מבין כל הקינוחים המקוריים וההיסטריים שראינו על המסך ב"הקינוח המושלם" – וראינו הרבה כאלה – קיימים כמה שעשויים ממרכיבים מפתיעים שהצליחו לבלבל אפילו את השופטים המנוסים שלנו. כשהמסע אחר הקינוח המושלם ממשיך בשיא הכוח (הערב אחרי החדשות, קשת 12), היינו חייבים לעצור לרגע ולהתעכב על מרכיב קטן ומעניין במיוחד מהמנה של יסכה עטון, שהשאיר אותנו עם לא מעט שאלות.
טארט החלומות שהכינה יסכה, נראה כאילו יצא הישר מהאגדות בזכות שילוב צבעים מנוגדים ובוהקים שמשתלבים בצורה מושלמת. הוא עשוי ברובו ממרכיבים די מוכרים ומרכיב אחד מפתיע בדמות מחית קסיס, שהצליח לסקרן את פאנל השופטים. "אף פעם לא ראיתי בארץ קינוח עם מחית קסיס", הכריז השופט ישראל אהרוני. "כמה קונדיטורים אתה מכיר בארץ שעובדים עם קסיס? מי שמשתמש במחית קסיס זה אחד שמבין דבר או שניים בקונדיטוריה", הוסיף השופט מיקי שמו בפליאה.
המחית שחזרה אלינו גם עם קינוח הבאבלס המטריף של ענת אלון, עשויה מפרי הקסיס שנראה שחור, אבל מעניק צבע סגול כהה ויפיפייה, ונותנת טעם פירותי, מתוק ואלוהי לקינוחים השונים. ואחרי התיאור האקזוטי שאלנו את עצמנו – האם יש סיבה שהמוצר הגאוני הזה יהיה כל כך נדיר? התשובה היא חד משמעית לא. הקונדיטורית והשוקולטיירית אסטלה, עשתה לנו סדר בדברים וחשק לנסות גם בעצמנו. "אין שום דבר דומה לזה. יש לקסיס ארומה וטעם מאוד ייחודי – טעם חמוץ מתוק. אני מבשלת אגסים ואפרסקים לבנים מקולפים בתוך מחית קסיס – וזה פשוט שוס. אני חושבת שאכלתי את זה במסעדות מישלן, כמובן עם מרכיבים נוספים, אבל אני מאמינה שהגאונות האמיתית היא לעשות משהו פשוט וטעים, ולא לעבוד על קינוח 14 שעות. או כמו שסבתא שלי הייתה אומרת – 'ככה גם אני יודעת'".
לפי אסטלה, מחית הקסיס טובה לא רק לקינוחים, אלא עובדת נהדר יחד עם ריבת בצל מעל כבד. עם זאת, חשוב להדגיש כי המחית הולכת פחות טוב עם פירות אקזוטיים ועדיף שלא לשלב ביניהם.
>>למתכון המלא לטארט פיסטוק וקסיס של יסכה עטון
בנוסף לטעם ולנראות המרשימה שהמחית מעניקה למנה, היא גם מקרישה מהר ולכן נוחה להכנת ג'לי. אבל עם כל הכבוד ליופי ולטעמים, היתרון המובהק של המחית הוא הסגולות הבריאותיות שהיא מעניקה. "יש בה וויטמין סי וברזל בכמויות אדירות – אפילו יותר מקיווי ומאננס", מסבירה אסטלה, "כשהייתי ילדה היינו אוכלים את זה כל חורף כדי לא להיות חולים".
מבחינתנו מחית הקסיס היא לגמרי המוצר הבא שנכניס למטבח, ואם גם אתם תתנו לה הזדמנות, תגלו עולם שלם של טעמים וצבעים שלא בטוח שהכרתם קודם לכן. רק עצה אחרונה להיום מאסטלה - אל תוסיפו אותה לבלילה צהובה, כי תקבלו צבע ירוק ובהחלט לא מרשים.