בורגס בבולגריה
הצעירים כבר לא נוהרים. בורגס

רגע לפני שעולים על מדים ונכנסים לנוהל שביזות יום א', מגיע הדבר לו חיכו התיכוניסטים יותר מכל: טיול טרום צבא. הטיול מתרחש בדרך כלל בחודשים יולי-אוגוסט, בתום בחינות הבגרות ומעט לפני מחזור הגיוס הראשון לצה"ל.

בעבר יכולנו למצוא צעירים שעולים על אוטובוסים או רכבים ויורדים דרומה לאילת, אבל היום העיר הדרומית כבר איבדה את מעמדה, ורוב הצעירים מעדיפים לטוס לחו"ל. "אחת הסיבות לנפילתה של אילת בקרב הצעירים, היא שמרבית בתי המלון אינם מאפשרים כניסה לבני נוער מגיל 18 ומטה שבאים לבדם, ללא הורים", מעריך נועם רון, מנהל השיווק של איסתא.

"מרבית הצעירים מעדיפים לטוס ליעדים קרובים", מסביר רון. "הם נוסעים לרוב בחבורות של ארבעה עד שמונה חברים, ל-4-7 לילות". אבל לא מדובר כאן בטיול בטן גב כמו של המבוגרים, החבר'ה הצעירים מחפשים  אקשן- וכמה שיותר. "הצעירים מנצלים את החופשה לפעילות יום ולילה: בנג'י, ספורט ימי  כמו גלשני רוח, בננה, קיאקים, אופנועי ים, משחקי כדור, מסיבות על אוניות ענק ובערבים דיסקוטקים ומסיבות קצף עד אור הבוקר".

הפיצוץ באוטובוס התיירים הישראלים (צילום: חדשות 2)
אזור הפיגוע בבורגס, יולי 2012 | צילום: חדשות 2
בורגס עדיין על המפה? תלוי את מי שואלים

על פי ורד שוורץ, מנהלת השיווק של דיזנהאוז, יעדי הנופש המובילים של הצעירים הם איי יוון ואיה נאפה שבקפריסין. מיד אחריהם בורגס, ומאחור משתרכים יעדים של אירופה הקלאסית: אמסטרדם, לונדון, פריז וברלין וכן יעדים נוספים רחוקים (כמו ארה"ב או המזרח הרחוק)."להערכתי, 30 אחוז מהצעירים נוספים לאיי יוון, 30 אחוז לאיה נאפה, 20 אחוז טסים לבורגס וה-20 אחוז הנותרים טסים לאירופה או ליעדים אחרים".

עד חודש יולי השנה, בורגס נחשבה כיעד מוביל בטיולים לפני גיוס. אבל הפיגוע הרצחני שהתרחש הקיץ בעיר הבולגרית - בשיא עונת התיירות, שינה את מפת התיירות וגרם למגמות חדשות במגוון היעדים האטרקטיביים לתייר הצעיר.

מרשות שדות התעופה נמסר כי חלה ירידה של 33 אחוז מכלל הטיסות לבורגס ביולי האחרון, בהשוואה ליולי אשתקד. כמו כן, חברות התעופה הבולגריות חוו אף הן פגיעה: אייר וייה בולגריאן ירדה ב-32 אחוז, בולגריאן אייר צ'רטר ירדה ב-15 אחוז, ובלקאן אייר ירדה ב-7 אחוז מיולי אשתקד.

גם חברת קשרי תעופה מדווחת כי השפעת הפיגוע ניכרת. בעקבות האירוע נרשמו ביטולי הזמנות ליעדי בולגריה (ורנה ובורגס) וליעדי נופש נוספים. "הפיגוע השפיע על רמת הביקושים של מוצרי התיירות ליעדי בולגריה בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. כתוצאה מכך נאלצה החברה לבטל מספר טיסות ליעדים אלה", נמסר מהחברה.

מקבוצת "למטייל" נמסר כי בשבועות מאז הפיגוע ובהשוואה לתקופה מקבילה אשתקד, חלה ירידה של כ- 70 אחוז בהתעניינות הגולשים בתכני בורגס באתר - זאת בניגוד לאיה נאפה, יעד פופולרי ללא שינוי.

"נאלץ להמתין ולראות האם בורגס היא כמו טורקיה"

עם זאת, באיסתא מבקשים להמתין בסבלנות ולראות את התוצאות בשנה הבאה. "אמנם, כמות ההזמנות לחופשה בבורגס ירדה וחלה עלייה זמנית ביעדים הנוספים", מגלה רון. "אך יש להמתין ולראות בשנה הבאה האם בורגס תישאר אטרקטיבית לצעירים. כפי שוודאי זוכרים, בשנים עברו נהגו לא מעט צעירים לפקוד גם את הקלאבים באנטליה ובבודרום שבטורקיה – עד שאלה נמחקו ממפת התיירות עקב המצב הפוליטי. נאלץ להמתין ולראות האם בורגס תמחק מהמפה כמו הקלאבים הטורקים".

אנטליה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
לשתיהן עתיד דומה? אנטליה, טורקיה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock



בדיזנהאוז מדווחים על ירידה קלה במספר הנוסעים לבורגס בחודש יולי, "אבל אני לא מאמינה שהיעד יסבול כמו הקלאבים בטורקיה", אומרת שוורץ."הצעירים ממשיכים להגיע לבורגס במלוא הקצב – יעד שאין לו תחרות כרגע מבחינת המחיר וההיצע שלו: קזינו, מסעדות, מועדוני לילה, חופי ים ושווקים".

ירידה או לא ירידה – המחירים, אגב, נותרו זהים: "היעד הוא יעד מבוקש בכל העולם, אין ירידה משמעותית שניתן לדווח עליה", מגלה סמנכ"ל השיווק של ישראייר, דורי שושן. "הנוסע הישראלי הוא מיעוט במפת התיירות, כך שהמלונות והטיסות לא יערכו שינויים במיוחד עבורו".

המרוויחה הגדולה: יוון

הירידה הדרמטית בהזמנות לבורגס, הותירה את הצעירים, שמחפשים בעיקר נופש זול ביעדים קרובים עם אלטרנטיבה ראויה לא פחות מעיר הנופש הבולגרית: יוון. מרשות שדות התעופה נמסר כי יש עליה של 21.6 אחוז בטיסות ליוון הקיץ, ביחס ליולי אשתקד.

"במקביל לירידה בטיסות לבורגס, חלה עלייה להזמנות למליה בכרתים (בסמוך לחרסוניסוס) – עיירה צעירה עם חיי לילה עשירים, ומלונות 2 ו- 3 כוכבים זולים לצעירים", מספר יוסי מידן, מנהל רכש של חברת הדקה ה-90. "מליה הפכה בעשור האחרון להיות הפייבוריטית של האירופאים, ובשנים האחרונות נכבשה גם על ידי הישראלים. מליה עובדת על אותו קונספט פשוט של שאר איי יוון: ביום אטרקציות, בלילה מסיבות וברים".

בנוסף, מהדקה ה-90 נמסר שניכרת עלייה בהזמנות לקוס ואיה נאפה בקפריסין. "הפנינה של האי קוס היא שרשרת החופים שלו – באורך של 112 קילומטר. את הימים מעבירים בין בטן גב לספורט עתיר אדרנלין, כשבאי קיים פארק מים ענקי ואטרקציות ימיות. בערב ישנם מבחר מועדונים ומסיבות לצעירים".

אין תמונה
רצועת חוף באורך של 112 קילומטר. קוס

רוצים תאילנד כמו האחים הגדולים

טרנד חדש בקרב הצעירים הוא הטיסות ליעדים רחוקים. מדובר בקומץ קטן של חבר'ה המתקשים לגלות איפוק ולחכות עד השחרור, ובוחרים לטוס לתאילנד - יעד שהיה שמור עד לא מזמן לטיול אחרי צבא. "מבדיקות שערכנו עולה כי חלק מהתיכוניסטים מתקנא בטיול התרמילאות של אחיהם הבוגרים, מתבשמים מהחוויות ורוצים להקדים וליהנות מטיול ביעד זה עוד לפני הצבא", מגלה רון. "הצעירים שמגיעים לתאילנד משתקעים באי המסיבות והנופש קו פאנגן, בדרך כלל לתקופה של 14 יום".

גם בדיזנהאוז מדווחים על הזמנות של צעירים ליעדים רחוקים. "המתגייסים במחזור מאוחרים, מינואר ועד מרס, מזמינים חופשה במזרח הרחוק בחודשים שאחרי הקיץ, ולא מעוניינים ביעדים הקרובים יותר".

אין תמונה
מתגייסים, טיול על הפרק! קופיפי, תאילנד

מזמינים לבד או דרך סוכני נסיעות? תלוי בכפכפים

הצעירים של היום הם לא הצעירים של פעם: הם שולטים ביד רמה במקלדת, ומסוגלים לתכנן חופשה שלמה בקליק אחד. ע"פ סקר שערכה קבוצת למטייל, מרבית הגולשים הצעירים מזמינים חופשה דרך האינטרנט ועל כן הקימו את "למטייל מרקט": מערכת חדשה למיון, השוואה והזמנת מלונות, טיסות וטיולים מאורגנים.

מאיסתא נמסר כי אמנם את המחקר המקדים עושים באינטרנט, אך מירב ההזמנות נעשות פנים אל פנים במשרדי החברה. "חבורות של צעירים בכפכפים מגיעות להזמין את החופשה ולשלם עבורה בכסף אותו חסכו בעבודה בקיץ", מספר רון. בדיזנהאוז מדווחים כי מרבית הצעירים סוגרים טיסות דרך סוכני הנסיעות, ואת חיפוש המלונות הם מבצעים לבד, באינטרנט.

"הצעירים הישראלים מזמינים לרוב חופשה לבדם בליווי כרטיס האשראי של ההורים, כשהרבה הזמנות הן באינטרנט", מספר יוסי מידן- מנהל רכש של חברת הדקה ה-90. "אנו רואים אצלנו הרבה הזמנות של צעירים ספונטניים ברגע האחרון, גם ליעדים רחוקים. אלה אינם מקובעים לתאריך יציאה מדויק, הדבר היחיד שברור להם זה שבמהלך הקיץ הם יהיו מחוץ לגבולות המדינה. בדרך כלל המרכיב הכלכלי חשוב להם, ולכן כשהמזוודות כבר מוכנות והיעד והמסלול נקבעו, הם יושבים על הגדר ומחכים למחיר הכי נוח ברגע האחרון".

שוברים את החסכונות

צעירים רבים חוסכים שקל לשקל כדי לכסות את הוצאות הטיול, אך לעיתים נאלצים "להלוות" קצת מההורים. בדקנו כמה עולות החבילות השונות, וגם כמה תעלה טיסה לבד:

בורגס

חבילה לסופ"ש: טיסה ולינה של שלושה לילות במלון 3 כוכבים חצי פנסיון - 439 דולר לאדם בחדר זוגי (הדקה ה-90).
טיסה: החל מ- 355 דולר.
כרתים

חבילה לסופ"ש: טיסה ולינה של שלושה לילות במלון 2 כוכבים - 309 דולר לאדם בחדר זוגי (הדקה ה-90). טיסה: מ-512 דולר (דיזנהאוז).
איה נאפה

חבילה לסופ"ש: טיסה ולינה של שלושה לילות במלון 3 כוכבים - 537 דולר לאדם בחדר לשלושה (הדקה ה-90).
טיסה: החל מ- 402 דולר לניקוסיה.
קוס
חבילה: טיסה ו- 7 לילות במלון 3 כוכבים, על בסיס לינה וארוחת בוקר - 599 דולר לאדם בחדר לשלושה (איסתא).
טיסה: החל מ- 312 דולר (איסתא).
ברלין
חבילה: טיסה ולינה של ארבעה לילות במלון 3 כוכבים. 611 דולר לאדם בחדר זוגי (הדקה ה-90). 
טיסה: החל מ-441 דולר.

>> ומהם המקומות החמים לטיולים אחרי צבא?
>> לכל כתבות הצרכנות
חיים הכט ממשיך לחפש אנשי מקצוע צדיקים - יצאת צדיק, שני ב-21:00, ערוץ