תחקיר רופאי השיניים ששודר ביצאת צדיק גורר בוודאי לא מעט שאלות מטרידות: איך נדע, כשאנחנו הולכים לרופא השיניים, אם הטיפול שהוא מציע לנו הוא אכן הטיפול המתאים, ממה כדאי להיזהר ומה חשוב לדעת לפני שיוצאים מהמרפאה עם שלל סתימות חדשות?
דר' גוטליב, רופא השיניים שהצטרף לחיים הכט בתחקיר, בדק את בר וליווה את התכנית מתוך ניידת השידור עונה על כל השאלות:
הלכתי לרופא שיניים, ולמרות שלא כואב לי הוא המליץ לעשות סתימות, איך יודעים שבאמת יש לי חור?
"הרופא צריך להראות איפה החורים, ויש לו את האמצעים המתאימים – אם זה על ידי הצילומים או על ידי מצלמת וידאו עם מסך חיצוני. הוא צריך להתאמץ ולהסביר, זו אחריותו. באופן כללי צריך להיות אמון ביניכם ובין הרופא, וגם צריך להפעיל שיקול דעת, אם משהו לא נראה – כדאי לשלם על הבדיקה וללכת לרופא אחר"
שיני בינה – הרבה רופאים אומרים להוציא ואחרים אומרים שלא, איך יודעים מה לעשות?
"המצב הוא היום שחצי מהאוכלוסיה נולדת ללא שיני בינה כלל. מאלה שנולדים עם שיני בינה – אצל כמחציתם הן במקום הנכון ואין צורך לגעת בהן, ואצל מחציתם הן כלואות או ממוקמות לא נכון. גם במצב הזה – לא תמיד כדאי להוציא אותן, ובכל מקרה – חשוב ללכת למומחה כשמדובר בעקירת שן בינה".
למה דווקא בנושא הזה חשוב ללכת למומחה?
"ליד שיני הבינה, במיוחד בלסת התחתונה, יש עצב שמגיע ממש עד האוזן ועובר לכל אורך השיניים. לפעמים העצב עובר ממש בין השורשים, ועקירה אצל רופא שהוא לא מומחה לתחום עלולה להביא לפגיעה בעצב, מה שיכול לגרום לשיתוק בחצי פנים. מה שכן, אם המסקנה היא שצריך להוציא שן בינה אז כדאי לעשות זאת בגיל צעיר, בו העצם היא עדיין ספוגית וקל יותר לבצע את העקירה".
כשמגיעים לטיפול אצל רופא שיניים – מה צריך לעורר את חשדנו?
"על פי חוק – לרופא שיניים אסור לטפל ללא כפפות ומסכה. מעבר לחוק – באופן כללי מרפאה צריכה להיראות כמו אחת, נקייה, מסודרת. גם שפת הגוף של הרופא חשובה, רופא שנראה כאילו באתי להפריע לו – לא ארצה שיטפל בי, וגם לא רופא שמשדר זלזול, מדבר לא יפה או משמיץ רופאים אחרים".
ומה כדאי לעשות אם אכן נראה לי שהטיפול לא מקצועי?
"פשוט ללכת לרופא אחר, ולא לשכוח לקחת צילומים שנעשו במכון פרטי אם יש כאלה. צילומים שנעשו באופן פרטי הם רכושו של החולה והרופא חייב לתת אותם. בנוגע לצילומים קטנים שנעשים במרפאה – גם את אלה תוכלו לקבל אם רופא אחר שתיגשו אליו ידרוש אותם מהרופא שצילם את אותם צילומים".
ואם נראה לי בדיעבד שקיבלתי טיפול לא מתאים, יש מה לעשות?
"בוודאי. אם יש את הצילומים שנלקחו לפני הטיפול אז אפשר לבדוק את זה. יש מספר גורמים שיכולים לבדוק את התלונה: משרד הבריאות, התאחדות רופאי השיניים, וכמובן – גם בית משפט".
האם אתה, כרופא, הופתעת לגלות שיש רופאי שיניים שהם לא צדיקים?
"לצערי לא. נתקלתי בלא מעט אנשים שפשוט מאד הרסו להם את השיניים".