בעקבות המלחמה בין ישראל לחמאס, הסלימה המתיחות הדיפלומטית בין ספרד לישראל, המדגישה את המחלוקות השורשיות על הסכסוך הישראל-פלסטיני. במהלך החודשים האחרונים ספרד למעשה התגלתה כמבקרת קולנית של פעולותיה ומדיניותה של ישראל, כשעמדתה של ספרד בנוגע לסכסוך הישראלי-פלסטיני מושפעת עמוקות מהקשרים ההיסטוריים שלה עם העולם הערבי ומתמיכתה במדינה פלסטינית.
ממשלת ספרד, בהנהגתו של ראש הממשלה פדרו סנצ'ס, קראה שוב ושוב לפתרון הסכסוך בדרכי שלום המבוסס על פתרון שתי מדינות, כאשר מזרח ירושלים תהיה בירת מדינה פלסטינית עתידית. יתרה מכך, סנצ'ס שגם ביקר במעבר רפיח ובישראל בימים הראשונים למלחמה, המשיך בחודשים שלאחר מכן לדחוף להטלת סנקציות נגד ישראל, עם בקשה מהאיחוד האירופי להוריד את רמת היחסים איתה.
>> טסים לספרד? היכנסו למדריך המלא
>> בלי קומבינות: קנס גבוה לתיירים שינסו להתחכם ביעד הפופולרי
>> "מסריח מתיירים": המקומיים ביעד הנופש החליטו לשבור את הכלים
סנצ'ס גם התעקש שההכרה במדינה פלסטינית, שישראל ובעלות בריתה העיקריות התנגדו לה זה מכבר, היא "חלק מהאינטרסים הגיאו-פוליטיים של אירופה". כך בשיתוף פעולה עם אירלנד ונורווגיה, ספרד למעשה הכירה החודש במדינה פלסטינית באופן רשמי, והעלתה עוד יותר את מידת המתיחות בינה לבין ישראל, עם שרים ספרדים שמאשימים את ישראל ברצח עם, עד לסגניתו של ראש ממשלת ספרד, יולנדה דיאז, שבסרטון שפרסמה בשבוע שעבר הצהירה כי יש להמשיך ללחוץ על העולם לשתף פעולה נגד ישראל "עד שפלסטין תשוחרר מהנהר לים", לדבריה.
הביקורת של ספרד על הפעולות הצבאיות של ישראל גררה תגובה חריפה מצד גורמים ישראלים, שהאשימו את ספרד בהטיה ובזעם סלקטיבי, כמו גם באנטישמיות גלויה. בתוך כך, שר החוץ ישראל כץ פרסם סרטון ברשתות החברתיות שטוען כי חמאס מודה לספרד, ואמר כי ''ימי האינקוויזיציה תמו ומי שפוגע בנו, אנו נפגע בו בתמורה''.
"התקשרנו מיד לבטל את הטיסות – רגלנו לא תדרוך שם"
בנוסף למתחים הדיפלומטיים, כבר מימיה הראשונים של המלחמה עלו מחדש ויכוחים בתוך ספרד עצמה על מורשתה ההיסטורית והקולוניאלית, במיוחד ביחס לזכויות הפלסטינים. הפגנות פרצו במספר ערים ספרדיות, כאשר מפגינים קראו להפסיק את הקשרים עם ישראל ולסולידריות עם העם הפלסטיני. אותן הפגנות ענק התרחשו בעיקר בערים הגדולות של ספרד, מדריד וברצלונה, שתי ערים שבהן מטיילים ישראלים רבים בימי שגרה, אך כעת נדמה שהמתחים עלולים גם להשפיע על התיירות הישראלית במדינה האירופית.
כלל, המלחמה בישראל השפיעה על תיירים מישראל לאירופה, עם ירידה של 54 אחוזים בנסיעות של ישראלים למדינות אירופה לעומת השנה שעברה ברבעון הראשון. בעוד שדווקא ליעדים מסוימים נרשמה עלייה בביקוש כמו פראג בצ'כיה ובודפשט בהונגריה, לספרד, שבירתה מדריד בדרך כלל מופיעה ב-10 הערים המובילות לחופשה, נרשמה ירידה חדה בביקוש. "בעקבות המצב ולפי התפלגות החיפושים קדימה אנחנו רואים בשבוע האחרון ירידה של כ-15 אחוזים בחיפושים למדריד וירידה של 37 אחוזים בחיפושים לברצלונה לעונת הקיץ", אומר עוז גור מנכ"ל holidayfinder. "לעומת זאת, אנחנו רואים העדפה ברורה לחופשות ליעדים שבהם הישראלים מרגישים בטוחים, כמו יעדי יוון, קפריסין, בודפשט, פראג, בטומי, טביליסי ובוקרשט".
הירידה הזו בביקוש, במיוחד בתקופה הזו שבה הערים ברצלונה וספרד הן מהמובילות ביעדי ההזמנות של הישראלים לקיץ, מבטאת הרבה יותר מאשר חוסר עניין או ירידה בפופולריות. "אני ואשתי רצינו לסגור טיול לחו"ל, חיפשנו וחיכינו לרגע שיהיה דיל שווה, היינו ממש מרוצים שהצלחנו לסגור טיול בספרד", אומר יצחק נגר, שיחד עם אישתו דניאלה, היה אמור לטוס לברצלונה וביטל את הטיסה לאחר ששמע את החדשות האחרונות. "יום אחרי שפרסמו את מה שפרסמו בנוגע לספרד, באותו הרגע אשתי שלחה לי הודעה לבטל, אני כמובן הייתי איתה באותן התחושות. מדינה שתומכת בטרור אנחנו לא נפרנס אותה. התקשרנו מיד לבטל את הטיסות, מילה טובה לאל על שהבינו את המצב, ביטלו והחזירו לנו את מלוא הכסף. רגלנו לא תדרוך במדינות תומכות טרור".
עדיין לא מדינה עוינת לישראלים
למרות המתיחות וההפגנות, לאירועים הללו הייתה השפעה מועטה על שלומם וביטחונם של התיירים הישראלים. הרשויות בספרד אישרו מחדש את מחויבותן להבטיח את שלומם של כל המבקרים, ללא קשר ללאום או השתייכותם הפוליטית. עבור תיירים ישראלים המתכננים ביקור בספרד, המדינה נותרה יעד מסביר פנים.
לפי איריס שטיינברג מושקוביץ, מדריכת טיולים בספרד, החשש להגיע למדינה החל ב-7.10, עם כמה חודשים ראשונים שבהם כמעט לא היו סיורים למטיילים ישראלים, בינואר המצב התחיל להשתפר ולאט לאט היום מספרי המטיילים הולכים וגדלים. "יוצא לי לא מעט להרגיע לקוחות שסוגרים מולי שירותים והם לא רגועים. האמת היא שחוץ מכמה הפגנות שהיו פה ועדיין יש לפעמים, וכמה דגלים שאתה רואה ממרפסות, בתחושה הכללית לא מרגישים פה כלום. החיים ממשיכים רגיל, אנחנו מדברים חופשי ברחוב בעברית ואין סיבה לחשש".
איריס מוסיפה כי לתחושתה, ברמה האישית בין אנשים, ישראל לא מעניינת את אנשי היומיום. "זה הכל עניינים בין ממשלות ומדינות, האזרח הקטן לא מרגיש כלום. מתחילת המלחמה נסעו וטיילו איתנו כבר אלפי ישראלים. בסיום הטיול, תמיד חשוב לי לבדוק איתם, אם הרגישו או חוו משהו. לא היה אפילו לקוח אחד שסיפר על חוויה שלילית. רק ציינו אם נתקלו בהפגנה או בדגל, אבל המרחק משם ועד שמשהו קרה, עוד גדול לשמחתנו".
למרות הירידה החדה במספרי הישראלים בספרד, כמו במקרים של יעדים אחרים, גם לכאן סביר שהטיסות יהיו מלאות מנתב"ג למדריד וברצלונה בקיץ הקרוב. "כשחיפשנו חופשה לקיץ, רצינו לטוס ליעד שלא היינו בו עדיין ומדריד, בירת ספרד, הייתה הבחירה הראשונה שלנו. רצינו להגיע אליה כבר הרבה זמן", אומר אלון שיטוס בקיץ למדריד יחד עם אשתו הילה. "בכלל לא חשבנו על העובדה שבספרד תמכו לאחרונה בהכרה של המדינה הפלסטינית, ביחד עם עוד כמה מדינות שלא כל כך אוהבות אותנו. אחרי שכבר הזמנו את הכרטיסים התחילו לצוץ לא מעט אנשים ששאלו אותנו אם אנחנו לא חוששים או חושבים שצריך להחרים אותם, והתשובה מבחינתנו היא שממש לא. אם נוכל לטוס רק למדינות שממש אוהבות אותנו, כנראה שנשאר רק עם חמש אופציות. כרגע מה שיותר מטריד אותנו לקראת החופשה זה שהולך להיות לנו שם חם מאוד".