באיטליה תאכלו פסטה, במהלך טיול בארגנטינה תאכלו אלפחורס, אם תטוסו ליפן כנראה שתאכלו סושי, ובארה"ב, אומת הדיינרים - המבורגר וצ'יפס זה מאסט. אבל מה אוכלים כשמגיעים לישראל? ובכן, זה תלוי באיזה בית אתם נוחתים. לכבוד פרק מאכלי העדות והמאמות ב"הצילו!" (שלישי 21:00), אספנו לכם כמה עובדות מפתיעות על מאכלי עדות. שנתחיל?
מי מתוק של סבתא?
את הג'חנון המסורתי של בוקר יום שבת כולם מכירים, והוא כבר מזמן לא נחלתם הבלעדית של יוצאי תימן. רבים מאיתנו גם יודעים שבתהליך ההכנה של הג'חנון מוסיפים לו סוכר ולעיתים גם סילאן (רכז תמרים) על מנת להמתיקו. מה שכנראה לא ידעתם הוא שבמקור, את הג'חנון המסורתי היו אוכלים עם תוספת של חלבה או גרגירי סוכר ולא עם רסק עגבניות וביצה. נשמע כמו משהו שהיינו רוצים לנסות.
קוסקוס בניחוח איטלקי
כולנו יודעים שהמאכל האהוב קוסקוס מגיע אלינו ממדינות צפון אפריקה, אך האם ידעתם שיש לו שורשים גם בסיציליה? כנראה שלא. מתברר שכבר בימי הביניים היו מגישים קוסקוס במחוזות איטליה, כשבגרסתם הסיציליאנית, הגרגירים המשביעים מוגשים בעיקר עם דגים ופירות ים.
אם אין ממליגה תאכלו פולנטה
המאכל הרומני 'ממליגה' עשוי מקמח תירס והוא מגיע בצורות הגשה שונות, החל מדייסה, דרך קציצות מטוגנות או אפויות, ועד לכיכר לחם שנפרסת לפרוסות צהובות וטעימות. האיטלקים מכנים את אותה תערובת של קמח תירס בשם האטרקטיבי 'פולנטה' והמאכל המסורתי שבגלגולו הקודם היה אוכל לעניים, הפך עד מהרה לשם החם ביותר במסעדות היוקרה. מישהו אמר אספרגוס צלוי ברוטב כמהין על מצע של פולנטה ולא קיבל?
"סלט, ביצה, יותר, חציל"
אוכל בפיתה הוא תמיד רעיון טוב, אך כשמדובר בסביח הוא ממש רעיון טוב. למקור השם סביח ישנן מספר גרסאות, הראשונה והמקובלת ביותר היא תרגום המילה בוקר מעיראקית ('צבאח') שכן יהודי עיראק נהגו לאכול חצילים, ביצים ותפוחי אדמה (הלוא הם מרכיבי הסביח) לארוחת הבוקר בימי שבת. גרסה נוספת לשם נובעת מדוכן הסביח הראשון, שנפתח כמובן ברמת גן, והוקם על ידי בחור בשם סביח (צבי) חלבי. הגרסה האחרונה התחילה בתור הלצה של עובד, מלך הסביח הבלתי מעורער, אבל לא יכולנו שלא לספר לכם על ראשי התיבות "סלט, ביצה, יותר, חציל".
של מי הקובה הזאת בכלל?
על מקור המאכל האהוב קובה אפילו לא נתחיל להתווכח, וזאת לאור הסכסוך העתיק בין העדות באשר לבעלות על המאכל המסורתי. מה שכן נוכל לספר לכם היא העובדה שישנם מעל ל- 20 סוגים שונים של הכופתה הממולאת, ביניהם קובה סלק, קובה מטוגנת, קובה חמוסטה והרשימה עוד ארוכה. משמעות המילה קובה בערבית היא כדור, והיא קשורה באופן לא מפתיע לצורתה של הכופתה המדוברת.
ועכשיו אחרי שלמדתם דבר או שניים על מאכלי עדות, ואתם לגמרי מוכנים לפרק הבא של "הצילו! אני לא יודע לבשל", אנחנו מזמינים אתכם לענות על סקר מאכלי העדות שלנו:
"הצילו! אני לא יודע לבשל", שלישי ב-21:00, ערוץ 2
עוד בהצילו!: