למרות המשבר בכלכלה העולמית, התיירות הבינלאומית ממשיכה להוכיח את חוסנה; עם מספר שיא של כ-467 מיליון תיירים במחצית הראשונה של שנת 2012, התיירות הבינלאומית חצתה בסוף השבוע האחרון את קו מיליארד התיירים, עם עלייה של כ-2 אחוזים ב-2012, כך מדווח ארגון התיירות העולמי.
מספר התיירים שחצו גבולות בינלאומיים ברחבי העולם גדל ב-5 אחוזים בין החודשים ינואר ליוני השנה, בהשוואה לתקופה המקבילה בשנת 2011 (22 מיליון יותר תיירים). ולמרות האטה קלה בצמיחה שצפויה להימשך עד סוף השנה, מספר התיירים עתיד לעלות על מיליארד עד סוף 2012, עלייה של כ-2 אחוזים בסה"כ.
"בתוך חוסר הוודאות הכלכלי הנוכחי, תיירות היא אחד מהענפים הכלכליים שממשיכים לצמוח ולסייע לקידום הכלכלה במדינות מתפתחות ומפותחות כאחד", אמר מזכ"ל ארגון התיירות התיירות העולמי, טאלב ריפאי, עם פתיחת פורום כלכלת התיירות העולמית במקאו. "בנוסף, חשוב גם לזכור כי התיירות יוצרת מקומות עובדה רבים ומסייעת לפרנסת התושבים", אומר ריפאיי.
הצמיחה אמנם מעידה על מגמה חיובית, אבל ריפאיי לא ממהר לשמוח. "מעל הכל, אנחנו צריכים להבטיח כי ענף התיירות נתמך על ידי מדיניות לאומית הולמת, כל שכן אנו פועלים להקטין את החסמים המאיימים על התרחבות התיירות העולמית, כגון נהלי ויזה מסובכים, גדילת מיסוי ישיר או הגבלות נוספות", הוא מוסיף.
אירופה מובילה
ברשימת היבשות המתוירות ביותר, ארגון התיירות העולמי מדווח כי אירופה מובילה עם 51 אחוז מכלל התיירים בעולם מדי שנה. 22 אחוז יבקרו באסיה, 16 אחוז באמריקה, 6 אחוזים במזרח התיכון ורק כ-5 אחוזים באפריקה.
אם כי התיירות הבינלאומית עלתה בכל האזורים בעולם בתקופה שבין ינואר ליוני 2012, אסיה והאוקיינוס השקט הובילו את הצמיחה בתחום עם גדילה של כ-8 אחוזים, שבעיקר הושפעה מההתאוששות בתיירות הנכנסת והיוצאת של היפנים. יעדים בדרום אסיה ובדרום מזרח אסיה גם כן הראו כמה מהתוצאות הטובות ביותר ברחבי העולם, עם עלייה של כ-9 אחוזים בתיירים. "למרות שאסיה הושפעה מהמשבר הכלכלי ב-2008-2009, האזור התאושש עד מהרה והיום היבשת מובילה בכלכלה העולמית. המגמה באה לידי ביטוי בבירור בענף התיירות במדינה", אומר ריפאיי.
אסיה מובילה את הצמיחה
אירופה, היעד המתויר ביותר בעולם, רשמה עלייה של כ-4 אחוזים בתיירות, למרות התנודות הכלכליות המתמשכות בגוש האירו. התוצאות היו גבוהות מהממוצע בעיקר במרכז ובמזרח אירופה (עלייה של כ-7 אחוזים), כשבאזורים אלה יעדים רבים הראו צמיחה דו ספרתית, כמו גם במערב אירופה - שם התיירות עלתה בכ-5 אחוזים.
אמריקה, עם עלייה של כ-5 אחוזים, גדלה בקו אחד עם הממוצע העולמי, כשבמרכז אמריקה (7 אחוזים) ובדרום אמריקה (6 אחוזים) נרשמו העליות החזקות ביותר. למעשה, אזור דרום אמריקה מסתמן להיות אחד מאזורי המשנה עם הצמיחה המהירה ביותר בתיירות בשנים האחרונות. יעדים תיירותיים בצפון אמריקה גדלו בכ-4 אחוזים, שיעור גבוה יחסית לאזור משנה "ותיק", בעוד שהצמיחה באיים הקריביים (5 אחוזים) נשארה חזקה.
באפריקה (סה"כ עלייה של כ-7 אחוזים), התשואה של תזרים התיירות לתוניסיה באה לידי ביטוי בתוצאות בצפון אפריקה, עם עלייה של כ-11 אחוזים. כמו כן, מצבה של מצרים משתקף באופן ברור בתוצאות המזרח התיכון (0.7 אחוזים). היעדים באפריקה שמדרום לסהרה ממשיכים להציג תוצאות חזקות (עלייה של 6 אחוזים), בהתאם לשיעורי הצמיחה הטובים של אזור משנה זה בשנים הקודמות.
מאיפה התיירים מגיעים?
כשבוחנים את מניין התיירים היוצאים מכל יבשת, מתגלה כי כ-53 אחוז מהם הם תיירים המגיעים מאירופה, 22 אחוז מגיעים מאסיה והפסיפיק, 4 אחוזים מהמזרח התיכון ורק כ-3 אחוזים מאפריקה.
במונחים של שווקים יוצאים, צמיחת התיירים הייתה הכי משמעותית בסין (30 אחוז), רוסיה (15 אחוז), ארה"ב (9 אחוזים), גרמניה (6 אחוזים) ובקנדה (6 אחוזים). ביפן, נרשמה עלייה של כ-8 אחוזים בהוצאות על תיירות בחו"ל המאשרת את התאוששות השוק. הצמיחה האיטית ביותר או השלילית של פרמטר זה נמדדה בבריטניה, אוסטרליה, איטליה וצרפת.
המשבר הכלכלי מדרבן את הצמיחה בתיירות
העובדה שהתיירות העולמית ממשיכה לצמוח על אף התנודות במשבר הכלכלי, מעלה תהיות לגבי חשיבות החופשה בחיינו. "החשיפה לעולם באמצעות האינטרנט, הופכת את הנסיעה לחו"ל למשהו שהוא מובן מאליו", אומר לנו יוסי פאתל, מנכ"ל התאחדות סוכני הנסיעות. "מדובר בעולם גירויים עצום שמשפיע על תרבות הפנאי שלנו וגורם לחופשה שנתית להיראות כמשהו טבעי, משהו שהוא חלק מסדר היום שלנו - אפילו בימים של משבר כלכלי".
דווקא המשבר הכלכלי, לטענתו של פתאל, גורם באופן ישיר לצמיחה בתיירות העולמית. "בגלל המשבר, אנשים - אפילו כאלה שיש להם כסף, לא נוהגים לבזבז בקלות", הוא אומר. "התיירים חוסכים יותר ורוצים לקבל יותר תמורה לכסף שלהם. ועם צמיחת התחרות בתחום - המחירים אכן יורדים והתיירים יותר נוסעים".
בנוסף לכל אלה, טוען פתאל, אסור לשכוח כי גורם המוביליות הופך לזמין יותר ויותר עם השנים: "קיימים יותר מסלולים לנסיעות ברחבי העולם, והטיסות הפכו כבר מזמן למוצר זמין. יותר אנשים נוסעים בכלל היום - גם לנסיעות פרטיות, כמו האמריקאים שנוסעים בחגים לבקר את בני משפחתם וכו'. כל אלה גורמים לענף רק להמשיך לצמוח".
אבל פתאל גם לא ממהר להתרגש מהנתונים. "עלייה של 2 אחוזים היא עלייה מתונה וצנועה", הוא אומר ומוסיף: "המספרים אינם מפתיעים בהתחשב בגידול האוכלוסייה בעולם, והצטרפות סין והמזרח לכלכלה העולמית. כנראה שהמספר מיליארד עושה פה את העבודה, אבל בכל אופן, אין מדובר בנתון מפתיע".