מתי מותר לעצור אדם?
בהיעדר צו של בית משפט, שוטר מוסמך לעצור אדם אם יש לו יסוד סביר לחשוד שהאדם עבר עבירה בת מעצר (כלומר עוון או פשע).
בנוסף, צריכה להתקיים אחת מהעילות הבאות:
1. האדם עבר בפניו או זה מקרוב את העבירה, והשוטר סבור שהוא עלול לסכן את ביטחונו של אדם, את ביטחון הציבור או המדינה.
2. יש לשוטר יסוד סביר לחשש שהחשוד לא יופיע להליכי חקירה.
3. יש לשוטר יסוד סביר לחשש ששחרור החשוד או אי מעצרו יביא לידי שיבוש הליכי משפט.
4. יש לשוטר יסוד סביר לחשש שהחשוד יסכן את ביטחונו של אדם, ביטחון הציבור או המדינה.
5. סוג העבירה שהאדם חשוד בה: עבירה שדינה מיתה או מאסר עולם; עבירת ביטחון; עבירה לפי פקודת הסמים המסוכנים למעט עבירה הנוגעת לשימוש או החזקת סם לשימוש עצמי; עבירה שנעשתה באלימות חמורה או תוך שימוש בנשק חם או קר; עבירת אלימות במשפחה.
6. האדם משוחרר בערבות, ויש יסוד סביר להניח כי הוא הפר תנאי מתנאי השחרור או כי הוא עומד להימלט מהדין, או שיש יסוד סביר לחשש שהוא נמלט ממשמורת חוקית.
האם מותר להשתמש בכוח לצורך ביצוע מעצר?
על פי פקודת המטה הארצי, מותר להשתמש בכוח לצורך ביצוע המעצר רק אם האדם מתנגד או מתחמק מהמעצר. בכל מקרה, אין להשתמש אלא במידת הכוח הדרושה להשגת המטרה לשמה נעשה השימוש בכוח. שימוש בכוח על ידי שוטר במסגרת מילוי תפקידו, שלא לצורך או מעל לנדרש, הינו אסור, ויכול להיחשב כעבירה פלילית מסוג תקיפה.
עורך דין, תרופות ושירותים
הבאה בפני שופט
יש להביא אדם שנעצר לדיון בפני שופט תוך 24 שעות מרגע המעצר. רק במקרים חריגים שבהם יש צורך בחקירה דחופה, הקצין הממונה יכול לעכב את הבאת העצור בפני שופט עד ל-48 שעות.
הזכות להתייעץ עם עורך דין
כל עצור זכאי להיפגש עם עורך דין ולהיוועץ בו באופן מיידי. רק במקרים מיוחדים רשאית המשטרה לעכב את הפגישה עם עורך הדין בהחלטה מנומקת בכתב.
מסירת מידע לעצור
יש להבהיר לחשוד מיד עם מעצרו את סיבת המעצר ואת זכותו להיפגש עם עורך דין. כמו כן, כאשר אדם נעצר ומובא לתחנת משטרה או שהוא חשוד בביצוע עבירה, יש ליידע אותו כי באפשרותו לבקש סנגור ציבורי אם הוא זכאי לכך לפי החוק.
התנאים בתא המעצר
החוק קובע כי עצור יוחזק בתנאים הולמים, שלא יהיה בהם כדי לפגוע בבריאותו או בכבודו. התנאים בתא המעצר צריכים לכלול, בין היתר: חלון שמאפשר אוורור, שירותים וכיור, מקלחת במים חמים מדי יום, תאורה חשמלית, מיטה, מזרון, שמיכות נקיות, סבון, נייר טואלט. כמו כן, עצור זכאי לקבל שלוש ארוחות ביום לפחות.
טיפול רפואי
כל עצור המבקש טיפול רפואי זכאי להיבדק בידי חובש או רופא והוא זכאי לטיפול הרפואי הנחוץ לו לשמירה על בריאותו על פי קביעת רופא מקום המעצר.
איך נפטרים מהתיק?
רישום פלילי
המרשם הפלילי כולל בעיקרו מידע לגבי הרשעות של בתי משפט אך הוא כולל גם מידע על תיקים תלויים ועומדים. בנוסף, המשטרה מחזיקה רישום משטרתי הכולל מידע לגבי תיקי חקירה שנסגרו. המרשם הפלילי אינו כולל מידע על תיק שנסגר בשל חוסר אשמה.
ביטול רישום של תיק סגור
חשוד שתיק חקירה כנגדו נסגר בעילה שאינה "חוסר אשמה", רשאי לפנות לתובע שסגר את התיק בבקשה מנומקת לשנות את עילת הסגירה (כאמור, תיק שנסגר בעילת "חוסר אשמה" אינו מופיע ברישום).
ככלל, רישום בדבר החלטה שלא לחקור או שלא להעמיד לדין בנוגע לעבירה שאינה פשע יבוטל אוטומטית בתום שבע שנים מיום האירוע לבגיר ובתום חמש שנים לקטין.
המשטרה רשאית להורות על ביטול רישום של תיקים שנסגרו לאחר שבע שנים במקרה של פשע וחמש שנים במקרה של עוון (עבור קטין – חמש שנים ושלוש שנים בהתאמה). מלבד שיקול הזמן שחלף מאז התרחשות האירוע, שוקלת המשטרה קריטריונים נוספים לגבי מהות העבירה, חומרת הפגיעה באדם, רישומים פליליים נוספים וכו'.
אדם יכול לפנות בבקשה לביטול רישום של תיק סגור לאחר שנסתיימה התקופה באמצעות חוליית מרשם פלילי, מדור מידע פלילי, חטיבת החקירות, האגף לחקירות ולמודיעין, המטה הארצי, דרך בר לב 1, ירושלים 91906.