איני יודע מה בדיוק עשה בנימין נתניהו ביום חמישי בערב אבל סביר להניח כי ברגע ששמע ראש הממשלה את ראש המטה שלו לשעבר נפתלי בנט מתפתל בראיון אצל ניסים משעל לא היה מאושר ממנו. עוד לפני מבצע "עמוד ענן" – ועל אחת כמה וכמה עם סיומו – ברור היה כי האיום האלקטורלי האמיתי על הליכוד-ביתנו לא יגיע מכיוונה של מפלגת "העבודה" כי אם דווקא מ"הבית היהודי" – ומהבחינה הזו הייתה פליטת הפה של בנט בבחינת אוצר בלתי צפוי מבחינתו של ראש הממשלה.
בנימין נתניהו לא היה זקוק לשם שינוי לארתור פינקלשטיין על מנת להבין כי יש להכות בברזל כל עוד הוא חם ובהמשך לראיונות סוף השבוע בהן תקף את בנט, מיהרה מפלגתו להפיץ כבר אמש תשדיר בו מובאים דבריו של בנט (אך ראוי לציין למען ההגינות כי הם נקטעים במכוון כך שיוצאו מעט מהקשרם) שכונה בסרטון "פוליטיקאי חסר אחריות". ואף על פי כן, הניסיון מלמד כי ראש הממשלה עוד לא יכול להוציא את השמפניות מהמקרר כי במציאות הפוליטית הישראלית לא כל מי שנתפס בפליטת פה בעייתית - שילם על כך במזומן.
השמאל של ביבי והאספסוף של תיקי
מערכת הבחירות של 1999 זכורה בעיקר בזכות פליטת פה אחת שחוללה סערה: תיקי דיין כינתה את תומכי הליכוד "אספסוף" במהלך כנס שבו נכח גם המועמד לראשות הממשלה דאז אהוד ברק. התגובה לא איחרה להגיע ומפלגת הליכוד מיהרה להוציא לתומכיה סטיקרים עם הכיתוב "אני אספסוף גאה".
בנימין נתניהו עצמו, אז עוד ראש הממשלה בקדנציה הראשונה שלו, נתפס גם הוא באמירה אותה היה מעדיף לשכוח עת רכן לעברו של הרב כדורי ולחש לו כי "השמאל שכחו מה זה להיות יהודים". אהוד ברק ניצח את הבחירות למרות הקשר שניסה לייצר הליכוד בין ברק לתיקי דיין ואילו נתניהו עצמו לא הפסיד אותן בגלל מה שאמר לכדורי – וזאת על אחת כמה וכמה לנוכח העובדה שהדברים נאמרו אי שם באוקטובר 1997 – שנה וחצי לפני יום הבחירות עצמו.
בין ה"אנחנו" ל"הם"
בשני המקרים אגב, שני הצדדים, הן אלו שנתפסו בפליטת הפה המביכה והן אלו שניסו לנצלה לצרכיהם הפוליטיים ביקשו לייצר משוואה לפיה הלכה למעשה נחלק העולם לשתי קבוצות בלבד בהתאם חלוקה דיכוטומית ברורה – "אנחנו" מצד אחד ו"הם" מצד שני. כך למשל, בתשדיר בחירות מלא הפאתוס מטעם הליכוד שהתייחס לאמירה של תיקי דיין, נשמע הקריין אומר בבירור: "אלו מילים מזעזעות – שוב השמאל חושב שהוא יותר טוב מכולנו".
את אותו העיקרון ממש מנסה לשחזר כעת באופן מרומז התשדיר של הליכוד-ביתנו המתייחס לבנט בניסיון לייצר משוואה שמטרתה להנגיד בין המחנה שאותו מוביל יושב ראש הבית היהודי, אלו הם "האחרים" לבין ה-"אנחנו" - שאר הציבור - ובמילים אחרות – מי שלא נגדי – אתי. מיותר לציין כי בנימין נתניהו הוא בוודאי לא הראשון ובטח ובטח לא האחרון שעושה שימוש בטכניקה זו. מתכון מנצח לא מחליפים – כה אמר מקיאוולי.
פליטת פה נוספת שראוי לתת עליה את הדעת שייכת לאלוף במילואים אלעזר שטרן שרמז בראיון לרזי ברקאי כי בעיר תל-אביב אין שכול. אלעזר שטרן נמצא כיום במקום הרביעי ברשימתה של ציפי לבני ומכאן שסביר מאוד להניח כי בקרוב הוא גם יהיה חבר כנסת מן המניין. עצם העובדה שלבני בחרה לשבצו במקום כה גבוה ובולט שוודאי יחשוף אותו ואותה להתקפות על רקע אותה האמירה האומללה, מלמדת בעיקר על כך שהיא סבורה שהנזק האלקטורלי שיגרם לה כתוצאה מכך – רחוק מלהיות משמעותי.
עם בנט פתחתי ועמו גם אסיים. אין ספק שיושב ראש "הבית היהודי" היה מעדיף להחזיר את הגלגל לאחור משום שכל פוליטקאי היה מעדיף לא להינזק כלל מאשר לצאת למסע מזעור נזקים. יחד עם זאת, נפתלי בנט נמצא כיום בעיצומה של תנופה אלקטורלית שלא ניתן להתעלם ממנה ודווקא ההתנפלות הקולקטיבית עליו עשויה להיות בבחינת חרב פיפיות שתסייע לו לצלוח את המשבר מוקדם מהצפוי. מודה ועוזב ירוחם?