ענף התיירות תמיד מצטייר בראש כאזור שכולו שקט ושלווה, עם נופים מרהיבים והשתכשכות נעימה בבריכה. אבל אם חשבתם שבעלי מלונות וצימרים פטורים מעקיצות ועסקאות מרמה דעו שטעות בידכם. מדובר בסוד שאף אחד בענף המלונאות, הצימרים, סוכני הנסיעות והנופשונים לא מדבר עליו, מחשש לפגיעה בתדמית, אבל עבריינים רבים בארגוני פשיעה מבצעים עוקצים בתחום התיירות המסתכמים בעשרות מיליוני שקלים.
במשך שנים רבות א', בן 70, ניהל סוכנות נסיעות גדולה ומשגשגת בשפלה שגלגלה מיליוני שקלים בשנה. לפני כשנתיים הוא קיבל טלפון מאדם שהתחזה למיליונר בעל חברה גדולה, וביקש להזמין כ-100 כרטיסי טיסה עבור עובדיו - כולל שהייה של שבוע בצרפת ובעוד כמה מדינות באירופה. הייתה זו הזמנה גדולה בעלות של כמה מאות אלפי שקלים, אך א' לא ידע כי מדובר בעבריין בכיר בארגון פשיעה בדרום.
בהמשך ההתקשרות ביניהם, א' קיבל מספרים של כמה כרטיסי אשראי השייכים כביכול ל"מיליונר" ובאמצעות שליח העביר לידיו את כרטיסי הטיסה והשוברים לבתי המלון בצרפת ולכמה מדינות באירופה. אחרי שהמזמין וחבורתו טסו לחו"ל וחזרו נחשף העוקץ שנאמד בכ-800 אלף שקל.
עולמו של א' חרב עליו. בבדיקה שעשה עם חברות כרטיסי האשראי נדהם לגלות שה"מיליונר" היה נוכל שהשתמש בכרטיסי אשראי מזויפים. "לא ידעתי שמדובר בנוכלים, עבריינים כבדים. הייתה להם לשון חלקלקה והם דיברו בנימוס ובנעימות וזה מה שהפיל אותי", שיחזר א'. סוכנות הנסיעות שלו קרסה, החובות הצטברו והוא נאלץ לסגור אותה, כשאת כל כספי הפנסיה שחסך כל חייו נאלץ לשלם על החובות שהצטברו לספקי נסיעות.
"אנחנו מעריכים שהנוכל שעקץ את א' היה חייב המון כסף ומסר אותו לנושים שלו", טוען רפ"ק אבטבי, "עבריינים וארגוני פשיעה פועלים בתחום החופשות וגורמים נזקים של מיליוני שקלים".
בתי המלון סופגים את העוקצים
סיפורו של א' הוא לא היחיד. על פי הערכות המשטרה, בשנים האחרונות נעקצו עשרות בתי מלונות וצימרים ברחבי הארץ על ידי עבריינים בארגוני פשיעה. כך למשל, עבריינים מצליחים להעתיק כרטיסי אשראי או להשיג את מספריהם, מתקשרים לבתי המלון, לצימרים ולסוכנויות הנסיעות ורוכשים חדרים וטיסות לחו"ל. יום למחרת, הנוכלים מפרסמים מודעות באתרי אינטרנט על מכירת סוויטות בבתי המלון או בצימרים, בנימוק שמסיבות אישיות אינם יכולים לממש את זכותם על הנופש שהזמינו ומציעים אותם למכירה. מאות בני אדם נפלו בפח.
אחרים בכלל מתחזים לבעלי צימרים שלא היו ולא נבראו, מעלים את האתר של הצימרים עם תמונות של המקום, כאשר בפועל, הלקוחות מגיעים לאחר ששילמו להם ממיטב כספם ומגלים כי מדובר בהונאה.
כך למשל, בשנה האחרונה הפיצו כמה נוכלים הקשורים לארגוני פשיעה מודעות על חדרי צימרים מפוארים שהם רכשו וכעת הם עומדים למכירה בגלל אילוצים משפחתיים. המודעות היו נכונות, הם אכן רכשו את הצימרים - אבל באמצעות כרטיסי אשראי שנגנבו מאזרחים תמימים.
את המכה הקשה סופגים לא רק האזרחים שנפלו בפח אלא גם בתי המלונות והצימרים. "זה הכול עניין של ערנות, לא להתפתות לבצע עסקאות. לברר בגוגל או דרך חברים שאכן קיימים כאלה צימרים או בתי מלון ולהתקשר אליהם. בחלק מהמקרים חברות האשראי מחזירות את הכסף ללקוחות אבל בתי המלון ובעלי הצימרים סופגים את העוקצים", הסביר רפ"ק אבטבי.
"כשמגלים את העוקץ זה כבר מאוחר מדי"
אבל הצימרים הם לא הנפגעים העיקריים מהעוקצים. בשבועות האחרונים, רשת נוכלים עקצה כמה בתי מלון במרכז הארץ כאשר חבריה ובני משפחותיהם שהו עשרות פעמים בנופשונים על חשבון המלון. חבר בארגון פשיעה נעצר על ידי יחידת ההונאה של המחוז הדרומי כאשר עקץ שמונה בתי מלון ובילה בהם בזהות בדויה ועל חשבון בעל כרטיס אשראי שכרטיסו הועתק.
"העוקצים בדרך כלל נעשים במידי. ברגע שחברות האשראי מאשרות את העסקאות ובעלי הכרטיס מקבלים הודעה על הביצוע כעבור שבוע ימים ויותר, העבריינים מגיעים לבתי המלון בסוויטות שהזמינו או בחלק מהמקרים מציעים אותם למכירה תמורת מזומנים", הסביר גורם בכיר במשטרת ישראל לmako-, "כשבעלי הכרטיס או בתי המלון מגלים את העוקץ זה כבר מאוחר מדי".
כך, על פי החשד, עקצו לפני ארבעה חודשים ארבעה עבריינים מנתניה את רשת 'ישרוטל' באילת. העבריינים, שמזוהים עם ארגון הפשיעה של ריקו שירזי, הזמינו באמצעות חברת קש עשרות חדרים לסופ"ש כדי לחגוג את שחרורו מהכלא של עברין מסוכן ביותר. עד שהתרמית התגלתה, העבריינים חגגו במלון כיד המלך ומי ששילם את ההונאה הייתה הרשת.
הנהלת ישרוטל הגישה תלונה במשטרה, וחוקרי יחידת להב 433 עצרו את ארבעת העבריינים תושבי נתניה, בחשד שהם הציעו חבילות נופש זולות אותן מכרו למשפחות שהתארחו ב'רויאל ביץ' ובמלון 'ספורט'. לטענת החשודים, שהכחישו את החשדות נגדם, הם נעקצו על ידי נוכל ולא ידעו שמדובר בחברת קש. במשטרה ממשיכים לחקור את הפרשה ובוחנים הגשת כתב אישום. למעשה, אין ראיה כי מישהו מהחשודים הזמין את החדרים, ובמשטרה חושדים שמדובר בעוקץ מתוחכם למדי.
בימים האחרונים בית מלון נוסף באילת נעקץ על ידי תושב מרכז הארץ, שנהג להזמין סוויטות כשהוא מתחזה לבעל כרטיס אשראי שנגנב. הוא קיבל שירות VIP וכמה ימים אחרי התברר שמדובר בעוקץ של עשרות אלפי שקלים. הנהלת המלון הגישה תלונה ביחידת ההונאה של משטרת המחוז הדרומי, והחוקרים קיבלו לידיהם את הסרטונים המתעדים את החשוד נכנס לבית המלון עם תיק. לפני כמה ימים הם ביצעו מארב, במהלכו, יחד עם הנהלת המלון, אפשרו לו לעבור את כל שלבי הכניסה למלון, כולל קבלת מפתח לחדר, שם כבר המתינו לו החוקרים בזרועות פתוחות ועצרו אותו.
בכל מקרה הכסף הולך
שיטת הונאה נוספת היא של נוכלים שחלקם קשורים לארגוני פשיעה המפיצים באינטרנט הצעות למכירת צימרים במחיר אטרקטיבי של כמה עשרות אלפי שקלים בלבד. הם מפרסמים תמונות של צימרים שבעצם לא שייכים להם אלא לעבריינים ובשיטה הזו גורפים כמה מיליוני שקלים. אחד העוקצים כבר הספיק להיעצר ולשבת בכלא כמה שנים, אבל השיטה נמשכת והאזרחים התמימים נופלים שוב ושוב ברשת.
"זה הכול עניין של חוסר ערנות ונאיביות. מדובר בעוקצים שאפשר בקלות די רבה למנוע אותם", טוען רפ"ק אבטבי. בכמה מקרים עבריינים עקצו בעלי צימרים בצפון הארץ כאשר הם הזמינו חופשות בצימרים יוקרתיים, ובמעמד התשלום טענו כי הם לא אלה שביצעו את ההזמנה.
"היו מקרים שקיבלתי הזמנה לשלושה צימרים לסופ"ש, שלכאורה שולמו בכרטיסי אשראי. אחרי שכל החבורה הייתה אצלי, קיבלתי טלפון אחרי כמה ימים מחברת האשראי כי מדובר בכרטיסים מועתקים. כנראה בעלי הכרטיסים ראו חיובים גדולים ואז התלוננו בחברת האשראי. כך הפסדתי יותר מ-10,000 שקל", סיפר בעל צימרים בצפון.
"אתה מקבל לפעמים צ'קים שבכלל שייכים לאדם אחר. האדם שביצע את ההזמנה מתחזה כבעל פנקס הצ'קים וכשאתה מפקיד את הצ'קים בתחילת השבוע לאחר שהם בילו על חשבוני, ואכלו ארוחות בוקר יוקרתיות ונהנו מהבריכה והג'קוזי", אתה מקבל טלפון מהבנק שהצ'קים בוטלו בגלל שהבעלים האמיתי התלונן שהם נגנבו ממנו", טוען ג', בעל צימר. "וגם כשתופסים את אותם עבריינים ומעמידים אותם לדין, הכסף כבר הלך, אין סיכוי לקבל אותו".