החודשים שעוברים בין רגע ההצעה או ההחלטה המשותפת, לבין הרגע שבו סוף סוף תעמדו יחד מתחת לחופה, מלאים בהחלטות. טקס קליל בשישי בצהריים או אירוע ערב עם מאות מוזמנים, כניסה רומנטית לחופה או ריקוד מקורי וכמובן, השמלה - אלה הן רק חלק מהסוגיות שתהיו חייבים להכריע בהן. לשאלות אלה נוספה בשנים האחרונות שאלה גדולה הרבה יותר – איך בכלל להתחתן. היום, יותר ויותר זוגות חושבים פעמיים לפני שהם פונים לרבנות, ושיעור המתחתנים שפונים לאלטרנטיבות הולך ועולה. לקראת עליית תוכנית הריאליטי הנועזת, "חתונה ממבט ראשון" (שני, 30.10 בקשת ובהמשך בערוץ 12 החדש), בה שני אנשים זרים יפגשו בפעם הראשונה מתחת לחופה, יצאנו לברר אילו אפשרויות קיימות היום לנישואין.
טקס אורתודוכסי ברבנות
מה זה אומר: להינשא כדת וכדין, עם רב מהרבנות וכנראה כמו שאימא ואבא התחתנו בזמנו. כדי להינשא דרך הרבנות, תהיו חייבים לפתוח תיק נישואין ברבנות המקומית, להציג שני עדים, רק כדי לוודא שאתם רווקים וגם לא מעט מסמכים. בהמשך, ובהנחה שאין שום ספקות לגבי היהדות שלכם (אם כן - תידרשו להציג מסמכים נוספים), תידרשו להביא העתק של תעודת הכשרות של האולם והקייטרינג וכן לבחור רב מוסמך שיערוך את החופה. לאחר החתונה, תקבלו בדואר את תעודת הנישואין.
אם טקסי חתונה גרנדיוזיים מעולם לא היו הקטע שלכם, והמחשבה שתעמדו מתחת לחופה מול מאות אנשים שאת חלקם אתם אפילו לא מכירים מביכה אתכם - תמיד תוכלו להינשא ברבנות עצמה, בטקס אינטימי שאורך כעשר דקות בלבד.
למי זה מתאים: קודם כל, יהודים בלבד. אם אתם דתיים אורתודוכסיים, מסורתיים או חילונים שאין להם שום בעיה עם הרבנות ואפילו מחבבים את המוסד – כנראה שתלכו על טקס אורתודוכסי.
כמה זה יעלה לכם: רישום הנישואין ברבנות כרוך באגרה על סך 709 שקלים, כשניתנת הנחה של 40% על סמך קריטריונים מסוימים (למשל עבור חיילים בשירות סדיר, סטודנטים עד גיל 30, עולים חדשים ונכים). כמו כן, ייתכנו הוצאות נוספות, במידת הצורך, כמו הוצאת תעודת רווקות (152 שקלים), אימות הסכם קדם נישואין (274 שקלים) או הנפקת העתק תעודת נישואין של ההורים (66 שקלים).
הידעתם: מנתוני הלמ"ס עולה כי בשנים האחרונות ניכרת ירידה (אם כי לא עקבית) במספר הזוגות היהודים שנישאים דרך הרבנות בישראל, המנוגדת לעלייה באוכלוסייה. כך, בשנת 2011 נישאו בישראל 38,900 זוגות יהודים ואילו ב-2012 נישאו רק 37,800 זוגות דרך הרבנות. ב-2013 המספר טיפס שוב, ל-39,500 זוגות, אולם ב-2014 מספר הזוגות צנח ל-36,900 זוגות בלבד.
טקס של ארגון רבני צהר
מה זה אומר: ארגון רבני צהר נוסד במטרה לגשר על הפערים בין דתיים לחילוניים בישראל, וכיום מתנדבים בו מאות רבנים מהזרם הציוני-דתי. בשנים האחרונות, אלפי זוגות פנו לארגון, שמשתף פעולה עם הרבנות בהליך הנישואין. לאחר שתמלאו טופס אינטרנטי, תגיעו אל אחד מהמוקדים של צהר, ותידרשו להציג מסמכים ועדים. בהמשך, תוכלו לחתום על "הסכמאהבה" (כשמו כן הוא, הסכם "אהבה, אחדות ואמון הדדי"), ותיפגשו עם מדריכת כלה ועם הרב המחתן. הרב יותאם לכם באופן אישי, ויחד איתו תתכננו את החופה, שתיערך על פי ההלכה, אך עם ביטוי עצמי של הזוג.
מדובר באפשרות הדומה ביותר לנישואין ברבנות (שגם מקבלת את תמיכת הרבנות), אך עם יותר גמישות והתאמה אישית.
למי זה מתאים: אם אתם יהודים, אוהבי מסורת ורוצים להינשא בדרך "הרגילה", אבל יש לכם רתיעה כללית ממוסד הרבנות.
כמה זה יעלה לכם: עבור שירותי צהר, תידרשו לשלם 180 שקלים. כמו כן, גם דרך צהר תידרשו להירשם ברבנות ולשלם את האגרה האמורה (709 שקלים).
הידעתם: כל הרבנים בארגון צהר פועלים בהתנדבות.
טקס נישואין חילוני
מה זה אומר: בטקס חילוני, כל הבחירות נתונות בידיכם. כיצד ייראה הטקס ומה ייאמר בו, האם יהיו בו מאפיינים יהודיים או כלל לא ומי יהיה האדם שישיא אתכם (בדרך כלל אדם חילוני עם ידע רחב ביהדות או מקורב לבני הזוג). הטקס החילוני לא כולל כתובה או תעודת נישואין, אלא חוזה שינסחו בני הזוג יחד עם עורך דין או נוטריון.
למי זה מתאים: אם אתם פסולי חיתון לפי הרבנות (למשל אם אחד מבני הזוג אינו יהודי או אם אתם זוג חד מיני), או חילונים שמאמינים במוסד הנישואין אבל לא רוצים שהממסד הדתי יכפה עליכם שום דבר.
כמה זה יעלה לכם: מאחר ולא קיימים כללי טקס ברורים, אין עלות אחידה עבור טקס נישואין חילוני. לצד זאת, הסכום המשוער שתשלמו לאדם שיערוך את הטקס ינוע בין 1,000 ל-2,000 שקלים, אלא אם מדובר בידוען, ואז המחירים יכולים לעלות.
הידעתם: לא מעט סלבס מנהלים טקסי נישואין אזרחיים, כשבין השמות הבולטים תמצאו את אברי גלעד, גילה אלמגור (שהשיאה את אמיר פיי גוטמן ז"ל וינאי פרישר), ציפי לבני, יאיר לפיד ומרב מיכאלי.
טקס נישואין אזרחי בחו"ל
מה זה אומר: נישואים אזרחיים מהווים הסדר אדמיניסטרטיבי רשמי מול המדינה, ללא מעורבות של סמכות דתית. בניגוד לרוב מדינות המערב, מדינת ישראל לא מכירה בנישואים אזרחיים - אלא אם כן הם נעשו בחו"ל, כך שכיום, יותר ויותר זוגות ישראלים בוחרים להינשא בטקס אזרחי מעבר לים. אם גם אתם תינשאו למשל בקפריסין או בפראג, כשתחזרו לארץ תהיו חייבים להציג בפני משרד הפנים תעודת נישואין רשמית מטעם אותה מדינה. כך, תזכו בהכרה מלאה של מדינת ישראל ובאותן זכויות כמי שנישאו ברבנות.
אבל, חשוב שתדעו שגם אם נישאתם בנישואים אזרחיים מחוץ לישראל, במידה ויהיה הליך גירושין - הוא יהיה חייב להתבצע דרך אחד המוסדות הדתיים במדינה (אלא אם כן מדובר בנישואים מעורבים או אצל חסרי דת).
למי זה מתאים: אם אתם חילונים ותמיד חלמתם להתחתן ביעד אקזוטי מעבר לים, וכמובן אם אתם פסולי חיתון.
כמה זה יעלה לכם: חיפוש מהיר באתרי חברות הנופש מראה כי העלויות של חבילות זוגיות בנות שלושה לילות לפראג או לקפריסין, נעות בין 1,200 ל-1,500 דולר לזוג.
הידעתם: אם חשבתם שלהתחתן בחו"ל זה יקר, תחשבו שוב. לאור הפופולאריות הגוברת של נישואים אזרחיים, חלק מחברות התיירות מציעות חבילות מיוחדות לחתונה אזרחית. אלה, כוללות לצד הטיסה והמלון גם נציג מקומי, טקס נישואין בעירייה, הסעות לטקס, שירותי תרגום מסמכים, שמפניה ועוד - במחירים הוגנים לגמרי.
טקס נישואין קונסרבטיבי או רפורמי
מה זה אומר: על פניו, טקס קונסרבטיבי או רפורמי נראה די דומה לטקס החתונה האורתודוכסי "הרגיל", וגם בו תוכלו למצוא חופה ושבירת כוס. אלא שמדובר בחתונה בעלת מאפיינים דתיים-ליברליים, כשההבדל המשמעותי בטקס הוא השוויוניות וההדדיות שבו. כך, בטקס קונסרבטיבי או רפורמי, הכלה יכולה גם היא להעניק טבעת לחתן או לשבור כוס, ובמקום רב יש סיכוי לא רע שתהיה רבה. גם הכתובה מנוסחת באופן שוויוני, כהצהרה הדדית של בני הזוג. הבדל משמעותי נוסף הוא אפשרות הבחירה שניתנת לבני הזוג, להוסיף לטקס המסורתי ביטוי אישי, בין אם דרך טקסטים שהם או קרוביהם יכולים להקריא, שירים שהם אוהבים או עיצוב הכתובה יחד עם הרב.
מדינת ישראל לא מכירה כיום בנישואים קונסרבטיביים או רפורמיים, והטקס לא מאפשר לבני הזוג להירשם כנשואים במרשם האוכלוסין. כלומר, אם תרצו לקיים חתונה רפורמית אך גם להיות רשומים כזוג נשוי, תיאלצו להינשא בחו"ל באופן אזרחי.
למי זה מתאים: יהודים מסורתיים ליברליים או חילונים אוהבי מסורת.
כמה זה יעלה לכם: העלויות משתנות בין הארגונים השונים, אולם בדרך כלל, עלות של תצהיר זוגיות וטקס יעלו 1,600 עד 2,500 שקלים. ניתן גם לבקש תצהיר זוגיות בלבד, בעלות מופחתת.
הידעתם: בסקר בנושא אפשרויות נישואין שנערך בשנת 2015 ע"י מכון סמית, בקרב 500 מרואיינים יהודים בוגרים, 17% אמרו שהיו מעדיפים להינשא בחתונה של הזרם הרפורמי או הקונסרבטיבי, מבין ארבע האפשרויות שהוצגו (נישואים אורתודוכסיים - 51%; נישואים אזרחיים - 28%; נישואים רפורמיים או קונסרבטיביים; וחיים משותפים ללא נישואים רשמיים - 4%).
טקס נישואין רוחני
מה זה אומר: אם חיפשתם משהו שונה - הגעתם למקום הנכון. מדובר בטקסים עם גוון רוחני מובהק, בהתאם למה שבני הזוג מתחברים אליו. זה יכול להיות, למשל, סגנון אינדיאני או הודי (אם הכרתם בטיול אחרי צבא), כשמנחה הטקס הוא איש רוח מהתחום. בטח לא תופתעו לגלות שלצד כללי הטקס, יש מקום לביטוי עצמי רחב של בני הזוג.
למי זה מתאים: אם אתם רוחניים ולא אוהבים להיות מיינסטרים.
כמה זה יעלה לכם: מאחר ומדובר בדרך כלל באנשים פרטיים ולא בארגונים – העלות משתנה.
הידעתם: לטקסים כאלה אין תוקף חוקי במדינה (קשה לומר שאנחנו מופתעים).
נישואי חוזה
מה זה אומר: מדובר בהסכם משפטי חוקי לחיים משותפים, שמנוסח על ידי בני הזוג בליווי עורך דין. בהסכם המשפטי נהוג להסדיר את מעמד בני הזוג אחד למול השני, את ענייני הרכוש, ההורות ועוד. לכך אפשר להוסיף גם "כתב זוגיות", שהוא למעשה הנייר הרשמי שבזכותו המדינה תכיר בכם כבני זוג לכל דבר ועניין. במעמד חתימת החוזה, מול שופט בבית משפט לענייני משפחה או נוטריון, בני הזוג מלווים בקרובי משפחתם, כשעורך הדין מנהל את הטקס. החוזה מקבל תוקף בינלאומי, ומוכר העולם בתור שותפות ביתית בין בני זוג החיים יחד ומנהלים משק בית משותף.
למי זה מתאים: אם אתם רוצים לבלות את החיים יחד אבל אתם לא רומנטיקנים שחלמו כל החיים על טקס נישואין, או אם נישאתם בדרך שאינה מקובלת באופן רשמי במדינה (כמו טקס חילוני או רוחני), ואתם רוצים להסדיר את מעמדכם כזוג.
כמה זה יעלה לכם: ארגון "משפחה חדשה" מציע תעודת זוגיות המהווה תצהיר משפטי בעלות של 1,300 שקלים. כמו כן, תוכלו לבדוק באופן פרטי מול עורכי דין.
הידעתם: נישואי חוזה לא סותרים נישואין מסוג אחר, ויש זוגות שבוחרים לחתום על חוזה לצד טקס נישואין ברבנות או טקס אזרחי. זאת, לאור היתרון הגדול שנישואי חוזה מעניקים - ביטול התלות ברבנות במקרה של פרידה.
ברית הזוגיות
מה זה אומר: ברית הזוגיות מהווה "הסכם בין בני זוג, לחיות יחד ולקיים חיי משפחה ומשק בית משותף". מדובר בחוק שנחקק בשנת 2010 ונחשב לפורץ דרך (אם כי שנוי במחלוקת), ומהווה פתרון אפשרי לבני זוג שלא שייכים לאחת מהדתות או העדות המוכרות בישראל. המדינה מכירה בבני זוג שנרשמו במרשם ברית הזוגיות, ודינם כדין זוגות נשואים.
למי זה מתאים: לבני זוג ששניהם מוגדרים כחסרי דת בישראל בלבד.
כמה זה יעלה לכם: 641 שקלים (הנחה של 40% לחיילים וסטודנטים) לרישום במרשם ברית הזוגיות. כמו כן, עבור מי שבוחרים באפשרות הזו ומעוניינים לערוך טקס לציון האירוע, מציע ארגון "הויה - טקס ישראלי" אפשרויות רבות לטקסים מותאמים אישית לבני הזוג ברוח ישראלית יהודית. העלות של תהליך בליווי "הויה" הינו 1,650 שקלים עבור הטקס והמפגשים הקודמים לו על מנת להתאים את מהלכו להעדפות של בני הזוג.
הידעתם: בשנת 2012, כשנה וחצי לאחר העברת החוק, רק 37 זוגות בחרו בהליך, רובם בסמוך למועד החקיקה.
בתוכנית הריאליטי הבינלאומית, "חתונה ממבט ראשון" שתשודר לראשונה בקשת ב-30.10 מיד אחרי מהדורת החדשות ובהמשך בקשת 12, הזוגות יינשאו בטקס נישואים שיאפשר פרידה ללא קשיים. מי יהיו האנשים שיפגשו את בני זוגם בפעם הראשונה מתחת לחופה? בקרוב מאוד נדע.