עולם הריגול עבר בשנים האחרונות תהפוכות גדולות, עקב כניסתם של שחקנים דיגיטליים חדשים ושדרוג מערכי הסייבר. השימוש באמצעים טכנולוגיים משוכללים אמנם מייעל את עבודת האיסוף המודיעיני, אבל אם תשאלו את מישקה בן דוד, בכיר מוסד לשעבר, גם היום כשרוצים להצליח במשימת ריגול המרגלים עצמם הם המפתח.
"במקצועות הריגול אין שינוי גדול מאז ימי המרגלים ששלח יהושע בן נון לישראל", אומר בן דוד ומדגיש, "אין תחליף למגע האנושי. כדי לגייס סוכן צריך ליצור מערכת אמון ברמה הבין אישית, ואת זה לא ניתן לעשות באמצעים הדיגיטליים של היום. בתחום הזה אני לא רואה שום התפתחות או שוני ב-20 השנים האחרונות. הבסיס עדיין נותר אותו דבר", כך טוען בן דוד, שמאז סיים את עבודתו במוסד לפני כ-15 שנה כתב כמה רומני ריגול שהפכו לרבי מכר.
לטענת בן דוד, גם בכל שנוגע להאזנות, למרות ההתפתחות הטכנולוגית האדירה ושדרוג יחידת 8200 בצה"ל, עדיין אין תחליף לפעולות בשטח: "כדי להשיג מודיעין טוב בתוך ארגונים, צריך להבין מה הבכירים אומרים בשיחות פנימיות, בחדרי חדרים ולא בהצהרות פומביות, ואת הלך הרוח ומה שקורה בפנים. לשם כך ידוע שכבר בשנות החמישים, צה"ל שיגר לוחמים לשטח אויב למבצעים מסובכים, מסוכנים ומורכבים של התקנת מתקני האזנה. המקרה המפורסם ביותר הוא המקרה של אורי אילן ז"ל, שהשתתף במבצע כזה ונתפס עם החוליה שלו על ידי הסורים. השורה התחתונה היא שאי אפשר להסתפק רק בהאזנה לשיחות ברשתות", מסביר בן דוד. "השתלת מתקני האזנה מסייעת בהשגת מידע יעיל ואמין לאורך שנים רבות, כל עוד הם לא נחשפו. זה מאפשר להגיע לאנשים הכי חשובים באותם ארגונים ולחשוף כוונת עתידיות ותוכניות שהם מתכננים לעשות, מבלי להחדיר סוכנים לתוכם".
לאורך השנים היו למוסד הצלחות וגם כישלונות. הרגעים הפחות מזהירים של הארגון כללו בין היתר חשיפת מרגלי מוסד בשווייץ על ידי קשישה בגלל טעויות בסיסיות שביצעו, מרגלים שנתפסו בקפריסין, וכמובן, התקלה בחיסול של ח'אלד משעל בירדן.
"גם בהצלחות, וקל וחומר בכישלונות, מבצעים בארגון תחקירים מעמיקים שיורדים לפרטי פרטים. בתחקיר כל לוחם מספר על הפעולה מנקודת מבטו, וכל אחד שהשתתף יכול להעיר הערות במטרה להפיק לקחים וללמוד מטעויות. במבצעים כאלה, הטעות הקטנה ביותר יכולה להיות קריטית ולפגוע בהצלחה", טוען בן דוד.
הערב בשעה 22:00 ישודר בקשת סרטו של יואב לימור, "חיסול במעגל סגור", בו מתראיין בן דוד. הסרט עוסק בחיסולו של בכיר חמאס מחמוד אל מבחוח בבית מלון בדובאי, שעל פי מקורות זרים בוצע על ידי מרגלי המוסד הישראלי, ועל בסיסו נכתבה הסדרה "כפולים".
"אין לי מושג מי ביצע את המבצע", אומר בן דוד, "אבל לדעתי הוא הצליח בעצם חיסולו של אל-מבחוח. המחסלים לקחו בחשבון שהמצלמות יפעלו. השימוש בדרכונים כפולים (כך פורסם), בשמות בדויים, במשקפיים, בפאות ובשפמים נועד כדי למנוע את זיהויים של המעורבים בחיסול, ולדעתי זה הצליח".
אבל לא בכל המקרים זה הולך כל כך חלק: בן דוד טוען שבכמה שדות תעופה במדינות מפותחות ברחבי העולם קיים קושי למרגל לצאת ולהיכנס באופן חופשי בזהות בדויה. "הבדיקות הביומטריות במדינות כאלה מקשות על כניסה ויציאה באמצעות דרכונים מזויפים", הוא מסביר, "שכן בכניסה נלקחות טביעות אצבע ויש צילום פנים שנועד לזהות אותם. זה דבר שארגוני ביון בעולם יצטרכו להתמודד אתו ולמצוא לו פתרון כדי להוציא לפועל מבצעים".
ומה לגבי החדרת מרגלים כיום למדינות ערב? התהפוכות שנוצרו בסוריה, עיראק, לוב ותימן, והשתלטות דאע"ש על חלקים גדולים במדינות אלו לא גורמות לשינוי מהותי על פי בן דוד, שכן החדרת סוכן שיסתובב חופשי במדינה ערבית תמיד הייתה עסק מורכב. "להחדיר מרגל זר לתוך ארגון כמו דאע"ש זה כמעט בלתי אפשרי", אומר בן דוד, "סוכנים מקומיים אולי כן, וגם זה עדיין מסוכן".
"חיסול במעגל סגור" - הערב, אחרי "כפולים"