תמצאו לי את האדם שיסכים לתת למטפל לא מקצועי לטפל בגופו ולנסות לשקם אותו ולעזור לו. לצערי, בקרוב נראה פיזיותרפיסטים רבים כאלו, בבתי חולים, במרכזי שיקום ובקופות החולים. שכן, בשנים האחרונות ניכרת ירידה מתמשכת באיכות התואר הנובעת בעיקר מחוסר הלימה בין מספר מקומות ההכשרה המעשית למספר הסטודנטים.
הדרך להיות מטפל ארוכה ותובענית. הלימודים נמשכים 4 שנים וכוללים כ-1,000 שעות התנסות מעשית (סטאז') המועברות על ידי מדריכים שעברו הכשרה מיוחדת ונבחרו על פי מאפייני תחום ההתנסות, איכות המקום ויכולת המוסד לקלוט סטודנטים לפיזיותרפיה מבלי שהדבר יפגע בעבודתו היומיומית.
כסטודנטית שהתחילה את ההכשרה המעשית שלה אני יכולה להעיד שלא משנה כמה נצטיין בלימודים העיוניים בכיתה או כמה טוב "נחרוש" למבחנים, השטח הוא הדבר האמיתי. אין משהו שיכול להפוך אותנו למטפלים מקצועיים יותר מאשר ההתנסות עם החולה האמיתי וזאת כמובן בליווי מקצועי של מדריך. זה הזמן שלנו להתמקצע בלי שנפגע חלילה במטופל, אחרי התואר כשנתחיל לעבוד ואז לא יהיה זמן "ללמוד מטעויות", כי בתחום שלנו טעות משמעותה פגיעה באיכות חיי אדם.
הבעיה שלנו היום היא הבעיה שלכם מחר. כשאתם או קרובים אליכם תזדקקו לטיפול שלנו, כנראה שיטפל בכם מטפל שלא התנסה במקומות שראוי לעבור בהם הכשרה, מקומות שלא בפיקוח, עם מדריך שבכלל לא נכח איתו בזמן הטיפולים ועוד. מדוע? כיוון שמזה מספר שנים ישנם הרבה יותר סטודנטים ממקומות התנסות.
נציגי המל"ג, האחראים על כלל מסלולי הלימוד וההכשרה, מודעים לבעיה חמורה זו וכבר הקימו 3 ועדות שונות למציאת פתרון בשנים 2007, 2008 ו-2010. מסקנתה העיקרית של כל אחת מהוועדות הייתה זהה: יש לצמצם את מספר המתקבלים ללימודי פיזיותרפיה בחוגים האקדמיים הקיימים ולעצור פתיחת תכניות לימוד חדשות. זאת, מחשש כי איכות ההכשרה ובכך איכות הפיזיותרפיסטים בישראל, תדרדר באופן העלול בסופו של דבר לפגוע בציבור המטופלים!
מסקנות אלה, על אף שנוסחו באופן חד משמעי שאינו נתון לפרשנות, מעולם לא יושמו.
בחודש אוקטובר 2013, בניגוד מוחלט להמלצות אלו של המל"ג, אישר המל"ג לקריה האקדמית אונו לפתוח חוג לפיזיותרפיה, אשר כבר הספיקה לשריין מקומות התנסות עבור הסטודנטים שלה במרכז הרפואי שיבא ובמספר קופות חולים של מכבי.
זה המקום להדגיש כי מקומות התנסות אלו אינם מתווספים ל"עוגת" מקומות ההתנסות של הסטודנטים בחוגים הקיימים כי אם נגרעים מסך העוגה הכוללת! מה שרק מחריף את הבעיה הקיימת ויכול לגרום לי ולחבריי, להישאר ללא מקומות התנסות להם אנו זקוקים להשלמת התואר.
בתחילת חודש פברואר 2014, לאחר 4 חודשי עבודה מאומצת, הגישה ועדת המומחים רביעית במספר את מסקנותיה. להלן עיקרי הדברים: מלבד, קרית אונו, כיום ישנם 5 חוגים ללימודי פיזיותרפיה ברחבי הארץ בהם לומדים 300 סטודנטים, אך ישנם רק 220 מקומות הכשרה מתאימים. יש לצמצם את מספר הסטודנטים הקיימים ב-20% בשתי פעימות לאורך שנתיים. יש לסגור את המחלקה באונו לאלתר ולפזר את הסטודנטים בין המחלקות הקיימות.
ביום ה-8/04/14 ,יקיימו נציגי המל"ג את ההצבעה המכרעת, בה יוחלט האם לאמץ סוף סוף את המסקנות המתבקשות ולמעשה יכריעו האם לימודי התואר במדינת ישראל הם לשם התואר בלבד או שהמטרה היא לחנך אנשי מקצוע טובים יותר.
שני כהן היא סטודנטית לפיזיותרפיה באוניברסיטת אריאל. הסטודנטים לפיזיותרפיה שובתים כבר 13 יום. במקביל, איגוד הפיזיותרפיסטים משבית את העבודה בבתי החולים ובקופות החולים