באחד במאי 1886 פתחו עשרות אלפי פועלים ברחבי ארה"ב בשביתה והפגנות, בתביעה לקיצור יום העבודה לשמונה שעות. באותה תקופה טרם נקבעו חוקים רבים המגנים על זכויות העובדים, וכך יום העבודה הממוצע של פועל אמריקני יכול היה להימשך 12, 16 ואפילו 20 שעות רצופות. במהלך הדיכוי האלים של השביתה וההפגנות על-ידי בעלי הון והמשטרה, נהרגו שורה של פועלים ושוטרים, וארבעה מראשי ארגוני העובדים ומפלגות הפועלים בעיר שיקגו הוצאו להורג. יום זה הפך סמל למאבק סולידרי ונחוש למען זכויות עובדים ותנאי העסקה הוגנים, והוכרז על-ידי האינטרנציונל הסוציאליסטי שהתכנס בפריז ב-1889, כיום העובדים הבינלאומי.
126 שנים אחרי אותם ימי מאבק בארה"ב, באחד במאי 2012 במדינת ישראל, עשירית מהעובדים השכירים הם עובדי קבלן, נטולי זכויות, שחרב הפיטורים מרחפת בקביעות מעל ראשיהם; יותר משליש מהשכירים בישראל מרוויחים עד 4,100 ש"ח בחודש, שכר שאינו ריאלי ביחס ליוקר המחייה בישראל; יותר ממחצית המשפחות החיות מתחת לקו העוני הן משפחות בהן לפחות אחד מבני המשפחה עובד למחייתו, ובחלק הולך וגדל מתוכן אפילו שני מפרנסים.
מישהו לא הבין את המחאה החברתית
בקיץ 2011 יצאו לרחובות עשרות אלפי ישראלים, מקריית שמונה ועד אילת, בתביעה לחברה צודקת יותר. עיקרה של אותה מחאה, כמו גם המחאות הצרכניות שקדמו לה (הדלק והקוטג'), היה העלייה המתמשכת ביוקר המחייה. אך צידה השני של המשוואה החברתית-כלכלית, הפגיעה המתמשכת בשכר העובדים, תנאי ההעסקה והביטחון התעסוקתי, לא זכו להתייחסות נרחבת. הפער בין הדרישה להורדת יוקר המחייה לבין ההתעלמות משאלות התעסוקה, אפשר לממשלה לקדם הצעות ויוזמות שעוסקות רק בהורדת מחירים, לעיתים קרובות תוך המשך הפגיעה בזכויות העובדים.
כך למשל, ועדת טרכטנברג המליצה להסיר את ההגנות האחרונות על תוצרת מקומית מפני ייבוא מתחרה; יישום ההמלצה אולי יביא להורדות מחירים בטווח הקצר, אך גם יפגע בפרנסתם של ישראלים רבים שיתקשו עוד יותר להתמודד עם יוקר המחייה. כך הפכה המחאה החברתית כלי בידיהם של המבקשים להמשיך ולפרק את שאריות מדינת הרווחה הישראלית ואת שאריות העבודה המאורגנת בישראל.
מאידך, לא נידונו לעומקן בעקבות המחאה רעיונות כמו העלאת שכר המינימום, שהייתה משפרת באופן דרמטי את איכות ורמת חייהם של עשרות אלפי ישראלים, שכיום אינם יכולים לעמוד בעלויות של קניות בסופרמרקט, משכנתא ואפילו שכר דירה, חינוך ראוי לילדיהם, בריאות וסעד משפטי בעת הצורך.
מישהו מתעשר על חשבון העובדים
צדק חברתי טמון ביכולת של כל האנשים לחיות בכבוד, לרכוש השכלה לעצמם ולילדיהם מבלי להיות תלויים בחסדיהם של נדבנים, לעבוד ולהתפרנס בכבוד, וליהנות מנגישות מלאה לכל השירותים שהמדינה מציעה, כולל סעד משפטי, שירותים רפואיים מתקדמים והשכלה גבוהה. ללא מאבק למען העסקה הוגנת, שכר הוגן וביטחון תעסוקתי, לא יושג צדק חברתי אמיתי, ואלו המתעשרים על חשבון העובדים והצרכנים ימשיכו לעשות כן, כפי שעשו בשנה שחלפה מאז מחאת הקיץ.
חשיבותו של האחד במאי 1886 טמונה בכך שביום הזה יצאו עובדים מכל המגזרים למאבק משותף למען זכויותיהם של עובדים מכל המגזרים. הסולידריות של המאבק והאוניברסאליות של דרישותיו, הם שמקנים לו את חשיבותו הסמלית לימינו אנו כאן בישראל. באחד במאי 2012 טמון לפיכך פוטנציאל לאיחוד כוחות בין כל נפגעי המדיניות החברתית-כלכלית של העשורים האחרונים, למאבק ציבורי משולב וסולידרי, למען חברה צודקת ושוויונית יותר לכולנו.
גיא פדה, חבר הוועד המנהל של המכללה החברתית כלכלית, ירצה במסגרת פסטיבל סרטי פועלים שמתקיים בין ה-1.5 ל-8.5 בחיפה.