ישראל חזרה השבוע לשגרה אחרי 12 ימי לחימה במסגרת מבצע "שומר החומות", אך השבוע האחרון בעכו היה הכי רחוק משגרה. מתחם העיר העתיקה, שעד לפני חודש היה אחד המקומות המתוירים ביותר במדינה ושהיווה דוגמה לחיים משותפים בדו קיום נראה רחוק מימי הזוהר שלו, שספק אם יחזרו בקרוב. למעשה, גם השבוע, כשהצלמים והעיתונאים עזבו והפוקוס כבר לא היה על העיר, נמשכו הפרעות וביזת עסקים של יהודים על ידי תושבים ערבים מתחת לאפה של המשטרה.
אלי סעדון, בעל מתחם צימרים בעיר העתיקה בעכו ועסקים רבים נוספים שהשכיר ליהודים בעכו לא האמין למראה עיניו. הבוזזים עקרו מהקירות את מכשירי הטלוויזיה, ריהוט שעוד נותר, עציצים ואגרטלים, גנבו השבוע כל דבר שעוד שרד את גל ההצתות והביזה שהתרחש בעיר בשיא מבצע "שומר החומות".
"הם לא השאירו כלום. פשוט לקחו הכול. כל מה שעוד היה שווה משהו", משחזר סעדון בשיחה עם mako, "אחרי שהציתו את הצימרים התקשרתי למתקין דלתות שיתקין לי דלת פלדה אבל הוא פחד להיכנס לעכו. רק אחרי כמה ימים הוא הסכים להיכנס בבוקר, אבל עד שהוא התקין את הדלת הפורעים חזרו וגנבו כל דבר שהיה עוד בעל ערך. זה עצוב. בחיים לא האמנתי שיקרה דבר כזה. רק לפני כמה שבועות עכו שגשגה ופרחה. עשרות אלפי ישראליים הגיעו לעיר, היינו על גג העולם וברגע אחד לא נשאר מזה כלום".
סעדון, עדיין מלקק את הפצעים. הנזקים של הצתות ומעשי הביזה נאמדים בכמה מיליוני שקלים ולא בטוח שמס רכוש יכסה את כל הנזקים שלו. "אף אחד לא יפצה אותי ואת שאר בעל העסקים היהודים על אובדן ההכנסות עד לסיום השיפוצים. מס רכוש לא מכסה את כל הנזקים שנגרמו לציוד במקום ואת הרכוש שבזזו לנו. השיפוצים יימשכו בין חצי שנה לשנה. לא בטוח שהמקום הזה יתאושש. מאות מתושבי עכו איבדו את מקום עבודתם, הישראלים לא באים. העיר ריקה. בעלי העסקים הערבים נפגעו מאוד מכל מה שהיה פה. מה זה נתן למי שעשה את הפוגרום הזה? כולם הפסידו ויפסידו".
לדברי סעדון, המשטרה הייתה צריכה לאחר ההצתות לאבטח את העסקים היהודים ולמנוע מעשי ביזה. "הם היו צריכים לדאוג שלא יגיעו לפה פורעים ויבזזו לנו את הרכוש שעוד נותר ולמנוע את ההרס, אבל לצערי זה לא קרה. אנחנו בעלי העסקים שילמנו את המחיר", ציין סעדון.
גם משה אפוטה בעל גלריה לאומנות נדהם לגלות שבשבוע האחרון ערבים בזזו את מה שעוד נשאר מהמקום המפויח והשרוף. "זו תחושה נוראית של אובדן משילות. לא ייתכן שאחרי ההצתות לא יציבו שמירה על העסקים, לא יסתובבו פה שוטרים לשמור על מה שנשאר", טוען אפוטה שלגלריה שלו נגרם נזק של כמעט מיליון שקל, "הכול היה פרוץ לא יכולנו לסגור את המקום בדלת בגלל שמתקיני דלתות פחדו להיכנס לעיר אז הבוזזים לקחו הכול. אפילו מסגרות לתמונות גנבו. אני בהלם. לא מספיק הטראומה שעברנו גם גנבו את כל מה שנשאר".
בעלי עסקים נוספים חשו השבוע על בשרם את מעשי הביזה. "הם הרסו את הקירות, גנבו קירות גבס, אלומיניום, כל דבר שהוא בעל ערך. עקרו דלתות ולקחו תמונות", סיפר א', בעל גלריה ומזכרות, "הם ניצלו את זה שהכול נשאר פרוץ ולא הספקנו להתקין אמצעי מיגון ובזזו מכל הבא ליד. ברזים, כיורים, מחשבים, ידיות לדלתות. אני עדיין בהלם. אני עם עכו גמרתי. לעולם לא חוזר לפה יותר. הפוגרום ומעשי הביזה הם כתם על כל התושבים הערבים שבעיר שלא טרחו למנוע את המעשים הללו ועמדו מהצד".
בעלי העסקים מבינים כי בחצי השנה-שנה הקרובות ספק אם יתאוששו ואת מירב המאמצים הם מתכוונים להשקיע במלחמה הלא פשוטה בבירוקרטיה של מס רכוש. "אם לדוגמא נשרף לי שולחן, מיטה, כיסא או כל דבר, מס רכוש מחזיר לי רק 50 אחוז. כלומר כשאני אקנה ריהוט חדש אני אשלם מחיר מלא כי הם יוצאים מנקודת הנחה שהרכוש שהיה לי לא היה חדש", מסביר סעדון, "אנחנו במגעים עם חברי כנסת ומשרד האוצר לקבל החזר מלא על הרכוש שנצטרך לקנות".
חלק מבעלי עסקים שוקלים אם בכלל לשפץ את החנויות והמסעדות ולחזור לעכו. "אני צריך להתייעץ עם אשתי והמשפחה ואז נחליט", אומר בעל עסק גדול, "לא יודע אם כלכלית משתלם לי לחזור לפה ומי ערב לכך שלא יציתו לנו שוב את העסקים ויהיה פה שוב ליל בדולח 2?".