אתמול (רביעי) נפתח נמל התעופה של דמשק מחדש בפעם הראשונה מאז נפילת משטרו של אסד, והמטוס האזרחי הראשון של Syrian Airlines, חברת התעופה הלאומית של סוריה, המריא מדמשק ונחת בעיר חלב שבצפון המדינה. נמל התעופה פתוח כרגע רק לטיסות פנים, אך המרחב האווירי הסורי פתוח לטיסות בין-לאומיות. "זהו יום חשוב בחיי העם הסורי", הצהיר סעד ח'יר בק, המפקח הטכני של נמל התעופה של דמשק. "אנחנו מציינים את ההמראה הראשונה של טיסת פנים-סורית מנמל התעופה הבין-לאומי של דמשק לנמל התעופה של חלב לאחר נפילת המשטר העלוב לשעבר", הוסיף. מוסדות המדינה חזרו לעבודה בהדרגה בימים האחרונים, כולל הנמל המרכזי בעיר החוף לטקיה.

כרגע אין חברות תעופה שמוכנות להגיע למדינה, ולכן החברה המרכזית שפועלת בסוריה היא כמובן SyrianAir שבסיסה בדמשק. למרות האתגרים של הלחימה המתמשכת באזור עוד משנת 2011, SyrianAir ממשיכה להפעיל רשת מצומצמת של קווים, בעיקר מקשרת בין ערים מרכזיות במזרח התיכון, כמו ביירות, קהיר ועמאן, וכן יעדים באזור המפרץ ואירופה כולל מוסקבה. הצי של חברת התעופה מורכב משילוב של מטוסים מתיישנים, המשמשים הן לטיסות פנים והן לטיסות אזוריות. פעילותה של SyrianAir עדיין מושפעת מסנקציות בין-לאומיות, המגבילות את יכולתה להרחיב ולחדש את שירותיה.

חלב סוריה טיסה (צילום: MUHAMMAD HAJ KADOUR, getty images)
הטיסות בסוריה חוזרות לפעול לאט לאט | צילום: MUHAMMAD HAJ KADOUR, getty images

אבל למרות החששות המתמשכים לגבי בטיחות ותשתיות, המשיכה של ההיסטוריה העשירה והמורשת התרבותית של סוריה מושכת תשומת לב בין-לאומית. קומץ חברות נסיעות מתכוננות בזהירות לחידוש הנסיעות למדינה שסועת המלחמה, כאשר חלקן מציעות סיורים כבר בשנת 2025, עם כי עדיין לא ברור מתי, איך המסלול ייראה או כמה החוויה תעלה. תחיית התיירות הזו עשויה להוות קפיצה חיונית לקראת שיקום סוריה, אם כי הנושא מורכב ורגיש.

סוריה, שנחשבת לעתים קרובות ליעד של פנינים היסטוריות ותרבותיות, זכתה זמן רב להערצה הודות לאתרים הארכיאולוגיים, הערים העתיקות וציוני הדרך הדתיים שלה. הבירה, דמשק, היא אחת הערים המאוכלסות ברציפות העתיקות בעולם, שבה נמצא מסגד אומיה המפואר, בעוד שהמצודה העתיקה של חלב והחורבות הקלאסיות של תדמור משכו מזמן מטיילים מכל העולם. אתרים אלו, יחד עם אין-ספור אחרים, הופכים את סוריה ליעד יוצא דופן עבור אלה המבקשים לחקור את מעמקי ההיסטוריה האנושית.

דמשק סוריה כיכר (צילום: BAKR ALKASEM, getty images)
חברות תיירות כבר מסמנות את סוריה כיעד לטיול. דמשק | צילום: BAKR ALKASEM, getty images

עבור שון קנדי, שנסע לסוריה ב-2009, החוויה הייתה לא פחות מבלתי נשכחת. "דמשק הייתה עוצרת נשימה", הוא נזכר, ומתאר את העיר כשילוב הרמוני של דתות ותרבויות. הוא זוכר את הכנסת האורחים החמה של המקומיים ואת האתרים ההיסטוריים יוצאי הדופן שפזורים בנוף, משערים רומיים ועד מסגדים עתיקים. "האנשים היו חמים ומסבירי פנים להפליא", הוא אומר.

למטיילים הרפתקנים, ההריסות העתיקות של סוריה והערים התוססות מציעות הזדמנות שאין כמותה לחוות היסטוריה חיה. עם זאת, למרות המשיכה הבלתי ניתנת להכחשה של המדינה, שאלות על בטיחות ויציבות עולות, מה שהופך אותה ליעד מורכב עבור תיירים שלהוטים לראות את סוריה ממקור ראשון.

הסיכונים והאתגרים של נסיעה לסוריה

בעוד שהרעיון של ביקור בסוריה עשוי לעורר משיכה גדולה עבור חובבי היסטוריה ואלה המעוניינים לתרום להתאוששות האומה, הסיכונים הם משמעותיים. משרד החוץ של בריטניה וממשלות מערביות אחרות ממשיכות לפרסם אזהרות חריפות מפני נסיעות לסוריה בשל חוסר יציבות מתמשך, נוכחות של קבוצות טרור ופוטנציאל לאלימות. לדאגות הביטחוניות האלו מתווספות התשתיות השבריריות של המדינה, עם מחסור בשירותים בסיסיים כמו מים, מזון, דלק וטיפול רפואי. בנוסף, מטיילים עומדים בפני איום של חטיפה, במיוחד מצד ארגוני טרור המכוונים לזרים תמורת כופר.

אזרחים בסוריה  (צילום: AAREF WATAD, getty images)
הסורים מכוונים להיפתח מחדש לעולם. דמשק | צילום: AAREF WATAD, getty images

אזהרות המסע האוסטרליות מהדהדות את העמדה הבריטית, הקוראת לאזרחים להימנע מסוריה בשל "המצב הביטחוני המסוכן ביותר", הכולל תקיפות ארטילריה, התקפות אוויריות ופעולות טרור בלתי צפויות. עבור אלה השוקלים טיול לסוריה, הביטוח יכול להוות מכשול משמעותי, שכן רוב הפוליסות הסטנדרטיות מתבטלות אם היעד נחשב מסוכן מדי.

למרות האזהרות הללו, יש מי שרואים בתיירות הזדמנות לעזור לסוריה להתאושש. דילן האריס, מייסד "לופין טרוול", ממפעילי הטיולים הבודדים שמתכננים לחדש את הטיולים לסוריה בשנת 2025, מאמין שתיירות אחראית יכולה לספק תמיכה נחוצה לעם הסורי, לעזור לבנות מחדש את כלכלת המדינה תוך הצגת התרבות שלה לעולם. "התיירות יכולה לספק דחיפה קריטית להתאוששות האומה, ולהציג את המורשת התרבותית שאין שנייה לה", טוען האריס.

הפוטנציאל של תיירות לתרום לריפוי של סוריה אינו קשור רק להכנסות. לאחר שנים של דיכוי אכזרי תחת משטר אסד, נפילת הדיקטטורה עוררה תחושת חופש ואפשרות עבור סורים רבים. האיחוד האירופי אף הביע עניין בהרחבת הקשרים הדיפלומטיים עם סוריה, מה שאותת על מעבר לעבר השקפה חיובית יותר על עתידה של המדינה. קאיה קאלאס,  נציגה העליונה של האיחוד לענייני חוץ וביטחון, הודיעה ​​לאחרונה על תוכניות לפתוח מחדש שגרירויות של האיחוד האירופי בסוריה, מה שעלול לסלול את הדרך ליחסים טובים יותר, ובהמשך לשיתוף פעולה בין-לאומי גדול יותר, כולל בתיירות.

מצודה סוריה (צילום: MUHAMMAD HAJ KADOUR, getty images)
סוריה מלאה באוצרות ארכיאולוגיים | צילום: MUHAMMAD HAJ KADOUR, getty images

עבור סורים שעברו קשיים עצומים, קבלת מבקרים מחו"ל נתפסת כאקט של סולידריות. כפי שמציין אחד ממדריכי הטיולים, פט ייל, "אפילו סורים בגלות מהססים לחזור. האם זה באמת הזמן לחופשות?". עם זאת, עבור אחרים, כמו מומחה הנסיעות למזרח התיכון מתיו טלר, תיירות אחראית נתפסת כדרך לתמוך ישירות בתושבי סוריה בזמן שהם בונים מחדש את ארצם. "עכשיו כשסוריה משוחררת מדיקטטורה, אנשיה זקוקים לתמיכתנו", מסביר טלר.

התיירות יכולה לא רק להציע הקלה כלכלית נחוצה, אלא גם לטפח חילופי תרבות והבנה. שווקים מקומיים, שפעם היו משגשגים אך כעת נבנים מחדש, יכולים להפיק תועלת מזרם התיירים הלהוטים לחוות את המסורות הקולינריות והאומנות האומנותית של סוריה. שיתוף פעולה עם קהילות מקומיות ושמיעת סיפורי החוסן שלהן יכול לעזור ליצור נרטיב של תקווה והחלמה.

הדרך קדימה: סבלנות וזהירות

למרות האופטימיות סביב עתיד התיירות בסוריה, המציאות במדינה המפוררת נותרה די עגומה. נסיעה לסוריה תהיה ללא ספק אתגר, ואי אפשר להתעלם מהסיכונים הכרוכים בכך. אלה שכן בוחרים לבקר חייבים לשקול את היתרונות של תמיכה בהתאוששות האומה עם הסכנות הפוטנציאליות הנובעות מחוסר יציבות וחששות ביטחוניים.

כאשר סוריה מתחילה להיבנות מחדש, התקווה היא שהתיירות תמלא תפקיד במסע הזה, שתעזור להביא הן חילופי תרבות והן תמיכה כלכלית לאומה הזקוקה נואשות לריפוי. עם זאת, לעת עתה, חשוב למטיילים להישאר סבלניים ולהמתין לזמן שבו התנאים באמת יהיו יציבים ובטוחים. כפי שמסכם דילן האריס מ"לופין טרוול": "זו דרך ארוכה, אבל פתיחה מחדש של סוריה לתיירות יכולה לסמן נקודת מפנה. האנשים שם ראויים לכך לאחר שסבלו מקשיים כאלה".