בישראל פועלים מספר ארגוני חירום שונים, במסגרתם מתנדבים עשרות אלפי אנשים. "איחוד הצלה" לדוגמה, מונה 3,000 אנשי רפואת חירום מתנדבים – רופאים, פרמדיקים וחובשים – שמטרתם הגשת עזרה ראשונה מצילת חיים בדקות הראשונות של אירוע חירום רפואי. דוגמה נוספת הן שלוש עשרה יחידות חילוץ שפועלות בישראל בהתנדבות. מטרתן היא איתור וחילוץ אזרחים ומטיילים שאיבדו את דרכם בתנאי שטח קשים או שנפגעו בטבע במהלך פעילות אחרת. עוד דוגמה הוא ארגון זק"א שעוסק בכבוד המת, זיהוי קורבנות אסון והבאתם לקבורה. כל אחד מהארגונים הללו מומחה בתחומו, אבל מה קורה באירוע מורכב במסגרתו נדרש שיתוף פעולה בין מספר גופים? זאת בדיוק המטרה של קרן "ישראלייף" המהווה ארגון גג לגופי החירום ההתנדבותיים. קרן "ישראלייף" נוסדה בשנת 2006 במטרה ליצור פלטפורמה לשיתוף פעולה בין ארגוני המתנדבים. היא מגייסת עבורם משאבים, תומכת בפעילותם, מאגדת אותם במקרה הצורך ומעמידה לטובתם את הטכנולוגיה המתקדמת ביותר שנדרשת להם לביצוע משימותיהם.
"קרן 'ישראלייף' מגייסת משאבים בארץ ובעולם על מנת לתמוך בארגוני החירום ההתנדבותיים וכדי לתת להם את הכלים לפעול ביעילות להצלת חיים", מסביר מנכ"ל קרן "ישראלייף", אלי פולק. "כמו כן, הוכחנו ששיתוף פעולה בין ארגוני החירום מביא למקסום של הפוטנציאל שלהם", הוא מוסיף. "הדוגמה הטובה ביותר לכך היו מספר משלחות שהרכיבה 'ישראלייף' במטרה לתת מענה באזורי אסון". הדוגמה המובהקת לכך היתה משלחת משותפת שאיגדה הקרן בסוף חודש אפריל שעבר, מיד לאחר רעידת האדמה הקשה שפקדה את נפאל. בתוך מספר שעות הרכיבה "ישראלייף" משלחת משותפת שכללה אנשי רפואת חירום מ"איחוד הצלה", מחלצים מיחידות החילוץ השונות ומתנדבי זק"א. "מטרת המשלחת היתה להקים מרפאות קהילתיות באזורי הספר שנפגעו באסון רעש האדמה, לחלץ לכודים ולפעול לאיתור נעדרים ישראליים", מסביר פולק שהוביל בעצמו את המשלחת. "בחרנו אז לאגד את גופי החירום הבולטים בישראל על מנת למקסם את יכולות המשלחת. כל ארגון הביא את המומחיות שלו וכך נתנו מענה לישראלים ששהו בנפאל ולתושבים המקומיים".
כמעט שלושה שבועות שהו 24 אנשי המשלחת באזור הרעש. הם הקימו מרפאות שדה בכפרים מרוחקים בנפאל והצילו את חייהם של מאות מתושבי המדינה מוכת האסון. משימה נוספת אותה השלימו בהצלחה אך בכאב רב היתה מציאת גופתו של המטייל הישראלי אור אסרף שנהרג במהלך טרק ברכס הלנג-טאנג. לאחר חיפושים ארוכים באזור, תחת סכנת סלעים מתדרדרים, זיהו חברי משלחת "ישראלייף" מפולת גדולה. הם סרקו אותה ומצאו במקום מכנסיים ובכיסם מפה עם כתב בעברית והבינו מיד כי מצאו את אור. המתנדבים גלשו בחבלים במדרון תלול, הגיעו אל גופתו של אור שהוטסה לאחר מספר ימים בחזרה לארץ. בספטמבר בשנה שעברה הקימה קרן "ישראלייף" משלחת נוספת שיצאה לאוקראינה במטרה לאתר את אמיר אוחנה שגופתו אותרה לבסוף באגם באומן.
טכנולוגיה להצלת חיים
כאמור, מטרה נוספת של קרן "ישראלייף" היא העמדת טכנולוגיה מתקדמת לשימושיהם של ארגוני החירום ההתנדבותיים. תוכנת "לייפקומפס" שפיתחה "ישראלייף", משמשת להזנקת אנשי גופי החירום לאירועים שונים. כיום נמצאת המערכת בשימוש ארגון רפואת החירום "איחוד הצלה" וארגונים נוספים בעולם. "עם קבלת דיווח על אירוע חירום במוקד, האפליקציה המבוססת G.P.S בוחנת מי מאנשי החירום קרוב ביותר למקום האירוע ומזניקה אותו למקום תוך מתן הכוונה", מסביר פולק. "ב'איחוד הצלה' לדוגמה, התוכנה גם מאפשרת למוקד הארגון לדעת מי מתנייד במכונית או אופנוע איזה ציוד יש לו ומי יוכל להגיע לזירה ולסייע בזמן הקצר ביותר". כיום משמשת התוכנה גם ארגונים בארה"ב ובדרום אמריקה והיא זוכה להתעניינות מצד גופי חירום בעולם.
פרויקט נוסף של "ישראלייף" בתחום הטכנולוגיה קורם עור וגידים בימים אלו. "זיהינו את היתרונות של רחפנים בשימוש אצל ארגוני חירום", אומר פולק, "ולכן התחלנו לפעול לשילוב כלי התעופה הזעירים בפעילות של הגופים השונים. רחפן מצויד במצלמה יכול לתת ליחידות חילוץ מבט ממעוף הציפור ולסייע בחיפושים. הוא יכול לסייע לארגוני חירום בניתוח של זירה מורכבת. אנחנו מאמינים שבעתיד הלא רחוק רחפן יוכל להוביל במהירות ציוד רפואת חירום כמו דפיברילטור לזירת אירוע ולהציל חיים". התוכניות של קרן "ישראלייף" לא מסתכמות רק בציוד טכנולוגי מתקדם. "אנחנו מתכננים בנייה של מערכות למידה מתקדמות שישמשו את ארגוני החירום השונים, כל אחד בתחומו", אומר פולק. "במסגרות הללו ניצור תכנים שישפרו את הפעילות של ארגוני החירום ההתנדבותיים בשטח, דבר שיביא להצלת חיים".
נותנים כבוד לניצולי השואה
לקרן "ישראלייף" פרויקטים רבים נוספים. אחד מהם הוא פרויקט "תן כבוד" במסגרתו אנשי רפואה מתנדבים מבקרים לפחות אחת לשבוע בבתיהם של קשישים עריריים, מרביתם ניצולי שואה. המתנדבים עוקבים אחר מצבם הבריאותי של הקשישים. הם מודדים להם לחץ דם, רמת סוכר בדם ועוד. במקרה והמדדים אינם תקינים הם ממהרים להתייעץ עם רופא משפחה של הקשישים. לאחרונה גייסה "ישראלייף" את הטכנולוגיה לטובתם של ניצולי השואה. בשיתוף פעולה עם חברת ארכי-מדיקס גלובל גרופ המייצרת את צמידי MyMDBand, חולקו לניצולי שואה צמידים ועליהם ברקוד המכיל את התיק הרפואי שלהם. סריקת הקוד בטלפון נייד מאפשרת לצוותי רפואה בכל מקום לעיין בתיק הרפואי של הקשיש בשעת צורך. כך, במקרה של אירוע חירום רפואי, הברקוד נסרק והגורם המטפל מקבל את המידע הנדרש כדי להגיש לקשיש טיפול רפואי. חלוקת הצמידים התאפשרה הודות לקמפיין מימון המונים באמצעות אתר crowdmii.com. "הפרויקט החדש הינו חלק מפעילות "תן כבוד", אומר פולק. "תן כבוד הוא אחד המיזמים שאנחנו הכי גאים בו משום שמספרם של ניצולי השואה הולך ומתמעט משנה לשנה. אנחנו שמחים שביכולתנו לסייע לשמור על בריאותם ולסייע בכל שניתן".