תכננתם את הטיול שלכם בקפידה. קניתם מפות, כרטיסי טיסה, עשיתם רשימת אטרקציות ואפילו בדקתם באילו מקומות כדאי להיזהר מכייסים. אבל בין כל ההכנות האלה, לפעמים שוכחים לבדוק אילו סכנות הטבע מכין לנו. הסיכוי שנפגוש אריה משוטט או היפופוטם באמצע תל אביב אולי נמוך, אבל מחוץ לישראל ישנן מדינות בהן בעלי החיים מהווים סכנה של ממש - בטח ובטח למטיילים בטבע. מאיזה בעל חיים צריך להיזהר בכל מדינה? מדריך מייצג.
קשיי נשימה שמובילים למוות: תמנון טבעות כחולות, יפן ואוסטרליה
תמנון טבעות כחולות (Blue-Ringed Octopus), הוא זן של תמנון מאוד קטן, בגודל של כדור פינג פונג. אך אל תיתנו לזה להטעות אתכם - הארס שלו מספיק חזק כדי להרוג אדם. אם להיות מדויקים, הוא יכול להרוג בדיוק 26 בני אדם תוך דקות ספורות. הנשיכה שלו לא כואבת, אבל תוך רגעים ספורים מתחילה ההשפעה שלו על השרירים, שמובילים לחוסר תחושה ולאחר מכן לקשיי נשימה שמובילים למוות בסופו של דבר.
איפה: תמנון טבעות כחולות נמצא בחופי יפן ודרום מערב אוסטרליה. בדרך כלל צבעו צהוב חום בהיר, ורק כשהוא מרגיש מאוים הוא הופך לכחול. מאחר והתמנון יחסית ידידותי ותוקף רק במקרים נדירים, לא היה צורך בטיפול הזה.
טיפול מיידי: נלחצתם עד עכשיו? חכו עד שתקראו את הבשורה הבאה: אין כרגע בנמצא אנטידוט נגד הארס שלו, מה שהופך אותו לאחד מבעלי החיים המסוכנים בעולם. ולמרות זאת, יש פתרון מסוים למי שנעקץ על ידו והוא הנשמה עד שהשפעת הארס תשכך. צריך כמובן להגיע תוך דקות ספורות למכונת הנשמה כדי לקבל טיפול.
בעיקר בהודו: קוברה, דרום אסיה
הארס של הקוברה (king cobra) לא ארסי כמו הממבה השחורה – נחש ארסי אחר נפוץ, אבל הוא מפצה על זה ביתרונות אחרים. למשל, הקוברה, או ליתר דיוק מלך הקוברה, מסוגל להפיץ ארס פי 5 מהר יותר מאשר מהממבה. מדובר בנחש די נפוץ, בעיקר בדרום ודרום מזרח אסיה, ואפשר למצוא אותו ביערות צפופים.
איפה: הנחש נפוץ בדרום מזרח אסיה ובהודו בפרט. הקוברה מעדיף להיות בסביבת אגמים - דגש שכדאי לשים לב אליו. אם אתם לא מתכננים לטייל בעשורים הקרובים, ייתכן שכשתטיילו הוא כבר יהיה במספרים נמוכים הרבה יותר בעולם, שכן ככל שהתעשייה מתפתחת ויערות נכרתים מספריו יורדים משמעותית.
טיפול מיידי: יש לקבע את האזור המוכש שלא, לנסות לצלם את הנחש, להרגיע את האדם הפגוע ולהביא אותו לבית חולים.
טיפול מניעתי: באזורים המסוכנים יש לנעול נעליים גבוהות, ללבוש מכנס ארוך, לא להכניס את הידיים מתחת לסלעים וכמובן, במקרה שנתקלים בנחש - לא לשחק איתו.
זקפה ממושכת ואימפוטנציה: העכביש הנודד הברזילאי, ברזיל
העכביש הברזילאי, שמכונה גם עכביש הבננות בשל העובדה שהוא נוהג לעיתים להתחבא בתוך אשכול בננות (להיזהר!), נכנס לספר השיאים של גינס בקטגוריית העכבישים הארסיים ביותר והוא אחראי לחלק ניכר ממקרי המוות של בני אדם בגלל עכבישים – 500 אנשים בשנה. נהוג לחשוב עליו שיש לו את העוצמה החזקה ביותר מבין העכבישים. סיבה נוספת לכך שהוא נחשב כה מסוכן היא כי הוא נוהג להסתובב במקומות מאוכלסים היטב, בבגדים, בתים, נעליים ומכוניות. מעבר לכאב הרב שהוא יוצר, הוא גם גורם לזקפה ממושכת. ממושכת כל כך שעשויה לגרום לאימפוטנציה.
איפה: העכביש נפוץ בעיקר במדינת ברזיל, כאמור בשדות בננות, ולכן שמו, אבל הוא נמצא גם במדינות דרום אמריקה האחרות.
טיפול מיידי: אם ברור שהנפגע אכן ננשך בידי עכביש, יש להפנות אותו במהירות לטיפול רפואי. אם אפשרי לפני הפינוי, יש לוודא שדרכי האוויר שלו פתוחות, להעשיר את האוויר שהוא שואף בחמצן, להחדיר צנתר לווריד, לערות לו נוזלים ולפנות אותו. אם בניתן, יש להביא את העכביש אל בית החולים או לתארו, כדי שהרופא יוכל להתאים את הטיפול.
שוק או דום לב: מדוזה קובייתית, אוסטרליה
אחת החיות המסוכנות ביותר בעולם היא המדוזה הקובייתית (Box jellyfish). עם תיעוד של כ-6,000 פגיעות בבני אדם משנות ה-50, אפשר לומר די בבטחה שהארס שלה הוא בין הרצחניים בעולם. הארס, שתוקף את הלב ומערכת העצבים, עושה זאת במהירות כה גבוהה שהקורבן לא מצליח אפילו לחזור לחוף בגלל שהוא נכנס לשוק או למצב של דום לב. מי שכן שורדים – זוכים לרגע שלא יישכח מבחינתם לשבועות, שכן הכאב נמשך לאורך זמן.
איפה: המדוזות חיות באוסטרליה ובחלק מן המקומות באסיה. אם תרצו בכל זאת לנסות ולזהות אחת, המבנה שלה הוא לפי שמה – קובייתי.
טיפול מיידי: הדרך היחידה להינצל היא לקבל אנטידוט כמעט מידי, אחרת הסוף ידוע מראש. צריך גם לשים חומץ שמנטרל את השפעות המדוזה.
טיפול מניעתי: כצעד מניעתי, אפשר פושט ללבוש מכנס ארוך כשנכנסים למים.
שיתוק ותרדמת: עקרב צהוב, המזרח התיכון וצפון אפריקה
העקרב הצהוב (death stalker), שנמצא גם בארץ, זוכה לכינוי המעט מלחיץ death stalker - "העוקב אחר המוות" בתרגום חופשי. בניגוד לאמונה הרווחת שהוא יחסית לא מסוכן, הוא בהחלט יכול לגרום למוות. הארס שלו הוא ממש קוקטייל, אבל לא במובן הטוב של המילה. יש בו, בקוקטייל הרעלים הזה, רצף של חומרים שאנחנו לא ממש יודעים מה הם, אבל הם נקראים נוירוטוקסינים וכולם גורמים לכאב בלתי נסבל, חום, תרדמת, פרכוסים, שיתוק ומוות. לעומת זאת, אם אתם בריאים באופן כללי, הסיכוי שלכם למות הוא יחסית לא גבוה.
איפה: העקרב הצהוב נפוץ בצפון אפריקה ובמזרח התיכון, והוא בדרך כלל יימצא מתחת לאבנים או סדקים. בלילות הוא ייצא וינסה לצוד את טרפיו. בין המדינות המתוירות יחסית בו העקרב הצהוב מסתובב תוכלו למצוא את מצרים, טורקיה, ירדן והודו.
טיפול מיידי: הטיפול בשטח במקרה עקיצת עקרב דומה למתואר לעיל בעניין הנחשים - נוסף על הרגעת הנפגע, יש לקבע האיבר הנעקץ ופינוי מהיר ככל האפשר לבית החולים. אפשר גם לקרר את מקום העקיצה בשקית עם מי קרח. הקירור מקל את הכאב ומאט את קצב פיזור הארס.
הרכב לא יגן עליכם: היפופוטם, אפריקה
למרות שהיפופוטמים הם בדרך כלל צמחוניים, הם אגרסיביים מאוד ובהרבה מקרים מוגדרים כבעלי החיים האגרסיביים והמסוכנים ביותר באפריקה. הם תוקפים בני אדם גם ללא פרובוקציה או התגרות מצדם, למרות שקשה לדעת מה הם באמת חושבים או רואים כפרובוקציה. להיות בתוך רכב לא תמיד יכול לעזור במקרה של תקיפת היפופוטם, שכן הם לגמרי יכולים לפרק את הרכב בלי קושי רב. היפופותמים יכולים פשוט לרוץ ולרמוס, או להפוך סירה במים. יש הטוענים שתקיפות היפופותמים מביאות לאלפי הרוגים מדי שנה.
איפה: מדינות אפריקה, מדרום לסהרה. באופן טבעי, הם נמצאים ליד מקורות מים, שם הם מתקררים ומנהלים את רוב חייהם.
טיפול מניעתי: במים - לשקשק במשוטים כדי לגרום להם לזוז. על אדמה - בגדול, פשוט לברר על מקומות שהם נמצאים בהם. אם כבר נתקלים, אז לנסות לא לעמוד בדרכם למים. אגב, אין טעם לברוח, היפופותמים רצים במהיות של 40 קמ"ש.
הקטלני ביותר: יתוש, כל העולם
יתושים הם ככל הנראה בעל החיים שהורג הכי הרבה בני אדם בעולם. לפי הערכות, יתושים מעבירים מחלות לכ-700 מיליון בני אדם ומובילים למותם של בין 2-3 מיליון. הם אמנם לא הורגים כל כך מהר, אבל מעבירים אין ספור מחלות דוגמת מלריה, וירוס מערב הנילוס.
איפה: היתושים חיים בעיקר בדרום אמריקה, אפריקה והמזרח הרחוק. הטלת הביצים של היתוש נעשית במקום עם מים עומדים, ולכן אוכלוסיית היתושים גדולה באזורים של ביצות, נהרות ובקרבת חופים.
טיפול מניעתי: אם נוסעים לטיול באזורים בעייתיים מבחינת מלריה, בעיקר בנסיעות למדינות אפריקה הנחשלות, כדאי לקחת תרופות מניעה נגד מלריה (בד"כ בצורת כדור), להסתובב עם שרוולים ארוכים ולהקפיד על שינה עם חלונות סגורים. מעבר לכך, אפשר להשתמש בכל אמצעי המניעה האישיים נגד יתושים למריחה.