ארצות הברית לא יזמה את המהפך במצרים, אולם נראה שתרמה לה את חלקה, וכשפרץ השכילה לנצלו ולכוונו כרצונה. בימינו, ארצות הברית כבר לא יכולה לדכא ניסיונות לשינוי המשטר החברתי במדינות אחרות, כפי שעשתה עד לשנות השבעים. דיכוי ההפיכה בגרנדה על ידי צבא אמריקאי היה הניסיון האחרון. מאז ועד לאובמה ניסו להשתמש בארגוני הביון למיניהם לחיסול מהפכים חברתיים. במקביל הבינו שליטי ארצות הברית כי במקום לשלוח צבא אמריקאי עדיף לשלוט בצבאות מקומיים שיעשו את העבודה. ואכן במצרים, ישראל, סעודיה ועוד כמה מדינות, הצבא הלאומי נמצא בהשפעה חזקה של ארצות הברית.
הגורם השולט במצרים הוא הצבא. הצבא המצרי בעשרים השנים האחרונות נמצא בהשפעה אמריקאית מוחלטת. סגל הקצונה הבכירה המצרי עובר הכשרות רבות בצבא ארצות הברית. הצבא מקבל כל שנה מעל 2 מיליארד דולר מענק אמריקאי לחימושו - ואלה רק התשלומים הגלויים. תקציבי הסי.אי.איי הסמויים כוללים תשלומים קבועים לצמרת הצבא המצרי. לפני כעשרים שנה חשף סוכן בכיר של הסי.אי.איי, פיליפ אגיי, את מקבלי התשלומים מהארגון שכללו את מלך ירדן עבדאללה המנוח (2 מיליון דולר לשנה) ובכירים במדינות ערב כמו מצרים.
מי שעקב אחרי מהלכי ההפיכה במצרים שם לב להצהרה הנחפזת של ראש הסי.אי.איי כי השלטון במצרים מתחלף ומובארק פורש. הצהרתו הסתמכה על סיכומים עם ראשי הצבא המצרי, אולם מובארק סירב ללכת בתלם ולהתפטר. היה צורך באיום ישיר ופיזי של הצבא עליו כדי שיתפטר. החלטת ממשלת שווייץ להקפיא את נכסי משפחת מובארק, שפורסמה כמה שעות לאחר הודעת התפטרותו, נולדה כמה ימים קודם לכן ביוזמה אמריקאית. הרי החלטה כזו, על סיבוכיה החוקיים והבנקאיים, לא נעשית תוך חצי שעה. מדובר למעשה במהלך נוסף של ארצות הברית לכפות על מובארק התפטרות, שבוודאי שלא נובע מלחץ המפגינים.
וכמובן, מי שסבור כי ניתן לקיים נוכחות של מאות אלפים ברחובות משך שבועיים ללא מימון וארגון משלה את עצמו. אבל ארצות הברית נזהרת לחשוף את מעורבותה במצרים.
שלא יקרה מה שקרה באיראן
עכשיו על אובמה לדאוג להקמת ממשל שיחלק את הכנסות המדינה בצורה יותר שוויונית, כדי למנוע הפיכה נוספת, כמו שהייתה באיראן או במרבית מדינות דרום אמריקה. הפיכה כזו תפרוץ אם הנוכחית לא תשפר את מצב אוכלוסיית מצרים.
מצרים החדשה תפעל ביתר תיאום עם הממשל האמריקאי בנושאי חוץ, כולל נושאי ישראל והפלסטינים. כאשר האחים המוסלמים יהיו סיעה חזקה בפרלמנט המצרי, מצרים לא תוכל להילחם נגד החמאס בעזה או בגדה המערבית. מצרים גם תפעל יותר לטובת הקמת מדינה פלסטינית, בלי להסס לנקוט מהלכים נגד ישראל כמו ייקור תעריפי הגז המצרי הנמכר לישראל ותמיכה גלויה בהקמת מדינה פלסטינית עצמאית. לאחר שלושים שנה, ישראל תצטרך לכלול בתכנוניה גם אפשרות של חזית דרומית בנוסף לצפונית ולפלסטינאית.