נוף בקראפטוס, (צילום: גיל לופו)
מי שרוצה לברוח מהצפיפות ועדיין לקבל חופשה יוונית אמיתית. קרפאטוס | צילום: גיל לופו

יוון נתפסת בישראל כיעד זול יחסית, בו מלונות "הכל כלול" הם חלק בלתי נפרד מהדיל, יחד עם ההמולה שבשיא עונת התיירות. למי שרוצה לברוח מהצפיפות, אך עדיין לקבל חופשה יוונית עם חופים וטברנות, האי קרפאטוס (Karpathos) הוא יעד מצוין בשבילו. אי שקט, עם מעט מאוד תיירים המשלב בין נוף הררי פראי, כפרים קטנים ואותנטיים, חופי עם מי טורקיז כמו בגלויה ותושבים מסבירי פנים.

האי שוכן בין כרתים לרודוס בלב הים הקרפאטי. התיירות, שהיא מקור ההכנסה העיקרי של האי התפתחה רק בשנים האחרונות: בשנת 1987 נפתח אל האי קו טיסה ישיר ראשון מאוסלו, נורווגיה. היו אז רק 5 מלונות, שתוך 5 שנים צמחו ל-60. אך למרות זאת, התיירות עדיין בחיתוליה – ישנן רק 2,500 מיטות לתיירים בכל האי ונוחתות בו רק כ-400 טיסות בכל שנה -  דבר האומר שמצפיפות לא תסבלו שם. אם תיירים ישראליים אחרים הם הבעיה שלכם, גם מזה לא תסבלו: בכל רגע נתון יכולים להיות רק עד 70 ישראלים באי, מאחר והמטוס הישיר מישראל מכיל רק 70 מקומות.

החוף בקראפטוס 3 (צילום: עידית נרקיס כ"ץ)
חוף אפלה - מי טורקיז צלולים מנוקדים בסלעים | צילום: עידית נרקיס כ"ץ



הקרפאטים הם אנשים נאמנים למולדת. למרות שבאי עצמו נמצאים רק 6,000 אנשים, בעולם אפשר למצוא קהילות גדולות של יוצאי קרפאטוס (יש יותר קרפאטים בחו"ל מאשר באי), בעיקר בניו ג'רזי ארה"ב, בקנדה ובאוסטרליה. ההגירה החוצה החלה אחרי מלחמת העולם השנייה – אבי המשפחה היה נוסע לחו"ל כדי למצוא עבודה והזדמנות, בעיקר בעסקי המסעדנות והיה שולח למשפחה שנשארה באי כסף, שעם הזמן הייתה מצטרפת אל האב. למרות זאת, הקהילות הקרפאטיות מעבר לים נשארו מגובשות ובקשר עם המולדת גם דורות קדימה, על ידי ביקורים תכופים ושליחת סכומי כסף גדולים, שמהווים עוד מקור הכנסה מרכזי לאי. בגלל מסורת זאת, קרפאטוס הוא אחד האיים העשירים ביותר מבין איי יוון, ונראה כי המשבר הכלכלי שפקד את המדינה כלל לא השפיע על אורח החיים הקרפאטי.

הבריכה במלון אלימונדה (צילום: עידית נרקיס כ"ץ)
התיירות היא מקור ההכנסה העיקרי של האי. הבריכה במלון אלימונדה | צילום: עידית נרקיס כ"ץ

חופי הטורקיז של הים הקרפאטי

העיר פיגאדיה (Pigadya), או בשמה הרשמי – קרפאטוס, היא בירת האי ושוכנת בצידו המזרחי במפרץ מוקף הרים, מרחק 25 דקות משדה התעופה הקטן, אך החדיש של האי. יש בה שלל בתי מלון, נמל ורחוב ראשי עם טברנות ובוטיקים. בנוסף בין היא משכנת בזיליקה מן המאה ה-5, אקרופוליס מינואי, תיאטרון פתוח וחופי רחצה. מומלץ להתמקם בעיר הזאת ומשם לצאת לסיורי כוכב ברחבי האי.

7 קילומטרים מדרומה של פיגאדיה נמצא אתר הנופש המשפחתי אמופי (Amopi), בלב סלעי ענק ומפרצוני טורקיז, חלקם בעלי חולות לבנים וחלקם משובצים באבנים קטנות. שם גם נמצא מלון הבוטיק Apolis, בו ישוכנו חלק מהישראלים שיגיעו לאי. החדרים במלון מזכירים צימרים יוקרתיים, יש בו חדר אוכל מדוגם, בריכה המשקיפה אל הים הקרפאטי וחופים פרטיים ורדודים, המתאימים לילדים.

החוף בקראפטוס 2 (צילום: עידית נרקיס כ"ץ)
החופים ממוקמים בתוך מפרצי סלע מרהיבים (חוף אפלה) | צילום: עידית נרקיס כ"ץ



בהמשך הדרך, לכיוון נמל התעופה נמצא חוף אפיארטי, אחד משלושה חופים לגולשי רוח הממוקמים בקצה האי, בנקודה בה 2 כיווני שמיים נפגשים ויוצרים רוחות הנושבות 24 שעות ביממה. באזור מתקיימות תחרויות בינלאומיות של גלישת רוח וגם 3 מלונות המתעסקים בספורט זה נבנו לשם כך, המשכנים את הגולשים ומשכירים ציוד מקצועי.

צפונית לפיגאדיה שוכנת הבירה הקודמת של האי אפרי (Aperi), הנחשבת לכפר העשיר ביותר בכל יוון ביחס לגודל האוכלוסייה. באזור זה נמצאים עוד שלושה חופים מומלצים הנמצאים בתוך מפרצי סלע מרהיבים ואליהם ניתן להגיע ברכב, או דרך הים. הדרומי מבין השלושה הוא חוף אכטה (Achata) – חוף קטנטן בו כמה טברנות בודדות. צפונית אליו נמצא החוף היפהפה קירה פאנאיה (Kira Panagia) – חוף קטן עם מים צלולים וקרירים. בקצה החוף ישנן מדרגות המובילות אל כניסה מקסימה, מספר טברנות, צימרים ואף סופרמרקט.

החוף היפה ביותר הוא גם הצפוני ביותר מבין השלושה – זהו חוף אפלה (Apella), בעל רצועת החוף הגדולה יחסית, הנפרשת מתחת להר ועצים. המים הצלולים מנוקדים בסלעים, אליהם אפשר לשחות ולהתיישב עליהם, וקצת מעל החוף ממוקמת טברנה בודדה בה אפשר לקנות שתייה או לסעוד. כחלק מחבילת הנופש, אפשר לרכוש חבילת Blue Day, הכוללת יום שיט מ-10 בבוקר עד 4 אחרי הצהריים, הכוללת עגינה בשניים או שלושה מהחופים האלו וארוחת צהריים.

הכפר אולימפוס, קראפטוס (צילום: עידית נרקיס כ"ץ)
נחשב למוזיאון החי של החברה האיכרית הקרפאטית. אולימפוס | צילום: עידית נרקיס כ"ץ
אישה בלבוש מסורתי בכפר אולימפוס (צילום: עידית נרקיס כ"ץ)
אישה בלבוש מסורתי בכפר אולימפוס | צילום: עידית נרקיס כ"ץ

אולימפוס – המוזיאון החי של האי

למרות ששטחה של קרפאטוס הוא 324 קמ"ר בלבד (כחמישית מגודלו של גוש דן) אופייה ההררי גרם לכך שכבישיה מפותלים מאוד (ולעיתים מפחידים), דבר המוסיף זמן לנסיעה בין כפר לכפר. 30 שנים לקח לבני המקום לסלול את הכביש הראשי והעבודה עדיין נמשכת – רק 95 אחוז מהכביש הראשי סלול והקילומטר וחצי של דרך העפר אותה נאלצו לחצות היה הופך מעיים. למרות זאת, הנוף מרהיב והכפר האותנטי שחיכה לנו בסוף הדרך היה שווה את זה. 

מאפים מהתנור המשותף בכפר אולימפוס (צילום: עידית נרקיס כ"ץ)
מאפים מהתנור המשותף בכפר אולימפוס | צילום: עידית נרקיס כ"ץ



כפר הנמל ד'יפאני (Diafani) נמצא בחלקו הצפוני של האי ומשמש כנקודת מוצא לטיול החוזר אחורה בזמן. ניתן להגיע אליו גם במעבורת היוצאת מפיגאדיה 3-4 פעמים בשבוע בעונה. ההפלגה אורכת כ-90 דקות ובירידה מן הספינות מחכים האוטובוסים, שייקחו אתכם שמונה קילומטרים במעלה ההר אל הכפר התיירותי ביותר באי, אך גם שכוח האל והטכנולוגיה – אולימפּוֹס (במלעיל, Olympus), הנחשב למוזיאון חי של החברה האיכרית הקרפאטית. אחרי שבמאות ה-7-8 סבל הכפר ד'יאפני מהתקפות פיראטים חוזרות, עקרו תושבי הכפר למעלה אל ההר, ויצרו כפר חדש הנסתר אל העין מכיוון הים.

אנשי אולימפוס התגברו על תנאי השטח הקשים והאדמה הסלעית אותה אי אפשר לעבד כלל, על ידי בניית טרסות והבאת אדמה ממקומות אחרים באי. המסורת היא עניין חשוב כאן בכפר: האנשים לבושים בבגדים מסורתיים – כמו מנדילייה - כיסוי הראש המסורתי והרקום של הנשים, לבן לרווקות ושחור לנשואות ואלמנות.

נוף מקראפטוס  (צילום:  גיל לופו)
המשבר הכלכלי לא משפיע על היופי הקרפאטי | צילום: גיל לופו



בכלל, החשמל הגיע לכפר רק בשנות השמונים ונראה כי הם משתמשים בו במשורה עד היום. הכפר מכלכל כמעט את עצמו על ידי חקלאות הטרסות, רעיית צאן וקבלת פני תיירים. בני הכפר מכינים בעצמם את האוכל שלהם ואת הלחם והמאפים אופות הנשים בתנורים משותפים הנמצאים בנקודות מרכזיות בסמטאות האי – אותם הנשים הקרפאטיות יישמחו לתת לכם לטעום. אין מכוניות באולימפוס – האוטובוס מד'יפאני מגיע אל שולי הכפר ומשם ממשיכים ברגל, בין הסמטאות הציוריות שמזכירות מעט את צפת והבתים האולימפיים האותנטיים שרובם אגב, נטושים. בין החלונות הפתוחים אפשר למצוא בנות כפר חביבות העומלות על מטעמים מקומיים, כמו המקרונס – הפסטה הקצרה המקומית, ובני הכפר מסבירי הפנים תמיד ישמחו להצטלם.

הכנסייה העתיקה המוקדשת לאם הקדושה נמצאת במרכז הכפר. היא נבנתה בשנת 1,500 לספירה ומשכנת בתוכה לוחות זהב עתיקים, שנתגלו שוב רק בחפירות שנערכו במקום בשנים האחרונות. ניתן ללון במלונות המקומיים בכפר (לא כחלק מחבילת הנופש לאי) והקניות ברחוב הראשי מסתכמים בצעיפים, עשבי תיבול, דבש מקומי ופרטי ביגוד מקומיים בעבודת יד. מאחר ואולימפוס נמצאת על צלע הר מול הים, תמיד יש בה רוח, גם באוגוסט, יעידו על כך טחנות הרוח העתיקות שעומדות כמו חיילי רפאים על צלע ההר התלול.

החוף בקאפטוס מבט עליון (צילום: עידית נרקיס כ"ץ)
רק 2,500 מיטות לתיירים בכל האי. חוף אפלה במבט עליון | צילום: עידית נרקיס כ"ץ
_OBJ



בדרך חזרה אל פיגאדיה אפשר לעצור בכפר הדייגים הקטנטן פיניקי (Finiki) המציע חוף קטנטן אף יותר, חצי תריסר אכסניות, שורה טברנות (הטברנה של מריה מומלצת) ותצפית מרהיבה אל האי השכן, קסוס.


מידע שימושי:

אופק תיירות מציעה 3 חבילות של 5 ימים (4 לילות) לקרפאטוס בתאריכים: 25/9-29/9, 29/9-3/10, 3/10-7/10.

החבילות מוצעות בשני בתי מלון:
* מלון DLX Alimounda Mare, במחיר של 669 אירו לאדם בחדר זוגי (5 כוכבים).
* מלון אוקיאנוס במחיר של 579 אירו לאדם בחדר זוגי (3 כוכבים).

החבילות כוללות טיסות ישירות מנתב"ג (לעומת הקיץ בו הטיסות היו משדה דב ומחיפה), מסים והעברות. המראה: בין 8-9 בבוקר (בהתאם לתאריך). חזרה: בין 11:00-15:00 בבוקר (בהתאם לתאריך).

>> 7 טיולים ארוכים לחגים