המלונאים בטורקיה לא יכלו לבקש תזמון טוב יותר לפיוס עם ישראל. ימים ספורים לפני תחילת הפסח וחודשים ספורים לפני חופשת הקיץ, חברות הנסיעות הישראליות כבר חשות בהתעניינותם הגוברת של הישראלים ביעד הטורקי שננטש על ידי הנופשים הישראלים בשנים האחרונות.
"נרשמו אצלנו כבר מעל 20 הזמנות של טיסות ונופשונים לטורקיה מאז הבוקר, לחול המועד הקרוב", אומר מנכ"ל השטיח המעופף, אייל קשדן ונשמע מרוצה מהשפעת ההתפתחויות הדיפלומטיות האחרונות. "להערכתי עד שנגיע לתקופה של 2008 ייקח עוד לא מעט זמן, אבל המוצר הטורקי הוא מוצר שהתיירים הישראלים מאוד אוהבים: חצי שעה טיסה, קלאבים מפוארים, הכל כלול במחיר והפעלות לילדים. כבר מהבוקר אנחנו מזהים בירורים וביקושים וגם הזמנות של ישראלים שרוצים להעביר את חול המועד במקומות הללו. בשלוש שנים האחרונות כשישראלים ביקרו פחות בטורקיה נפתחו קלאבים חדשים ומפוארים ואנשים מתעניינים מה התחדש".
בחברות הנסיעות "איסתא", "הדקה ה-90" ו"גוליבר" עדיין לא מעידים על שינויים יוצאי דופן בכמות ההזדמנות. אך עם זאת, מעידים על עליית ברמת ההתעניינות של נופשים.
אנטליה במקום הראשון בחיפוש נופשונים
ניתוח של zap השוואת מחירי תיירות מסוף השבוע האחרון עד להיום (יום א') בשעות הצהריים מעיד, כי חל גידול ביעד לטורקיה בכמות החיפושים בתחום חבילות הנופש והטיולים המאורגנים. במקום הראשון בחיפוש חבילות נופש נמצאת אנטליה. רק אחריו פראג, רודוס וברצלונה. במקום החמישי בחיפוש חבילות נופש ניתן למצוא את איסטנבול. מרמריס במקום ה-29. בהשוואת חיפושי הטיולים המאורגנים נמצאת איסטנבול במקום הרביעי.
אם משווים זאת נתוני החיפוש המקבילים של סוף השבוע שעבר, ניתן לראות שינוי מהותי. לפי הנתונים, לפני הודעת הפיוס בין ישראל וטורקיה, הישראלים עדיין בדקו את הנסיעה לטורקיה כאפשרות, אך סבירה פחות. בנתוני שבוע שעבר מוקמה אנטליה במקום הרביעי בחיפושי חבילות הנופש באתר. חיפושי חבילות נופש לאיסטנבול מוקמו במקום ה-16 בלבד בעוד מרמריס לא נמצאה כלל ברשימה 20 היעדים הפופולריים ביותר לחיפוש חבילות נופש. בחיפושי טיולים מאורגנים מוקמה איסטנבול במקום השישי.
בחברות הנסיעות יודעים כי מדובר בינתיים בהתעניינות בלבד אך מעידים על אופטימיות רבה. "כרגע מדובר בבירורים בלבד ובעלייה בחיפושים בגוגל", אומרת יעל תמיר, סמנכ"לית סחר ב"גוליבר", "הישראלים עדיין צריכים לעכל את המצב החדש, אבל מאמינה שלקראת הקיץ אנשים יחזרו לטורקיה".
רונן קרסו, סמנכ"ל השיווק של איסתא, אומר כי בשנת 2008 יצאו לטורקיה מעל 550,000 ישראלים וצופה גם הוא חזרה הדרגתית. "אני מאמין שכבר בקיץ הקרוב נראה מאות אלפי ישראלים ששבים לקלאבים באנטליה. הישראלים אהבו מאד לנפוש בטורקיה וגם העם הטורקי קיבל אותנו שם נהדר", הוא אומר.
ועדי העובדים: להמשיך בחרם התיירותי
אבל בעוד בחברות הנסיעות מביעים אופטימיות, ועדי העובדים, שפעילותם התיירותית נאמדת ביותר מ-2 מיליארד שקל בשנה, והם משפיעים דרמטית על ענף הנופשונים, ממהרים לצנן את ההתלהבות. לפי תוצאות הסקר שערכה חברת ועדים המרכזת את המידע על הפעילות הכלכלית/חברתית של וועדי העובדים בישראל, מרבית ועדי העובדים עדיין תומכים בחרם על חופשות מטורקיה. לפי הסקר הטלפוני שנערך בקרב 360 ראשי ועדי עובדים, 75% מהוועדים חושבים שעוד מוקדם להפסיק את החרם על טורקיה. לדעת רבים מהם, התחושות כלפי הישראלים לא ישתנו תוך ימים ספורים ויש לבחון את הנושא לאורך זמן.