דווקא רוברט קיוסאקי, מחבר רב המכר העולמי "אבא עשיר אבא עני", שלימד את כל העולם איך למנף כספים אישיים להון עצמי, דווקא הוא הכריז השבוע על פשיטת רגל של "ריץ' גלובל", אחת מהחברות בבעלותו.
קיוסאקי שכר לפני כמה שנים חברה אחרת שתעזור לו לקדם את סבב ההרצאות המצליח שלו. העסקה כללה אחוזים מרווחי ההרצאות. לאחר שכשל קיוסאקי בהעברת הכספים המובטחים לחברת הקידום, החליטה זו לתבוע אותו ובית המשפט קבע כי על "ריץ' גלובל" לשלם לה 24 מיליון דולר, סכום שקיוסאקי לא יכול היה לעמוד בו.
"לקחתי את המותג של קיוסאקי והפכתי אותו לגדול יותר", אמר מנכ"ל חברת הקידום, ביל זנקר, "אך כשהגיע הזמן לשלם, הוא לא עמד במילתו". קיוסאקי, שהדריך מיליוני אנשים ברחבי העולם, והירצה בפני בכירי עולם העסקים, נאלץ למרבה המבוכה להגיש בקשה לפשיטת רגל. וזאת למרות שעל פי הצהרה של מייק סאליבן, מנכ"ל החברה המנהלת את עסקיו של קיוסאקי, הונו מוערך ב-80 מיליון דולר ועסקיו מנוהלים ב-10 חברות נוספות.
בן למשפחה של מחנכים ששירת כקצין בוייטנאם
קיוסאקי, אמריקאי ממוצא יפאני שנולד בהוואי, נולד למשפחה של מחנכים. אביו עמד בראש משרד החינוך של הוואי וכבר בגיל צעיר נחשף קיוסאקי לרעות החולות של מערכת החינוך עליהן כתב יותר מאוחר בספרו. על פי החלק הביוגרפי המופיע בספר, כילד הוא עבד בחנות המכולת של אביו של חברו הטוב, שם קיבל את התובנה על פיה עבודה בשכר היא עבדות וכדי להגיע לעצמאות פיננסית יש ליזום ולהשקיע במה שיניב כסף בעבורך ולא עבור הבוס שלך.
לאחר שסיים את לימודי העל תיכוניים, ושירת כקצין בוויאטנם נכנס קיוסאקי לעולם העסקים בשנת 1977. החברה הראשונה שהקים ייבאה ארנקיים יוקרתיים שנמכרו במחזור מכירות של מיליוני דולרים. לאחר מכן פנה קיוסאקי לתחום החינוך, האהוב עליו עד היום, והקים חברה שלימדה עסקים ופעלה בשבע מדינות שונות. בשנים שאחרי התרחב למגוון תחומים שונים כמו נדל"ן, טכנולוגיה ואפילו חולצות טי שירט.
הוא התחתן עם אשתו קים, מרצה ויזמית בשנת 1985 ושניהם מתגוררים כיום באריזונה. קים משמשת כשותפה ומנהלת בעסקיו של בעלה. בסוף שנות ה-90 הוציא קיוסאקי משחק קופסא העוסק בחשיבה פיננסית שנתן לו את הרעיון לספר. עם תחילת המילניום הוציא את "אבא עשיר, אבא עני" והשאר היסטוריה. הספר, מז'אנר ספרי השיפור וההדרכה העצמית, כבש בבת אחת את העולם, הפך לרב מכר עולמי ומכר יותר מ-25 מיליון עותקים.
200 אלף עותקים של "אבא עשיר אבא עני" בישראל
הספר שוטח השקפת עולם הטוענת שכדי להתעשר ולהגיע לרווחה כלכלית, יש ללמוד מאנשים עשירים כיצד להתייחס לכסף. כלומר, להשקיע בנכסים המייצרים הכנסות שוטפות ופחות בהתחייבויות שמייצרות הוצאה כמו בית למגורים או רכב. ובעיקר, להפסיק להאמין באשליה כי השכלה גבוהה ועבודה כשכירים תהפוך אותכם למבוססים כלכלית. על פי קיוסאקי, העניים קונים דברים שמייצרים בעבורם הוצאות, אבל העשירים נותנים לכסף לעבוד למענם.
בעקבות הספר הראשון, נכתבו עוד 21 ספרי המשך המתמקדים באותו נושא, והפכו את קיוסאקי למולטי מיליונר. בארץ, מכר הספר הראשון לא פחות מ-200 אלף עותקים. "עד היום זה אחד הספרים שמוכרים הכי הרבה בשבוע הספר", סיפר ל-mako ביני טרביאקס, מנכ"ל הוצאת מטר, שמפיצה את הספר בארץ, "ההד שהספר הזה מעורר הוא מדהים וחזק. הוא פונה בעיקר לקהל קונים צעיר בעלי אופק השקעתי נקי יחסית. השיטה שלו פחות מתאימה לאנשים מבוגרים".
"פגשתי אדם מרשים עם יכולת התבטאות גבוהה והילה של מצליחן"
בסוף שנת 2007 הגיע קיוסאקי לארץ עם אשתו והשתתף במגוון כנסים בנושאים כלכליים. בין השאר פגש את נשיא המדינה. לביקור בארץ התלווה אליו טרביאקס. "פגשתי אדם מרשים ביותר", הוא נזכר, "צורת ההתנסחות שלו מרתקת והוא מפגין בטחון עצמי מאד גבוה. יש סביבו הילה של מצליחן ודרך ההילה הזאת והכריזמה, הוא מעביר לאנשים את ההרגשה שהעצות שלו אכן אפשריות ויובילו אותך להצלחה. חשוב לציין שאשתו היא חלק מאוד גדול מהחבילה הזאת וביחד הם מקרינים אנרגיה מאוד חיובית ומעודדת".
בסיוריו בארץ נפגש עם קבוצת קוראים שטענו בפניו שהעצות שהוא נותן טובות מאד לארצות הברית, אבל פחות רלוונטיות לארץ. על כך אמר להם קיוסאקי: "זה תקף לכל מקום. אני מביט על כל הבניינים והרבי הקומות שלכם, ועל כל העסקים, ואומר - אולי אתם לא עושים את זה כאן, אבל מישהו אחד בטוח עושה".
בראיון ל"הארץ" הוסיף בהקשר הזה: "בכל מקום בעולם שבו הייתי אמרו לי את זה - 'אי אפשר לעשות את מה שאתה עושה כאן'. האנשים שאומרים את זה הם לוזרים וטיפשים. אני יכול לעשות את זה בישראל, אני יכול להשיג תזרים מזומנים מיידי. פשוט יש לי צורת חשיבה אחרת. אני לא מנתח מוח, אבל סיכון הוא דבר שקשור לטיפשות. ככל שאתה חכם יותר, הסיכון שלך נמוך יותר".
"הספר מדבר לישראלים בגלל הצורה הפשוטה בה הוא פונה אל הקורא"
לא רק "אבא עשיר אבא עני" הצליח בארץ. 14 ספרים נוספים יצאו בעברית וכולם מכרו טוב. ספר חדש של קיוסאקי אמור לצאת לאור בעוד כחודשיים. "ספריו של קיוסאקי מדברים מאד לישראלים", מסבירה רויטל ויטלזון-יעקבס, קניינית הספרים של רשת סטימצקי, "אני חושבת שמה שמבדיל אותו מספרים דומים בתחום הוא הצורה בה הוא פונה אל הקוראים. מעטים הספרים בנושאי כלכלה וניהול אשר מדברים בצורה ברורה לאדם הפשוט, זה שאין לו רקע בכלכלה. גם השפה שלו והשיח שלו מתאימים לישראל, אפילו הכותרת שלו מדברת על אחריות גברית של האב כלפי המשפחה וזה אחד המיתוסים הנפוצים בישראל".
ויטלזון-יעקבס זוכרת, כי כאשר יצא הספר הוא עורר התעניינות רבה שלא שככה עד היום, 12 שנים אחרי מועד יציאתו. "פגשתי אנשים שאמרו לי אז שהספר נותן להם הזדמנות לצאת מהמציאות שלהם ולהסתכל עליה בזווית אחרת. קנו אותו בעיקר אנשים ממעמד הביניים, מה שמאוד הפתיע אותנו בזמנו". רוויטל אומרת כי הספר ממשיך לתפוס נתח שוק משמעותי בתחום ואף מהווה מקור השראה לעשרות ספרים מהתחום שמנסים לייצר הצלחה דומה בעזרת שפה עיצובית משותפת ושיווק דומה.
"פשיטת רגל? יש לו עדיין 80 מיליון דולר בחשבון הפרטי"
סדרת הספרים, שזכתה לפופולריות עצומה, קיבלה גם ביקורות רבות במהלך השנים. הטענות העיקריות היו שעצותיו כלליות מדי, מסוכנות ובמקרים רבים גרמו לאנשים להפסיד את כל כספם. בראיונות במהלך השנים אמר קיוסאקי שוב ושוב שמי שמבין אותו, יישם את העצות בהצלחה. מי שלא, הוא פשוט טיפש וכאמור, גם לוזר.
אבל למרות האופי המרשים, העצות הנחרצות, וההצלחה העולמית של קיוסאקי, שהפך למרצה שגובה עשרות אלפי דולרים לשעה, גם הוא לא הצליח לחמוק מהחלטות עסקיות שגויות. אחת כזאת עלתה לו השבוע בסגירת אחת החברות שלו.
"אי אפשר להשוות בין העצות שנתן לאנשים פרטיים, לבין הנפילה הנוכחית", אומר טרביאקס, "פשיטת רגל בארה"ב או כמו שהם מכנים את זה צ'פטר 11, זה ממש לא דומה למה שאנחנו מכירים בארץ. זה תהליך משפטי מקובל כחלק מהתגוננות מפני תביעות, מכיוון שהפסיקות בעניינים מסחריים שם מגיעות לסכומים לא הגיוניים. זה לא אידיאלי לפשוט רגל, אך למעשה זוהי החלטה עיסקית נכונה. חוץ מזה שהתורה של קיוסאקי מתעסקת במגזר הפרטי בלבד ולכן אין שום קשור בין יכולותיו כמתווה תורה כלכלית והתנהגות משקית פרטית לבין פשיטת רגל של חברה. בשורה התחתונה, יש לו עדיין 80 מיליון דולר בחשבון הפרטי".