התחלנו: הפרק הראשון של "מבחן ההורים הגדול" מאחורינו, ומחר (שבת) אנחנו ממשיכים (מיד אחרי החדשות, קשת 12). כזכור, שמונה זוגות של הורים בעלי גישת חינוך שונה הגיעו כדי לנסות ולמצוא את השיטה הטובה ביותר לגידול ילדים.
בפרק הראשון הכרנו את משפחות בלינדרמן (גישת חינוך סמכותי), רומנלי (גישת משחקיות), שמילוביץ' (גישת חינוך למשמעת וספורט) ועירון (גישת חינוך טבעי). צפינו בהם, יחד עם שאר הזוגות, מתמודדים באתגרים שונים: התמודדות עם קיר הטיפוס, משימת ניווט בהובלת הילדים ומשימת היפוך תפקידים בין הילדים להוריהם. השוני בין הגישות השונות בלט ועורר דיון, לעיתים סוער, בין הזוגות וגם הזדהות, אמפתיה והשראה.
עכשיו זו הזדמנות מצוינת לראות מה למדנו בעקבות הפרק הראשון. אבל עוד קודם, הבנו את המובן מאליו: יש שיטות שונות לחינוך ילדים, וכל אחת מכילה את ה"אני מאמין" של ההורים ונראה כי מאחורי כל גישה הושקעה מחשבה רבה. מתחילים:
- להקשיב לילד זה הכרחי ביותר. הפסיכולוג דני פרידלנדר הגדיר זאת כאחד הדברים המהותיים שהורים צריכים לתת לילדים. "ראוי לשאול אותם מה הם צריכים מאיתנו ומה יעזור להם. פסיכולוגים עושים קריירה וכסף על זה שהם יודעים לשאול את השאלות האלה. אנחנו צריכים להקשיב לילדים שלנו".
- במקרים רבים, ההורה הוא תוצר של ההורים וסביבת הגידול שלו. דוגמה לתובנה זו ראינו בדברים של ג'ני בלינדרמן. "אני גדלתי בבית שקראו לי 'תוכנית חיסכון'. אבא שלי כל הזמן אמר לי שהוא משקיע כדי שאגיע הכי גבוה שאני יכולה".
- "אין טעויות רק למידה". האמנם? ברור שהכוונה של הטענה טובה, ולמה לזוג רומנלי חשוב לחזור עליו באוזני הילדים, אבל נראה כי הדבר נועד לטשטש כישלון. "הטעות במשפט כזה היא הניסיון לטשטש את הכאב הצורב שילד מרגיש כשהוא טועה או נכשל. ההורה צריך להגיד: 'יש טעויות, זה כואב, אבל אנחנו איתך'", הסבירה מדריכת ההורים עינת נתן והוסיפה, "מה, אנחנו כהורים צריכים לראות את הילד עומד ליפול, להיכשל ופשוט לשתוק ולתת לו להפסיד? כן".
- ילדים צריכים גבולות. זה נותן להם ביטחון ורואים את זה במשפחות עם גבולות ברורים. יחד עם זאת, חלק מההורים לעיתים מתבלבלים בין קשיחות לגבולות. צריך להבין שגבולות יכולים לבוא בלי עונשים או תנאים לאהבה.
- בלבול בין רצונות הילדים לרצונות שלנו. לפעמים הרצון שלנו לראות את הילד מצליח, גורם לנו לדחוף אותו מבלי לעצור לחשוב האם זה רצון אמיתי שלו. הדבר נכון גם לתחושות אכזבה או עצב. לאחר שהילדים במשפחת שמילוביץ' לא הצליחו במשימת הניווט, ההורים טענו שהם נורא התאכזבו. אבל האם הילדים הם באמת אלו שהתאכזבו או ההורים?