תגובות רבות, בישראל ובעולם, לתכנית פתיחת העונה של "עובדה" ששודרה אתמול ועסקה בנעשה מאחורי הקלעים של המלחמה בגרעין האירני. על פי התחקיר המקיף, שקלו ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ושר הביטחון, אהוד ברק, ב-2010 לתקוף את מתקני הגרעין האיראני ואף הורו לרמטכ"ל דאז, גבי אשכנזי ולראש המוסד דאז מאיר דגן, להתכונן לתקיפה. בין דגן ואשכנזי לברק לנתניהו נוצר עימות סביב העניין כשדגן טען: "זאת החלטה לא חוקית". בכתבה טוען ברק שאשכנזי כשל בתפקידו משום שלא הכין את הצבא לאופציה של תקיפה באירן. בשיחות סגורות מתקומם אשכנזי: "ברק לא אומר אמת. הצבא היה מוכן לתקיפה, אבל אמרתי שתקיפה תהיה טעות אסטרטגית".
"הייתי בתקופה הזאת יועצו של הרמטכ"ל, ולכן אני מכיר את העובדות, אבל חלים עליי כללים מסוימים וברור שאני לא יכול לפרט", אומר ראש אמ"ן לשעבר, אורי שגיא, שיתמודד בקרוב בפריימריס של מפלגת העבודה, "אותי מטריד מאד עיתוי הפרסום ועצם קיומו. מדוע טרח מי שטרח להוציא מידע כה רגיש מהמטבחון של קבלת ההחלטות? יש דברים שצריך להשאיר סגורים בחדרי חדרים ומחוץ לשדה הפוליטי הנוכחי. אני מוטרד מהניצול לרעה של המידע".
"לעצם בעניין, ברור שהדרג המדיני קובע, אבל הצבא חייב להביע דעתו לגבי אפקטיביות התקיפה, היכולות של הדרג הצבאי והעיתוי. זו לא אמירה פוליטית, אלא הבעת דעה שהיא חיונית להבנה אם הביצוע אפשרי או לא. אם הצבא חושב שאירוע כזה פועל נגד האינטרסים של המדינה, חובתו להגיד זאת. חובתו להסביר לדרג המדיני את המשמעות של כל עשייה וברור שלאחר מכן הדרג המדיני יקבע. הדרג המדיני אינו חסין מטעויות. מספיק להיזכר באירועי מלחמת לבנון או מלחמת יום הכיפורים". שגיא לא מסתיר דעתו לגבי תקיפה אפשרית באירן.
"זה לא הדבר הנכון. לא ב-2010 ולא עכשיו. צריך להיות מוכנים צבאית, אבל אסור לעשות את זה בניגוד לדעתה של ארצות הברית. אנחנו לא לבד בעולם".
עוד מתנגד ותיק לתקיפה באירן הוא שאול מופז. "התכנית עובדה גילתה לאזרחי ישראל עד כמה היו קרובים ביבי וברק לסבך את ישראל במלחמה", אמר אחרי שידור התכנית, יו"ר קדימה וראש האופזיציה, "ביבי אובססיבי לתקוף באירן ויסבך אותנו".
הכתבה בעובדה עוררה רעש, ולא רק בישראל. החשיפה על פיה תכננו נתניהו וברק לתקוף את מתקני הגרעין האירניים כבר לפני שנתיים עשתה את שלה וברבים מעיתוני העולם פורסמו ממצאי התחקיר. כך למשל היתה הכותרת בוושינגטון פוסט: "תכנית תחקירים ישראלית מדווחת שנתניהו רצה לתקוף באירן ב-2010". כותרות דומות עלו בניו יורק טיימס האמריקאי, the blaze, סוכנות הידיעות רויטרס, שם נכתב: "נתניהו וברק התעמתו עם ראשי הצבא על תקיפה באירן", הגארדיאן הבריטי, סוכנות AP, ועוד עשרות אתרים וסוכנויות בכל רחבי העולם, כולל zeenews מהודו. באתר האיטרנט של רשת abc נכתב: "ראשי מערכת הבטחון בישראל מנעו תקיפה באירן". אתמול, במקביל לשידור התכנית בישראל, שידר ה-BBC כתבה נרחבת עם קטעי וידאו מתוך התחקיר. הטיימס הלונדוני אף ראיין את אילנה דיין, בכתבה שתתפרסם הבוקר.