צמד המילים "תיירות אסונות" הוא בבחינת אוקסימורון. מדוע שתייר בחופשה, האמורה להסב הנאה, ירצה בכלל להתחכך עם הצדדים האפלים והבלתי נשלטים שמזמנים לנו החיים, כמו חורבן, הרס, אסונות טבע, רשלנות או זדון אנושי שהובילו לאובדנם של אלפים ורבבות?
ובכל זאת, מסתבר שלנסיעות אל מקומות שבהם התרחשו אסונות כבדים יש ביקוש, ואתרים כמו הירושימה, ניו-אורלינס או פומפיי הופכים לאטרקציות מבוקשות גם בגלל ההיסטוריה הקשה שפקדה את המקום.
יעקב ברמץ, פסיכולוג קליני, לא מופתע. "המופע האנושי הזה דומה ל'פקק השמאים' שנוצר כאשר מתרחשת תאונת דרכים. הכוונה היא לאותו פקק שנוצר כיוון שכל נהג בכביש עוצר ליד מקום התאונה כדי להציץ על גודל האסון ולהעריך אותו (כמו שמאי). התנהגות זו יושבת על הפחד הקמאי שלנו כבני אדם ממוות או מחוסר שליטה, וזה בדיוק מה שקורה גם לתיירים שנוהרים לאתרי אסונות.
"זה מאוד דומה למשיכה שיש לחלק מאיתנו אל סרטי אימה, שם תמיד מרחפת סכנת מוות תמידית, אבל כאשר אנו צופים בהם מתחזקת בנו אשליית השליטה כביכול. ממש כך גם בביקורים יזומים אל אתרי אסונות גדולים - התייר מרגיש חוויית שליטה כי 'הנה ניצלתי, זה קרה להם, וזה לא קורה לי עכשיו'".
הסבר נוסף שמציע ברמץ נעוץ בתחושת הערך העצמי שתייר מנכס לעצמו: "אם אני נמצא במקום שבו התרחשו האירועים הגדולים הכבדים שעליהם דיברו בחדשות - משמע אני איש העולם הגדול, אדם שווה וחזק".
בעולם קיימים מספר אתרי אסון קלאסיים שמושכים אליהם תיירים, אם לא כנסיעה מיוחדת אז במסגרת טיול. "גלובס" בודק מה מושך את התיירים לשם, מה ניתן למצוא שם, ומה כדאי עוד לעשות בסביבה כדי להפיג את הדכדוך שמשרה אתר האסון.
1. בנייני התאומים בניו-יורק
מבקרים בכל שנה: 5 מיליון.
קריסת בנייני התאומים בניו-יורק ב-11/9/2001 הפכה את אזור מרכז הסחר העולמי לאטרקציה, מקום שתיירים מרגישים חובה לבקר בו. השנה נפתח באתר מוזיאון שתוכנן על-ידי הארכיטקט הישראלי מייקל ארד, ובו אנדרטה גדולה. לפי ההערכות, במוזיאון יבקרו 5 מיליון תיירים בשנה.
ב-2006 החלה בנייה של אתר הנצחה עם בריכות, מפלי מים, קירות ברונזה עליהם חרוטים שמות הנספים, ו-400 עצים שניטעו מסביב.
אתנחתא להפגת המועקה: "בשל סמיכות הזמן של אסון התאומים לתקופתנו (עשור אחרי), הדרך הטובה ביותר להפיג את המועקה היא לחזור מהר לפעילויות נורמליות של שגרת היומיום", אומר גיא רווה מחברת 'מסעות'. "אפשר, למשל, בתום הביקור במוזיאון ללכת לצפות באחת הקלסיקות של מחזות הזמר בברודווי, כמו 'מאמא מיה' או 'עלובי החיים'".
2. ניו-אורלינס
מבקרים בכל שנה: 8 מיליון.
עיר הג'אז האמריקנית הידועה ניו-אורלינס הוכתה ב-2005 על-ידי סופת ההוריקן קטרינה. הסופה, שהפכה חלקים מהעיר לעיי חורבות, חשפה את ארה"ב במערומיה ובמיוחד את אוזלת-ידו של הממשל. עד היום יש בעיר שכונות שלא השתקמו. כ-1,900 אנשים נספו, בעיקר עניים שלא הצליחו לברוח מן העיר.
האסון הפך את העיר לאטרקציה, עם טיולים וסיורי אוטובוס ייעודיים לשכונות ההרוסות. היוזמות התיירותיות זוכות לביקורת ציבורית נוקבת על כך שאסונם של התושבים האומללים הוכשר כאמצעי בידור לתיירים.
אתנחתא להפגת המועקה: דורית זומר, חברת מסעות: "תאמו את הביקור בתקופת פסטיבל מרדי-גרא הססגוני שנערך בחודש פברואר ומזכיר את פסטיבל ונציה. תמצאו שם תהלוכות רחוב עם תחפושות צבעוניות, מוזיקה, ריקודים, אוכל ומסיכות, לאורכם של רחובות מרכזיים בניו-אורלינס".
3. פומפיי
מבקרים בכל שנה: 2.5 מיליון.
27 ק"מ מנפולי שבאיטליה שוכנת העיר הרומית העתיקה פומפיי, שהתפרסמה בשל החורבן שהמיט עליה הר הגעש וזוב במאה הראשונה לספירה. העיר נקברה תחת אפר געשי וכך השתמרה עד היום. ניתן לראות שם מבנים, בתי מלאכה, בתי מגורים, רחובות ואפילו חלק מן הגופות.
בסיורים מתהלכים התיירים בתוך עיירה רומאית מלפני 2,000 שנה. אפילו קרוזים (מסעות שיט) חונים בנאפולי ומזרימים ממנה אל פומפיי שפע של תיירים.
אתנחתא להפגת המועקה: דורית זומר, מנהלת פרויקטים בחברת מסעות, מציעה לקפוץ לקפרי, הנמצאת במרחק שעת נסיעה, ולרדת בסירה אל "המערה הכחולה", מערה שקועה בתוך הים שנוצרה באופן טבעי בתוך אבן הגיר על-ידי הגלים. "אתר זה", מסבירה זומר, "נחשב לאחד המקומות היותר רומנטיים בעולם עבור תיירים".
4. הירושימה
מבקרים בכל שנה: מיליון.
בדרום האי הונשו, האי המרכזי של יפן, שוכנת הירושימה שהופצצה בפצצת אטום ב-1945. באזור הנפילה נבנה פארק השלום, המנציח את הקורבנות מהפצצה ומהקרינה (166 אלף נספים).
לצד אנדרטאות, מצבות זיכרון ושרידי מבנים שנשתמרו (כיפת ה-A Bomb), מציג מוזיאון בתמונות את הזוועה שאירעה, מספר את סיפורי הנספים ובמקביל משדר מסרים של שלום עולמי ושל עולם ללא נשק גרעיני.
אתנחתא להפגת המועקה: זאב רילסקי, מדריך טיולים אתנו-גאוגרפיים: "בקרו באי הציורי מייג'ימה, שבמרכזו הר מיסן. על האי היכל השינטו איצוקושימה המרשים שנבנה מעל המים במאה ה-6 וכן מקדש בודהיסטי, דיישו-אין".
גיא רווה מחברת 'מסעות' מציע לנסוע ברכבת המהירה של יפן (Bullet Train) לקיוטו, הבירה התרבותית של יפן. כאן ניתן לבקר ברובעים היפנים העתיקים וללמוד על תרבות הגיישות.
5. באלי
מבקרים בכל שנה: 90,000.
באי באלי מבקרים מיליוני נופשים. במרכזו, בשכונת קוטה הסואנת, מתנוססת אנדרטה לפיגוע הנורא באוקטובר 2002, כאשר בשיא העונה התיירותית נשמע פיצוץ עז ממרתפי הדיסקו הסואן, ומבנה קומות קרס כמגדל קלפים. 202 בני אדם נהרגו בפיגוע.
האנדרטה לציון האסון ממוקמת בלב מרכזי הדיסקו ומהווה מקור משיכה עד היום, כאשר האתר קיבל את השם: "באלי בום". עשרות תיירים נוהרים למקום מדי ערב לקרוא ממכתבי השארים של הנספים - או לשמוע עדויות של ניצולים.
אתנחתא להפגת המועקה: רילסקי ממליץ להגיע אל טרסות האורז הנפלאות בג'טילווי. חלופה אחרת היא נסיעה בת שעה וחצי וביקור בעיירת האמנים אובוד, שם ניתן להיחשף למקדשים בלינזיים פעילים עם טקסים דתיים, וכן להסתובב בין סדנאות אומנות (קרמיקה, עץ, זכוכית, פורצלן ועוד), ולחוות את היצירה האומנותית המקומית בהתהוות.
6. חופי סרי לנקה
מבקרים בכל שנה: 80,000.
הצונאמי הגדול שחוו חופי סרי לנקה בשנת 2004 (רעידת אדמה בלב הים בדרגה של 9 בסולם ריכטר) זרע חורבן וחולל את אחת הטראומות הזכורות יותר, עם כ-30,000 הרוגים וחצי מיליון תושבים שנותרו ללא קורת-גג או רכוש.
הצונאמי היכה גם באינדונזיה, תאילנד, מלזיה והודו, אבל חופי סרי לנקה, בהם אירע האסון, מושכים אליהם תיירים, במיוחד מאז נחתם לפני שנה הסכם שלום בין המורדים הטמילים לממשלת סרי לנקה.
"סרי לנקה חווה היום בום תיירותי שמושך אליה נופשים המחפשים את הודו למתחילים - כל המוטיבים של הודו רק בלי הלכלוך והעוני", אומר רווה. "טיולים מאורגנים רבים כוללים כחלק מן הלו"ז ביקורים בחופים הגדושים באנדרטאות לזכר נספי הצונאמי. באותה עסקת חבילה נפגשים התיירים עם ניצולי צונאמי מקומיים, שמספרים על מה שאירע להם באותו יום נוראי".
אתנחתא להפגת המועקה: רווה ממליץ להפיג את הכבדות של חווית האסון על-ידי טיסה קצרה בת שעה אל האיים המלדיביים. מדובר בארכיפלג של כ-1,200 איים קטנים עם חופים בעלי חול לבן ומים צלולים שקופים - שנחשבים בין האיים היפים בעולם. המקום הזה מציע חופים אידיאליים לחובבי גלישה (גלישת ים) או לזוגות בירח דבש.