ה-1 במאי הוא יום שמח לארגוני עובדים מכל העולם, שחוגגים את יום הפועלים הבינלאומי. במדינות רבות זהו יום חופש ארצי להזדהות במאבק למען תנאי התעסוקה - מה המשמעות של הדגל האדום המפורסם, מה מסמל היום הזה ואיך חוגגים אותו ברחבי העולם?
אדום, לזכר הדם שנשפך
בשנת 1872 ב-15 באפריל התקיימה הפגנה בטורונטו (קנדה) שאורגנה על ידי פדרציה של איגודי עובדים בעיר. דרישתם הייתה לשחרר ממעצר 24 פועלים אשר עבו בבית דפוס והנהיגו שביתה במטרה להגביל את יום העבודה ל-9 שעות. אבל בגלל ששביתות וחברות בארגוני עובדים באותם שנים היו בלתי חוקיות, המפגינים נעצרו. הפדרציה של ארגוני העובדים בטורונטו ניצלה את האירוע לארגון הפגנה למען זכויות העובדים והגבלת השעות ביום העבודה המקובל, כשההפגנה נערכה בחג ההודיה (הקנדי) ועוררה סערה רבה שבעקבותיה קמו עוד איגודים רבים למען זכויות עובדים ושעות העבודה התקצרו.
בארה"ב בשנת 1884 (12 שנה אחרי המאבק המוצלח בטורונטו) קבעה הפדרציה של ארגוני העובדים בארצות הברית כי בתאריך ה-1 למאי 1886 יוצב האולטימאטום בדרישה להגביל את שעות העבודה ל-8 שעות ביום. הדרישה לא נענתה על ידי הממשלה והחברות הגדולות ואיגודי העובדים פתחו בשביתה כללית שעוררה מהומה רבה, הפגנות ושפיכות דמים. לאחר 4 ימי שביתה רצופים במהומות והפגנות בעיר שיקאגו, מצאו את מותם 60 מפגינים ו-7 שוטרים. בעקבות האירועים הללו הפכה התנועה הסוציאליסטית את הדגל האדום לסמלה הרשמי, לזכר דם מעמד הפועלים שנשפך, ובוועידת האינטרנציונל השני שנערכו בפריז ביולי 1889 נקבע כי לזכר אירועים אלו יוכר האחד במאי כיום הפועלים הבינלאומי.
מאז שנת 1890 ועד ימינו מצוין יום הפועלים במדינות רבות בעולם על ידי צעדות ועצרות ענק של ארגוני העובדים בצרפת, ספרד, גרמניה, איטליה וארצות השפלה. במקביל לאירועים אלו ארגוני שמאל רדיקליים ומתנגדי הגלובליזציה מנצלים את ה-1 במאי למטרת פעולות מחאה חריפות בעיקר בברלין ובכמה משאר עריה המרכזיות של גרמניה.
אלכוהול ברחובות והפגנות ענק: ברלין, גרמניה
השנה בברלין מתקיים אירוע ה"myfest" שהוא מעין פסטיבל חינמי לקידום זכויות עובדים מכל המחוזות בעיר הגדולה. הפסטיבל יחל החל מהשעה 12 בצהריים ובמסגרתו מסעדות וברים יהיו פתוחים החל מהשעה המוקדמת, וימכרו בירות ברחובות בהם יתקיימו התהלוכות. כ-20 במות בידור ומוזיקה יוצבו בכל רחבי הרובע קרויצברג שם יתקיים הפסטיבל ואנשים יוכלו להסתכל מחלונותיהם ולהביט מלמעלה על האירוע האדום והיפה.
החל מהשעה 17:00 יתחילו ההפגנות היותר קשות למען שיווין חברתי של ארגוני השמאל הקיצוניים בעיר. ההפגנות יצאו מרחוב מריאן-פלאץ ואם אתם לא אוהבים רעש, המון אדם, שוטרים ואי שקט כללי, עדיף שתישארו במתחם הפסטיבל או בחלונות הבתים ולא תצאו לרחובות.
עצרת המונית: מנהטן, ניו יורק, ארה"ב
לחגיגות ה-1 במאי בארה"ב, מצטרפת חגיגה נוספת - יום השנה לחיסולו של בן-לאדן. אמנם האמריקאים ושדות התעופה הגדולים בעולם העלו את רמת האבטחה מן החשש לפיגוע נקמה ע"י אנשי אל קעידה, אבל אירועי יום הפועלים יתקיימו כסדרם. בכיכר היוניון סקוואר תתקיים בשעה 16:00 עצרת ענק המלווה בקונצרט למען המאבק ב-1 אחוז האנשים ששולטים בעולם. ההתכנסות נקראת "ה-99%", והכוונה היא אל כל מי שאינו בקבוצת עשירי העולם. בעצרת יהיו רבים מאנשי האיגודים המקצועיים, אנשי הקואליציה למען העובד וזכויות העולים, תלמידים מכל רחבי העיר התומכים במאבק ושאר קבוצות המאמינות ודוגלות במטרה.
האירועים יימשכו בשעה 17:00 עם יציאת אנשי העצרת לצעדת מחאה מהכיכר לעבר הוול סטריט, שם תתקיים הפגנת ענק מאושרת על ידי הרשויות ומתוגברת בכוחות ובנוכחות אבטחה גבוהה. הצעדה באה למחות על השחיתות החברתית המצויה בוול סטריט (מקום מושבה של הבורסה לניירות ערך בניו יורק).
מכירת שושנים ויום חופש: רחבי צרפת
בשנת 1919 הוכרז רשמית בצרפת כי יום העבודה יהיה בעל 8 שעות החל מהראשון למאי. מאז אותו אירוע ב-1 למאי חוגגים ברחבי צרפת את חגיגות הקמפיין הציבורי עבור זכויות העובדים. אנשים נוהגים לתת לחבריהם ויקיריהם זרי שושנים כסמל לחיבה, אהבה והבנה ביום זה. המסורת התחילה כאשר מלך צרפת שארל התשיעי נתן בשנת 1561 ב-1 במאי לכל נסיכה מלכותית בצרפת גזע אחר של שושן כסמל למזל טוב.
ב-1 למאי מאפשרת ממשלת צרפת לאנשים וארגונים למכור את זרי השושנים המיוחדים ליום זה מבלי לשלם מס ולעבור תקנות קמעונאיות. אופים בקונדיטוריות השוות בצרפת משלבים שושנים במוצריהם למען הזדהות, חנויות הפרחים גם נשארות פתוחות עד מאוחר ביום זה והכי חשוב: האזרחים אינם מחויבים לעבוד. חנויות רבות, בנקים, סניפי דואר ובתי עסק יהיו סגורים והתנועה סביב הערים הגדולות עלולה להשתבש עקב ההפגנות הגדולות.
גם אנחנו רוצים שיוון
יום הסולידריות של העובדות והעובדים יחול גם בארץ ויתקיימו בו הפגנות בסימן התחדשות המחאה החברתית. ההפגנה הגדולה ביותר והמרכזית תחול היום בשעה 18:30 בת"א, בה ישתתפו פעילים וארגונים חברתיים רבים אשר יצעדו מכיכר תיאטרון הבימה ועד לכיכר רבין. בדף הרשמי של האירוע בפייסבוק נכתב: "ב-1 במאי השנה נצעד יחדיו - נשים וגברים, יהודים וערבים, סטודנטים, תלמידים, עובדים, שכירים, עובדי שעה ועובדי משמרות, עובדים מאורגנים ובלתי מאורגנים, מהגרי העבודה וילדיהם, חברי קואופרטיבים, פליטים, מובטלים וגמלאים - לציון יום הסולידריות הבינלאומי של מעמד העובדים".
באירוע ההפגנה בת"א עתידים להשתתף למעלה מ-10,000 איש במטרה להעביר את חזונם המשותף למען חברה ללא ניצול, לצדק חברתי, לעדכון אמיתי של שכרינו בהתאם לעליית המחירים, נגד אפליה וגזענות מכל סוג שהיא ולמען שוויון אזרחי, חברתי, לאומי ומגדרי. בנוסף, החזון יציג את עקרונות העבודה המאורגנת, העסקה ישירה, פתיחת מקומות עבודה לנשים ערביות ולציבורים מודרים נוספים, לאחדות מעמדית, נגד המלחמות ולמען השלום.