היה בדיוק כמוני".