מה לאכול ומה לשתות או איך להתגבר על מחלת גבהים - לא משנה להיכן בחרתם לטוס, קיבצנו מספר כללי בטיחות בסיסיים שכדאי לשנן לפני שנוסעים, במיוחד אם אם אתם בעניין של טרקים או טיולי אקסטרים. המידע הזה עשוי להציל את חייכם.
דני בר, מדריך טיולים ותיק מטעם חברת אופיר טורס ומוצ'ליר כבר עשרות שנים ברחבי העולם, מתייחס לאסון שאירוע לאחרונה ברכס האנאפורנה שבהרי ההימלאיה בנפאל: "להערכתי, הטעות הגדולה היתה של ממשלת נפאל, שלא העריכו את הסופה כמו שצריך ולא התריעו מראש על הסכנה. לכן, קריטי שהספק יהיה המדריך הראשי של כל מטייל ובטח ובטח של כל מוצ'ילר. כלל האצבע הוא 'אם יש ספק - אין ספק': כל דבר שאתם חושבים לעשות, ועולה בכם הספק הקטן ביותר, אל תעשו אותו".
עוד ב-mako חופש:
טיסה ומלון ב-300 אירו: נחשו לאן
פתוח גם למוגלגים: מלון בהשראת הארי פוטר
הזוי ומדהים: מה קורה למוח שלנו בעומק 100 מטר?
כללי בטיחות
1. ביטוח רפואי: טרם הנסיעה חשוב מאוד לרכוש ביטוח נסיעות לחו"ל שיכסה אתכם מבחינה רפואית וגם את הכבודה שאתם נושאים עמכם. ודאו שהביטוח הרפואי שרכשתם לפני הטיסה מכסה חילוץ ואיתור ומתאים לאופי הטרק או הפעילות בה בחרתם.
2. חיסונים ובריאות: כחלק מאמצעי הבטיחות בטיול, חשוב לעבור את החיסונים הרלוונטיים בהתאם ליעד אליו אתם נוסעים. כמו כן, להצטייד בתרופות לתופעות העלולות להופיע ביעד הטיול ובהתאם לצרכיו האישיים של כל מטייל. לקראת צאתכם למסע ארוך וודאו כי בריאותכם תקינה על ידי בדיקות מקדימות אצל רופא שיניים ורופא המשפחה. את טיפולי השיניים כדאי לסיים לפני היציאה למסע. אם אתם צרכני תרופות קבועות מומלץ להצטייד באריזות המקוריות של התרופה, מכיוון שלעיתים השמות המסחריים של התרופות שונים ממדינה למדינה. או במרשם עם השמות הגנריים של התרופות על מנת להקל את השגת התרופות ולהוכיח את צריכתם החוקית.
3. מסמכים: מומלץ להכין העתקים מצולמים של כל המסמכים החשובים, למקרה של אובדן. עותק אחד הכניסו לתרמיל, עותק נוסף השאירו בבית בארץ ועותק שלישי מסרו לשותף לטיול. רצוי להשאיר ייפוי כוח לאדם קרוב לביצוע פעולות בחשבון הבנק שלכם בארץ.
4. כסף: מומלץ לניילן שטר כסף ולהכניסו מתחת לרפידה בנעל, על מנת שיישאר כגיבוי.
5. בדיקת ציוד: מומלץ לצאת לטיול קצר בארץ עם כל הציוד ולבדוק שאכן הציוד תקין ושאתם מסוגלים לסחוב את כל המשקל אשר ארזתם בתרמיל. מומלץ לרכך את נעלי ההליכה על ידי שימוש במשך כחודש לפני היציאה לטיול. בדרך זו תתאימו את הנעליים לכפות הרגליים ותקטינו את הסיכוי לפציעות ויבלות. לימדו כיצד לארוז את התרמיל באופן יעיל וחסכני במקום. התאימו מראש את סוג וכמות הביגוד שהנכם לוקחים למזג האוויר הצפוי שתפגשו שם, בעיקר כשמדובר באקלים קיצוני.
6. שגרירות ישראל: בררו מבעוד מועד היכן ממוקמת שגרירות ישראל ביעד אליו אתם טסים ורשמו את מספר הטלפון לשעת חירום. שגרירות ישראל תעמוד לרשותכם בכל בעיה – במידה ונגנב או אבד לכם הדרכון, במידה ואתם זקוקים לסיוע בהעברת כספים או בסיוע רפואי בהול ובמקרי משבר אחרים.
7. ערכת עזרה ראשונה: כדאי להצטייד בערכת עזרה ראשונה, אשר תכיל אמצעי חבישה לטיפול בחבלות שעלולות להיגרם בטרקים. בנוסף, רצוי שערכת העזרה הראשונה תכיל: תכשיר נגד שפשפות, פלסטרים, פד גזה, חומר לחיטוי פצעים וחתכים, משכך כאבים, אמצעי חבישה, כפפות לטקס ועוד.
8. טרקים: מומלץ לברר ולאסוף מראש מידע נרחב אודות אופי הטרק והמסלול לפני שיוצאים לדרך ולראות שאכן הוא מתאים. לעולם אל תצאו לטרקים לבדכם. חובה לקחת מלווה מקומי (סבל או מדריך) או להצטרף למטיילים נוספים. מומלץ תמיד להשאיר אצל חבר או קרוב משפחה פרטים רבים ככל שניתן על הטרק אליו יצאתם ומועד חזרה מתוכנן ממנו. דאגו תמיד לצאת לטיול עם ציוד בסיסי כמו אוכל, מים, מעיל גשם/אמצעי הגנה מהשמש, ערכת עזרה ראשונה ושניה, מפה, מצפן, מצית ואולר.
"בין אם זה מזג אוויר הפכפך, אם המדריך המקומי לא נשמע או נראה מקצועי", מוסיף בר, "אם תנאי השטח נראים לכם מעט קשים מדי, פשוט הימנעו מלצאת לטרק הספציפי. בנוסף, חשוב לכבד את איתני הטבע ולהיערך לטרק קודם כל מבחינת הלבוש. חשוב לפעול על פי שיטת הבצל – לארוז ביגוד, בדגש על ביגוד טרמי מנדף, לכל מזג אוויר כי הכל יכול לקרות. חשוב לשים דגש על איכות הביגוד, האם עומד בתקנים של רוח, קור ורטיבות, האם מבודד כראוי. ולבסוף- אל תמציאו את הגלגל- אני ממליץ לא לטייל במקומות נידחים ושכוחי אל. בכל פסגת הר מושלגת או תחתית עמק כבר היו מטיילים. צאו מהפוזה של מגלי ארצות- החיים שלכם שווים הרבה יותר".
ביציאתכם לטרק השתדלו לצאת בקבוצות והקפידו על זהירות כללית בשבילים. אל תקצרו דרך מקומות מסוכנים, לכו בדרכים המסומנות או הסלולות, לפי הסימונים והמפה שבידכם. לעיתים תטיילו במקומות ללא קליטה, השתדלו להודיע לקרובים ולחברים על תוכניותכם ולעדכן כשניתן. התעדכנו בתחזית מזג האוויר - לא כדאי להיתקע בשיטפונות, מפולות שלגים, חסימת כבישים וכו'.
9. מחלות גבהים: מרבית היעדים הפופולאריים לטרקים הם במקומות גבוהים ולכן חשוב לדעת כי טיול במקומות אלו, חושף את המטיילים לתופעות של מחלת גבהים. מחלת גבהים עלולה להופיע בזמן טיפוס ושהייה בהרים שגובהם מעל 2,500 מ' מעל פני הים. סימני המחלה מושפעים ממהירות הטיפוס, מהגובה אליו הגעתם, וממשך שהותכם בגובה זה. ניתן לקחת לפני העלייה כדורים מיוחדים למניעת הסימפטומים שיפורטו להלן, בכל מקרה, יש לעלות בגובה בהדרגה, תוך כדי הסתגלות לגבהים. חשוב להכיר את הסימפטומים למחלת הגבהים: במקרים קלים יופיעו כאבי ראש, נדודי שינה, בחילה, עייפות, חוסר תיאבון וחולשה. במידה ויש חשש למחלת גבהים אין להמשיך ולטפס לפני שחלפו כל הסימנים ובמידה והסימפטומים ממשיכים יש יש לרדת 500 מטר לפחות ולבלות את הלילה במקום נמוך יותר.
10. בטחון: יש להקפיד על עירנות וזהירות בנוגע לגניבות. השאירו בבית ובתיבת הדואר האלקטרוני צילומי דרכון, כרטיסי טיסה, צילומי ביטוח והמחאות נוסעים. הקפידו לסגור ולנעול את התיק שלכם בנסיעות ולא להשאיר בו דברי ערך כשהוא לא בטווח ראייה מכם (למשל על גג האוטובוס). הקפידו לא להשאיר דברי ערך בחדר הגסטהאוס שלכם כשאתם לא נמצאים.
11. אוכל ושתייה: בטיולים ביעדים אקזוטיים ישנה נטייה לפתח מחלות וקלקולי קיבה. ישנם מספר כללים עליהם כדאי להקפיד בכדי להימנע מבעיות אלו שיכולות להביא במקרים הקלים להשבתת הטיול ליום-יומיים ובמקרים הקשים למחלות זיהומיות רציניות ולאשפוז. ראשית, המים. חשוב להרתיח את המים או להשתמש באמצעי טיהור (למשל כדורי כלור) בהתאם להנחיות השימוש.
שימו לב לא לצחצח שיניים עם מים שהם חצי נקיים ולא להכניס קוביות קרח למשקה, ייתכן והן עשויות ממי ברז. במידת הצורך בצעו את כל הפעולות הנדרשות עם מים מינרליים כחלק מאמצעי בטיחות בטיול. אל תשתו מנחלים. במדינות עולם שלישי אין לשתות מים מברזים, אלא אך ורק מבקבוקים ולוודא שהבקבוק סגור היטב עם כיסוי פלסטיק. ישנם מקומות שממלאים מחדש בקבוקים במי ברז ומוכרים אותם כמים ראויים לשתייה ויש להיזהר מכך.
אכלו במקומות שרבים אוכלים בהם, שם יש תחלופה גבוהה של המזון והסיכוי שהמזון טרי-גבוה יותר. הקפידו על היגיינה באכילה ועד כמה שאפשר, וודאו שהבישול נעשה בצורה נקייה. הימנעו מאכילת בשר, עוף ודגים שאינם צלויים היטב. יש לוודא כי החלב אותו אנו צורכים מפוסטר, לרחוץ את הפירות וירקות היטב עם מי שתייה וסבון וקילופם לפני אכילה ולהימנע מאכילת ביצים, בשר, עוף או דגים חצי מבושלים או נאים.
12. נסיעות: נסו להימנע מנסיעות לילה. מרבית הכבישים מחוץ לערים במצב תשתיתי רעוע ונמצאים על צוקים ומקומות מסוכנים שעדיף לעבור ביום.
13. זהירות, יתושים: יתושים הם אחד מהנשאים המשמעותיים ביותר של מחלות במדינות עולם שלישי. אמצעי בטיחות בטיול באים לידי ביטוי גם בנטילת תרופה נגד מלריה, אותה מעבירים יתושים, במקומות בהם יש צורך. כמו כן, יש להימרח היטב כנגד יתושים ולהיעזר בכילות במידת הצורך.
14. חכמים בשמש: מעבר לסכנות החשיפה לשמש חזקה אותם אנו מכירים היטב מהארץ, נדרש מאתנו לשים לב כי בארצות קרות, קרני השמש משתקפות בצורה מאוד חזקה בשלג ובקרח כך שחשוב כפליים למרוח קרם הגנה ולהיעזר במשקפי שמש איכותיות. בנוסף, למרות מזג האוויר הקריר, יש לשתות הרבה ולקיים הפסקות בכדי למנוע התייבשות. חשוב להצטייד בכובעים ובביגוד מקצועי המאפשר הגנה מפני קרינת השמש.
15. ספורט אתגרי: במידה ובחרתם לשלב פעילויות אקסטרים כמו באנג'י, ראפטינג, צלילה, צניחה וכ"ו – עשו זאת בחברות מוכרות ומבוססות - יש לוודא שיש להם רישיון עסק וביטוח מתאים. לעיתים, החברות הזולות לא מקפידות על תקנות הבטיחות והדבר מסוכן ביותר. חשוב ביותר לעשות ביטוח מיוחד לפעילויות אקסטרים לפני היציאה מהארץ.
16. זהירות: חשוב מאוד להיות עירניים ולשים לב לנעשה סביבכם. היזהרו מכייסים, נוכלים ורמאים – כאלו יש בשפע והם לפעמים עלולים להתחזות לתיירים תמימים שרוצים עזרה או לאנשי חוק שיעצרו אתכם לביקורת. היזהרו מפניות אקראיות אליכם ברחובות רבעי התיירות בבקשות להעברת דברים, הצעות להרוויח כסף או להעניק לכם משהו. לרוב, תסתיים היענות להצעות אלה באובדן סכום כסף גדול.כאשר מגיעים למקומות הומי אדם, מומלץ להעביר את תיק היום מהגב לנשיאה קדמית על החזה, ולא להתקרב יתר המידה להתקהלות של אנשים.
*הטיפים באדיבות מומחי הטיולים של רשת ריקושט