הסטנדרטים עולים, הרמה גבוהה יותר ומצופה מכל מתחרה להמציא את הטירוף הבא - העונה החדשה של "הקינוח המושלם" (שבת אחרי החדשות, קשת 12) עוד רגע מתחילה, וזה הזמן לסקירת מתוק עולמית. רגע לפני שהמתחרים ינסו להרשים את השופטים עם הרעיון היצירתי הבא, אספנו מא' ועד ת' 22 קינוחים משוגעים מרחבי העולם שיזרקו אותם ואותנו למחזות חדשים:
א' - אקלר
אקלר הוא קונצנזוס. בשנים האחרונות, הפכו האקלריים לקינוח שיקי וטעים, כאלו שמקשטים את חלונות הוויטרינה בצבעוניות שכה מאפיינת את הפחזנית האהובה. כיום, קיימות לא מעט אינטרפטציות לקינוח שמקורו בצרפת, אך הפחזנית המסורתית תמיד תהיה ממולאת בקרם פטיסייר, פודינג או קצפת - ובדרך כלל מצופה בזיגוג שוקולד. עשינו לכם תיאבון? יש האומרים ששמה של הפחזנית ניתן לה בשל המהירות שהיא נטרפת, פייר.
ב' - בנופי פאי
הוא מזוהה לרוב עם הודו, אבל מדובר באדון אנגלי לכל דבר ועניין, הרי לא סתם מייחסים את המצאתו לשף והבעלים של מסעדות הממוקמות במזרח סאסקס בבריטניה. מדובר בקינוח, די קליל להכנה, המשלב שני אלמנטים מרכזיים: בננה, שמנת וטופי - והוא אפילו לא צריך אפייה. נשמע שהגיע הרגע להגיד: "למה מגיע לנו כל הטוב הזה?".
ג' - גולאב ג'אמון
הכוכב של המטבח ההודי. למראית עין מדובר בקינוח לא מרתק למדי, הוא לא מורכב מקצפות או זיגוגים מהפנטים, אבל תמיד אומרים שכל מה שצריך הוא יד טובה וחומרי גלם מעולים. למי שעוד לא טעם את התענוג המטריף, מדובר בסופגניות משגעות המטוגנות בשמן עמוק, ספוגות בסירופ סוכר ומתובלות בזרעי הל, זעפרן ומי ורדים. מה השוס? הבצק עשוי מחלב וקמח, חגיגה אמיתית.
ד' - דונאטס
ממש רצינו לכתוב בד' על דולסה דה בטטה - הקינוח שנשמע כמו המקביל הארגנטינאי לוופל לימון, אבל אז נזכרנו בקיומו של הדונאטס - האח החורג של הסופגנייה. מלאי התלהבות שמצאנו נציגות לקינוח אמריקאי גילינו שהמקור שלו הוא בכלל הולנדי. ככה או ככה, מדובר בסופגניה מחוררת ספוגה בשמן ומצופה בשוקולד - היש יותר טוב מזה? כמובן שלא, אל תטרחו לענות.
ה' - הלנה היפה
אגסים עלומים, זה המרכיב הסודי, ולפני שאתם שואלים: "מה"? חשוב שתדעו כי נראה שמדובר בקינוח לא פחות מהיסטרי. הוא מתוק, הוא קליל, מכיל בתוכו אגסים שבושלו ביין לבן ותבלינים על מצע של גלידת וניל ורוטב שוקולד. מה גם, שמסתבר כי הוא קרוי של שמה של אופרה שנערכה בשנת 1864 בפריז - לא פחות ולא יותר. יותר מזה?
ו' - וופל בלגי
עובדה משעשעת: שמו של הוופל הבלגי ניתן לו בכלל בצפון אמריקה. במטבח הבלגי ישנם מגוון מתכונים לוופל האהוב, ובארצות הברית נהוג להוסיף לו קצפת, אבקת סוכר, שוקולד ופירות. בינינו? אין אחד שייתנגד לקינוח הפופולרי, גם אם הוא פחות בעניין של מתוק. ביס, זה כל מה שצריך מהוופל שלדעתנו צריך להירשם כאחד הקינוחים הטובים ביותר בכל הזמנים.
ז' - זביונה
את זה האורחים שלכם בטוח עוד לא טעמו. קינוח איטלקי מבריק, פשוט להכנה שיגרום לכל אחד ללקק את הצלחת - ולא אנחנו לא מגזימים. מדובר בקלאסיקה שמגיעה מהמטבח הצפון איטלקי, אינה דורשת מספר רב של מרכיבים ומתאימה להגשה לצד קינוחים נוספים.
ח' - חביצה
אוקיי, אנחנו יודעים שחביצה נשמע כמו משהו ממש דוחה או כמו ילד קטן שמנסה להגיד "חביתה", אבל לא ולא - מדובר בקינוח שכולכם מכירים. החביצה היא בעצם רפרפת, סוג של פודינג אפשר להגיד. על פניו קינוח פשוט למדי, אבל ביס אחד מחביצה מדויקת ישלח אתכם היישר לגן עדן. החביצה היא בעצם קרם העשוי חלב או שמנת אשר מוקצף עם חלמון וסוכר. תכלס, רק האנגלים יכולים לחשוב על קינוח כל כך פשוט אבל מענג.
ט' - טראפל
עוד קינוח צרפתי נכנס לרשימה, ולא סתם: הטראפל הוא כוכב של ממש. מדובר בכדור שוקולד שנראה תמים לכאורה, אבל רמות הדיוק שבו חייבות להיות גבוהות במיוחד. אם תהיתם מה מקור השם והוא נשמע לכם קצת מוכר, אז יש לזה סיבה הגיונית - הם נקראים על שם פטריית הכמהין האלוהית בגלל הדמיון החיצוני ביניהם. ממש כמו פטריית הכמהין, גם לטראפל יש תדמית יוקרתית במיוחד.
י' - יוקאן
אנחנו רק נגיד את רשימת המרכיבים של הקינוח ואתם תשפטו בעצמכם: מחית שעועית, אגר (חומר מסמיך) וסוכר. הבנתם נכון, לא מדובר בקינוח קלאסי אלא משהו הרבה יותר מתוחכם ומתקדם ממה שכולנו מכירים, מה שמשאיר אופציה אחת בלבד - מדובר בקינוח יפני, אלא מה. למרות המרכיבים השנויים במחלוקת, הוא פופולארי במיוחד ואפילו נראה מגרה באופן לא מוסבר. עכשיו רק נותר לקנות כרטיס טיסה ליפן ולנסות את הקינוח המופרע והמגניב הזה.
כ' - כדור שוקולד
האח הקטן והחמוד של הטראפל. זה שכל אחד יכול להכין, כן, גם אנחנו. בזמן שהטראפל דורש מיומנות ודיוק, כדור השוקולד הוא הרבה יותר "פרי סטייל" בהכנה שלו, ובגדול כל מה שצריך זה מלא ביסקוויטים, שוקולד וחלב. הקינוח שכל ילד בגן מכין עם ההורים הוא לגמרי הכוכב של הקינוחים החובבנים, ולא סתם. אין דבר יותר כיף מלפתוח את המקרר ולגלות שם קופסה מלאה בכדורים המתוקים, וזה בדיוק מה שאנחנו הולכים להכין לסופ"ש.
ל' - לילות ביירות
כשחושבים על לילות ביירות אי אפשר שלא להיזכר ישר בקינוח האייקוני של נוף מ"מאסטר שף". הקינוח מבוסס על פודינג וסולת, ולמרות שהוא פשוט למראה, הוא מוגש לרוב באירועים מיוחדים וחגים. בהכנה שלו משתמשים גם בכמה מרכיבים לא ממש שגרתיים: מסטיקאי, שרף מעץ המסטיר ומי זהר. הקינוח בעל שלוש השכבות שמקורו בלבנון הצליח כבר להמיס את הלבבות של הישראלים, והוא הקינוח המושלם לזלילה עם כף ישירות מהתבנית.
מ' - מקרון
מה עוד אפשר להגיד על מלך הקינוחים, הפנינה של הקונדיטוריות והכוכב הרשמי של צרפת? אז זהו שיש לנו משהו להגיד: המקור שלו בכלל באיטליה. לפני שתקום סערה ענקית על מה שנכתב כאן, זה הזמן להבהיר - מדובר בגרסה עתיקה ושונה לגמרי מזה שאנחנו מכירים היום. את שתי הדיסקיות הצבעוניות עם הקרם באמצע הגה בשלב מאוחר יותר פייר דפונטן הצרפתי, והגרסה שלו כבר נחשבת לקשה ומסובכת במיוחד להכנה. אגב, גם השף פטיסייר פייר ארמה שמגיע לשפוט ב"הקינוח המושלם", מתמחה במקרונים מטריפים במיוחד.
נ' - נמסיס
מה אפשר להגיד על עוגה שהשם שלה זהה לכינוי לאויב? שהיא האויב שלנו, כמובן. ביס אחד ממנה והנה אתם צוללים כבר לתוך התבנית ורק מיישרים עוד פינה ואופס, נגמרה העוגה. נמסיס היא אולי העוגה הכי מגרה ומפתה שקיימת בעולם, הודות לכמויות השוקולד והחמאה שהיא שוחה בהן (בקטע טוב). תופתעו לדעת, אבל בקינוח הלונדוני אין בכלל קמח, והוא מתהדר במרקם מלטף וקטיפתי. נוזל לנו ריר, בקיצור.
ס' - סנט אונורה
אם כבר הזכרנו פחזניות, איך לא נדבר על הקינוח שיש לו קטגוריה משלו - עוגת סנט אונורה. היא מרשימה, טעימה להפליא, יפה ובקיצור מושלמת. העוגה מורכבת מבסיס שלאורכו מונחות פחזניות קטנות, מזוגגות בקרמל וקרם פטיסייר מועשר בקצפת טעים להפליא. יש החוששים להכין אותו, אומרים שהטכניקה היא טו מאצ' אבל עם קצת עבודה - גם אתם תוכלו להגיש את הקינוח המרשים ולזכות לתרועות מהאורחים.
ע' - עוגת היער השחור
היא לא נראית הכי מפתה ומגרה בעולם, יש יותר אסתטיות ממנה אבל יש בתוכה את כל הטוב שקיים: שכבות של עוגת שוקולד, קצפת ודובדבנים. הנה עובדה שתוציא לכם כל חשק לאכול ממנה בעתיד - במתכון המסורתי המקורי היו משתמשים בדם של חזיר על מנת להקריש את העוגה. אנחנו נוותר הפעם, תודה. אגב, מצאנו גרסה יפהפייה לקינוח באינסטגרם של "מיס פטל" שאשכרה עושה חשק מטורף לזלול את הכל.
פ' - פאי תפוחים
ווידוי קטן: על האות פ' היה קרב של ממש במשרד. צעקו מכל עבר "פנקוטה", "פבלובה", "פרופיטרול" ו"פטיפור", אבל בסוף, תאמינו או לא, נבחר דווקא פאי התפוחים. הוא קלאסי, אלגנטי, פירותי, אבל יותר מהכל - הוא נציג אמריקאי לרשימה, וממש היינו צריכים נציג אמריקאי לרשימה. בתכלס? אין כמו עוגת תפוחים חמה שהרגע יצאה מהתנור עם כדור גלידה וניל ליד. לפעמים, הפשטות מספיקה לנו.
צ' - צ'ורוס
אי שם בעולם נהוג לאכול לארוחת בוקר צ'ורוס ולטבול אותם בשוקולטה חמה, ואנחנו כאן מסתפקים בחביתה ומלפפון. האנשים שהבינו את החיים קלטו שאין דבר טוב יותר מלפתוח את היום בבלילה המתוקה והמטוגנת ספוגת השמן שעטופה בקצת סוכר וקינמון. לגרסה הטעימה יותר יש את אלו שמזריקים את ריבת החלב ישירות לתוך הבצק מיד כשהוא מוכן, ואין ספק שזה משדרג בכמה רמות את הקינוח השובב הזה.
ק' - קרם ברולה
גם ק' זאת אות מלאה בקינוח מופת: קראק פאי, קרמשניט, קרואסון, קנולי, קרוקומבוש, קרמבל וזה לא נגמר. אבל קינוח אחד מנצח את כולם ואין לו בכלל תחרות: הקרם ברולה הצרפתי. המרקם העדין של קרם הוניל, עם הסוכר מלמעלה והסאונד האלוהי של הניפוץ, הביס הרך והקראנצ'י בו זמנית - כל אלו הופכים אותו לשלמות שהוא. ושלא תטעו, הוא אולי נראה כמו פודינג עם סוכר שרוף מלמעלה, אבל כדי להכין קרם ברולה מענג צריך לדייק בכל שלבי ההכנה - והם לא כאלה קלים. או כמו שאומרים: בשביל דברים טובים צריך לעבוד קשה.
ר' - רברי
עובדה מעניינת: בשנת 1965 בית המשפט אסר על תושבי העיר קלקוטה שבהודו להכין את הקינוח בטענה שהוא עושה שימוש מוגזם בחלב. הקינוח ההודי מורכב בעצם ברובו מחלב מרוכז שמורתח, ואליו מוסיפים סוכר ואגוזים. אמנם זה נשמע פשוט למידי, אבל אי אפשר להתווכח עם מסורת. מה שכן, הוא נראה טעים ומנחם במיוחד.
ש' - שארלוט
עשרה קבין קינוחים ירדו לעולם, תשעה נטלה צרפת. לא ברור איך הם עושים את זה, אבל הם פשוט מעולים בקינוחים. הקינוח הצרפתי שסוגר את הרשימה הוא השארלוט - קינוח קר המורכב מדפנות ותחתית עשויות עוגת ספוג או ביסקוויט ועם מלית של פרי או פודינג. מכל הקינוחים הצרפתיים, השארלוט נחשב לכזה בעל הכנה פשוטה, ועם השנים התפתחו גרסאות מורכבות ויצרתיות יותר של הקינוח המסורתי. ככה או ככה, כל קינוח צרפתי שקיים - אנחנו רוצים אצלנו ומיד.
ת' - תפארת ניקרובוקר
לא המצאנו, נשבעים. הקינוח עם השם המפציץ הוא קינוח פופולארי במיוחד במטבח הבריטי. יש כאלה שיגידו שהוא מזכיר את הסנדיי, אבל בשונה ממנו הוא מוגש בכוס גבוהה ומרשימה. הקינוח מכיל גלידה, ג'לי, פירות וקצת קצפת - והוא נשמע קלאסי וקליל לסגירת הליסט. אגב, אם אנחנו כבר בת', אולי שווה להכניס לסוף הרשימה גם תה, כי חייבים משהו לאזן קצת את כל המתוק הזה.