סימון קאוול, כך מדווחים, פיטר השבוע את ניקול שרזינגר, וכנראה גם את פולה עבדול, משיפוט בתכנית המצליחה שלו "אקס פקטור" בגרסת אמריקה. הוא עשה את זה למרות שהרייטינג של העונה הראשונה היה מוצלח. האם זה קשור לכך שהרייטינג של "אמריקן איידול" בעונה החדשה יורד כל הזמן? ברור. שולחנות השופטים של תחרויות הזמר הפכו עם השנים לאקשן גדול. ואצלנו, כרגיל, אותו דבר.
בזמן שהשופטים של "דה וויס" נראים לרגע כמו הדבר הכי לוהט, נשאלת השאלה המעניינת מה יקרה בשולחן השופטים של "כוכב נולד" לקראת העונה העשירית. אין ספק שאנשי "כוכב נולד" צריכים להזיע עכשיו מול המתחרה החדשה. העולם הוא מאוד אכזר. מפתחי "דה וויס" ההולנדים בחנו לעומק גם את "אמריקן איידול", גם את "כוכב נולד" וגם את "אקס פקטור". הפורמט מבוסס בעיקר על כך שארבעת המנטורים מתחרים ביניהם. הוא לקוח ישירות מה"אקס פקטור" בשינוי קטן: שם החלוקה לקבוצות היא אקראית, כאן השופטים בוחרים ונבחרים. יש תחרות עצומה בין השופטים, כשכל אחד מגן על הקבוצה שלו ותוקף את משתתפי הקבוצות האחרות.
הפורמט הזה הוא הידידותי ביותר לזמרים שרוצים להיות שופטים. לכן ב"דה וויס" אין רנדי ג'קסון, צדי צרפתי או אלן דג'נרס, יש רק זמרים מפורסמים מאוד, מה שהופך את הפאנל לזוהר יותר. נעים לראות זמרים מפורסמים מתבאסים כשזמר שהם מתחננים אליו בוחר לעבוד עם מישהו אחר. זה גם מנטרל את כל הביקורת הרעה שיטיחו בו אחר כך. בחלק האודישנים שמשודר עכשיו בישראל זה עובד מצוין, במיוחד מכיוון שאביב גפן, שאין לו אלוהים, מכניס את כולם ללחץ, עם אמירות שחלקן עשויות ממש להעליב את חבריו לפאנל ואיכשהו מצליחות בינתיים לעבור בשלום. באחת הפעמים הוא כינה אותם "טיפשים". זה אקשן מעולה.
הבעיה תהיה כשתתחיל התחרות עצמה. כמו שהתברר ב"דה וויס" האמריקאי, התחרות בין המנטורים טובה למוקדמות, אבל כשצריך להתחיל לתת ביקורות רגילות על ביצועים, מתברר שזה יותר מורכב. חלקם מתרסקים עם קלישאות, חלקם פשוט עולים לצופים על העצבים.
אגב, את זה אמורים היו להבין אנשי "אמריקן איידול" אחרי העונה האחרונה עם ג'ניפר לופז וסטיבן טיילר. שניהם מאוד מפורסמים ומעוררי עניין, אבל קשה להגיד שהם שופטים מוצלחים שמסוגלים להגיד משהו בעל משמעות. טיילר הוא לפחות דמות טלוויזיונית משעשעת, אבל לופז היא צפיחית בדבש שמנוני. היא אחת השופטות הגרועות בתולדות הז'אנר. לא מפתיע שהרייטינג שלהם צונח עכשיו צניחה חופשית.
בישראל מסובך להיות בתפקיד הרשע
ומה יעשו ב"כוכב נולד"? שאלה טובה. בינתיים נמסר שמירי מסיקה תמשיך לעונה הבאה, ואליה יצטרף גידי גוב. דווח גם שמתנהלים מגעים עם אייל גולן. אם זה נכון, נותרה רק שאלת הכיסא הרביעי שעליו יתמודדו צדי צרפתי או שופט חדש. אם גולן יחליט בסוף להתמקד רק בתכנית שלו, יישארו שני מקומות פתוחים.
הבעיה העיקרית של "כוכב נולד" היא שמעמדם של השופטים מול המשתתפים בפורמט הזה הוא כרגע מעט פחות סקסי - לא ברור למה הם באמת נחוצים. כדי להיות שופט טוב ולבלוט, השופט חייב לאמץ לו מתמודדים מובחנים, עמדה מיוחדת, שפה ספציפית או כל דבר אחר שיגרום לקהל להרגיש בו. אחת הדוגמאות הטובות לכך התרחשה ב"כוכב נולד 8", כשהשופטים נאבקו מול הקהל על רוני דלומי. זה אולי לא היה נעים לדלומי, אבל היה טוב מאוד לשולחן השופטים ולתרומתם לתכנית.
בעונה האחרונה בחרו בתכנית לאמץ את המודל הידידותי יותר, כפי שעשו גם ב"אמריקן איידול", לכן לא היה כמעט מתח בין השופטים לבין עצמם. שלא כמו ב"בית ספר למוסיקה", שם הרוח הטובה מייתרת מאבק בין השופטים, ב"כוכב נולד" חייבים מתח כלשהוא כדי שדברי השופטים לא יהפכו לברברת מיותרת.
לא ברור איזה דמות יביא גידי גוב לשולחן, אבל אין לצפות שהוא יביא דמות אגרסיבית. אייל גולן עשוי להפתיע אם יצליח לגייס סוג של התנשאות קלה על השופטים האחרים, אבל גם הוא לא יהיה דמות אגרסיבית, מקסימום יעלה את המתח בין מזרח למערב. ייתכן ששופט נוסף מהצד המזרחי של המפה היה מעלה את רף המתח עוד יותר, השאלה היא כמובן מי.
אבל האמת היא שמה שבאמת חסר ל"כוכב נולד" היא דמות של רשע חדש. רצוי אישה, שתעשה קצת בלגן. מישהי עם לשון ארוכה, פה גדול, ומידה ראויה של חוסר כבוד לשופטים האחרים בפאנל. הבעיה היא שבישראל מאוד מסובך להיות בתפקיד הרשע. בדרנית מפורסמת אחת הגיעה ב"כוכב נולד 8" לערב כשופטת אורחת. היא נתנה כמה סיבובי רשעות, עד שהמנהלת שלה ניגשה אליה ואמרה שזה מוציא אותה לא טוב בבית. מאותו רגע היא התהפכה, ועד סוף התכנית היא חלקה למתמודדים אך ורק שבחים.
זו כמובן דוגמא מעט קיצונית. אילו הייתה בישראל זמרת מזרחית עם פה גדול (שאינה מרגול) זה היה יכול להתאים פרפקט, אבל אין. האם יש בכלל בעולם המוזיקה עוד מישהו עם פה גדול, שאוהב להרגיז, טרם היה שופט בתחרות ויכול להצטרף לשולחן של כוכב נולד? הנה שאלה טובה.
את מי הייתם רוצים לראות בשולחן השופטים? כתבו לנו תגובות