בעוד אנחנו, הישראלים, רגילים למלחמות, מבצעים, גיוסי מילואים ושאר מצבי חירום שונים ומשונים, הרי שלתיירים שנמצאים בארץ עמוד ענן הוא אירוע יוצא דופן ואולי אפילו מרגש. נכון שהחורף כבר כאן, אבל בתל אביב וירושלים אפשר למצוא מאות תייירים, בודדים ובקבוצות, ומרגע שהושמעה האזעקה הראשונה באיזור המרכז, הטיול שלהם קיבל טוויסט למקום שונה לגמרי.
"קצת לא נוח לי, אבל אני לא סובל", אומר לנו פרנק אולפנד, בן 29, מיוהנסבורג, "אני כבר חודש בארץ, בעיקר בתל אביב, וזה משפיע עליי. גם כי אני מסתובב בעיקר עם ישראלים. באזעקה הראשונה בתל אביב ראיתי שגם הם לא ממש יודעים מה לעשות. אף אחד לא ידע איך להגיב. חלק לקחו את זה ברצינות, חלק פחות. עקבתי אחרי אנשים שהלכו למקום בטוח. באזעקה השניה כולם כבר ידעו מה לעשות והלכנו למקלט בלי פאניקה. כרגע אני מחכה לראות מה מתפתח, אבל אני לא אהיה אדיוט. אם יירו טיל לכיוון שלי, אז כדאי שאברח לא?"
ג'וונתן ברמן, בן 25, מלאס וגאס, לא ממש עונה להגדרה של תייר. ביום שלישי הוא עלה לארץ ומאז היה בעיקר בתל אביב. "אני במתח וזה די מפחיד. כולם פה היו די בהלם מהאזעקה וגם אני. לא ציפיתי למשהו כזה. אני אנסה לא לדבר עם ההורים שלי בימים הקרובים, הם יתחרפנו ויבקשו ממני לחזור הביתה".
"היו ביטולים, אבל ממש בשוליים"
בבתי המלון בתל אביב מדווחים על אדישות בקרב התיירים, שגם ככה מספרם מועט בעונה הזאת של השנה, ועל חדרים שהתמלאו אתמול במהירות בתושבי הדרום. "היו ביטולים, אבל ממש בשוליים", אומרת גלית אילן מנהלת מלון מלודי. "התיירים שהגיעו באופן מפתיע מקבלים את האירועים הרבה יותר בקלות מאשר הישראלים שנמצאים פה. התיירים בסך הכל די נינוחים, מקשיבים להנחיות ומבצעים. יש פה הרבה הומור סביב זה. בסך הכל כרגע זה נראה באמת בסדר, אנחנו עדיין לא בדרום שם יש כל כמה דקות אזעקה ונפילות. התיירים מקבלים את המצב בהבנה".
פיטר מנגל השבדי הוא תייר אמיץ במיוחד. "הגעתי לפני שבוע, וישר ירדתי לבאר שבע", הוא מספר, "ישנתי שם ופתאום התחילו לירות. ברביעי בלילה האזעקה הופעלה ארבע פעמים. זה מצב לא רגיל, אבל ראיתי שכולם רגועים, מיומנים ובכלל בלי פאניקה. אז לא נעים לנו, אבל מבחינתי כתייר הכי חשוב שלמדתי איך זה לגור בבאר שבע או במקומות שגרים ליד עזה. מה זה החיים האלה. כי במקום שממנו אני מגיע, זה אף פעם לא קורה. עכשיו אני מבין שמה שיש לנו בבית זה לא מצב שקיים בכל העולם, ושקשה מאוד לחיות בישראל, במיוחד בדרום. אני לא מפחד, אבל צר לי על הישראלים שצריכים לחיות תחת האיום הזה כל הזמן".
"אני קצת מפחד כי זה פעם ראשונה שלי שאני באמצע מלחמה", אומר מקס מאיטליה, "אתמול זאת הייתה הפעם הראשונה בחיים שלי ששמעתי אזעקה וזה היה מאוד מפחיד. הישראלים שמארחים אותנו נורא רגועים, אני רואה שהם רוצים להמשיך בחיים שלהם וראיתי בטלוויזיה שעדין 10,000 איש הלכו אתמול לראות משחק כדורסל, אז אולי המצב לא כל כך גרוע. תל אביב זאת עיר שאף פעם לא נרדמת גם לא בזמן אזעקה וכולם ממשיכים לחיות כאילו כלום לא קרה. זה מוזר, אבל בשבילי זה עוזר ממש. יש מקלט בבית שאני גר בו, אז ירדנו למטה וזה הכל".
השגרירויות: "לשמור על מרחק של 40 ק"מ מהרצועה"
השגרירויות השונות בארץ גם הם פעילות עכשיו יותר מהרגיל ומספקות מידע לתיירים ממדינותיהן שנמצאים כאן. רוח הדברים בכל השגרירויות: אל תתקרבו לעזה, שמרו על מרחק 40 קילומטר מהרצועה ותעשו מה שהישראלים סביבכם עושים.
בשגרירות צרפת עדכנו באתר שלהם את הוראות המסע לישראל והוסיפו לינקים האתרים הרלוונטיים וכל מספרי החירום. "ב-48 השעות מאז נחת הטיל באיזור גוש דן רעננו והדגשנו שוב את אזהרות המסע לישראל", נמסר מהשגרירות, "שהם בדיוק האזהרות שמפרסם פיקוד העורף, ותקפות רק למרחק של 40 קילומטר מעזה. אנחנו בסך הכל מתרגמים אותם לאזרחים שלנו שנמצאים בישראל". ומה קרה בשגרירות כשהיתה האזעקה? "כולנו, כולל השגריר וכל הסגנים שלו רצנו למקלט וחיכינו עשר דקות. עשינו בדיוק מה שאמרו לנו".
"כרגע אנחנו מזהירים בעיקר את מי שנמצא בטווח של 45 קילומטרים מעזה", נמסר משגרירות איטליה, "וממליצים להימנע מלבקר בשדרות, אשקלון, באר שבע ולהקשיב להוראות הבטיחות המקומיות. גם לאזרחים בתל אביב אנחנו ממליצים לשמור על קרבה למקלט ולהקשיב לחדשות".
"אין הוראות מיוחדות", אמרו לנו בשגרירות ארצות הברית, "רק לשמור על זהירות ולגלות עירנות. מאז החלה הלחימה הופצו שני מיילים לאזרחים החיים בישראל עם הוראות פיקוד העורף, וכמובן שיש עדכונים בעמוד הפייסבוק של השגרירות".
משרד החוץ הבריטי, אגב, הוציא מעין אזהרת מסע על אשדוד ("העיר השישית בגודלה", נכתב בהודעה הרשמית) ואסר על אזרחי הממלכה, שנמצאים על ספינות התענוגות השונות, להגיע לישראל דרך נמל אשדוד.