דמיינו לעצמכם שהייתם מבלים בים, ורואים אדם לא מוכר שגונב פלאפון מאישה שהשאירה אותו בתיק. האם אתם יכולים לנחש מה הייתם עושים? אמנם רובנו אומרים לעצמנו שהיינו מתערבים ומנסים לעצור את הגנב, אך בפועל ככל הנראה שלא היינו עושים דבר. בדיוק בשביל זה יצאו כתבי "הבוקר של קשת", מורן קלפר ואמילי שטייף, לערוך ניסוי חברתי מיוחד. השניים התחזו לרוחצת בים ולגנב פלאפונים, והתוצאות לא היו מאוד מעודדות.
אז איך בכל זאת אנחנו כל כך בטוחים שהישראלים מגנים אחד על השני? מסתבר שברגע שאמילי, הרוחצת בים, פיתחה שיחה עם הרוחצים שסביבה, הדברים נראו אחרת לגמרי. כאשר זה קרה, האנשים שעל החוף הראו הרבה יותר מחויבות כלפי הרכוש שנגנב, על אף שעד לפני רגע לא הכירו את אמילי כלל. אותה שיחה קצרה גרמה להם לרדוף אחרי הגנב, ובמקרים מסויימים ממש לחסום אותו בגופם.
מה גרם להבדל המהותי הזה? ד"ר אייל דורון, חוקר חשבה יצירתית, מנסה להסביר: "ככל שיש יותר אנשים, אנחנו יוצאים מנקודת הנחה שמישהו אחר מטפל בבעיה ויש הסרת אחריות. ברגע שיש אינטרקציה ויצירת קשר, הבנאדם מסתכן בגופו לטובת אדם שהוא לא מכיר כלל. ברגע שהקבוצה נהיית קטנה אנחנו מרגישים מעורבות בסיטואציה". עכשיו תנסו לשאול את עצמכם שוב, עם יד על הלב, מה אתם הייתם עושים במצב דומה?
"הבוקר של קשת"- רביעי עד שישי ב-6:25