בתחילת החודש פרסם המשרד לאיכות הסביבה את מדרג החופים החדש, הקרוי "דגל כחול-ירוק". הפרויקט שואב את השראתו מדירוג החופי הבינלאומי Blue Flag, במסגרתו מדורגים חופי העולם לפי פרמטרים כמו ניקיון, איכות המים ואפילו נגישות לנכים.
רצועת החוף שלנו בישראל אמנם צרה, אבל תופסת מקום של כבוד בהוויה הישראלית. לכן חשבנו שכדאי שאת השעות הרבות שאתם מעבירים על החוף תעשו בחוף נוח, נעים, נקי ואיכותי. קבלו את עשרת החופים שדורגו במקומות הכי גבוהים במדרג האחרון, ושאנחנו רוצים לקרוא להם "החופים הנקיים והטובים בישראל".
חוף הצוק, תל אביב, 99
אנחנו לא אוהבים לשלם על כניסה לחופים – אבל במקרה של חוף הצוק בתל אביב, אנחנו מוכנים להתגמש. החוף לא מה שהוא היה פעם - כאשר הסדירו אותו לרחצה, הוציאו ממנו סלעים וגילחו את המצוק שמעליו, פעולות דורסניות שלא היו מאושרות כיום. גם הטיילת שנבנתה בין שני קצוות החוף, וסביבה מדשאות, משחקים לילדים ומתקני כושר, הפכה אותו למודרני יחסית.
למרות כל אלה נותרה סביבת החוף טבעית יחסית, ואם תעלו על גבעות הכורכר בשעות אחר הצהריים והערב, תוכלו ליהנות מפריחת נר הלילה והעדעד.
בכל הקשור למדרג, את הציון הגבוה קיבל חוף הצוק 1, חלקו הצפוני של החוף שהכניסה אליו סמוכה למלון קולוני – ההערכה הגבוהה מבטיחה למבקרים ליהנות לא רק מהטבע הייחודי, אלא גם ממים נקיים במיוחד, ממעט מאוד אצות ומחסרונן המשמח של המדוזות בעונה הנוכחית. החוף נקי ויש בו כמות מספקת של פחי אשפה, שירותים, מקלחות, מלתחות, מקום לשטיפת רגליים, סככות צל וברזי שתייה. יש כאן כמובן חניה, כמו גם אפשרות לנכים להגיע עד סככת המציל. אז מדוע לא ציון 100? כי השירותים בעת הבדיקה לא היו במצב האופטימלי.
חוף שבי ציון, מטה אשר: ציון 98
יש לא מעט חופים יפים בארץ – וחוף שבי ציון, השוכן בגבולו המערבי של היישוב בעל אותו השם, הוא אחד היפים שבהם. סלעי כורכר שהתמוטטו לאורך השנים לים, סמוך לקו החוף, התפתחו לכדי שוניות המאכלסות יצורי ים מסוגים שונים ומזמנות צלילה אטרקטיבית. בין לבין, החוף מיוחד בסביבתו הפתוחה ובמרחק שלו מהיישוב.
החוף קיבל ציון 98 בדירוג, בזכות איכות המים הגבוהה – אין בו מדוזות, יש מעט אצות והמים צלולים. החוף נקי ויש בו את כל השירותים הנדרשים, כולל נגישות גבוהה לנכים - אז על מה הורידו לו שתי נקודות? שוב, על המלתחות והמקלחות, שלא עמדו בעת הבדיקה בתקן הנדרש.
חוף הנכים, הרצליה: ציון 97
החוף, הנמצא דרומית למרינה של הרצליה, היה ידוע בעבר כחוף שנכים יכלו להגיע אליו עצמאית אפילו עד קו המים. כיום האפשרות הזו כבר לא קיימת - אם כי בכוונת העירייה להחזירה לפעילות - ונכים שיגיעו לחוף יוכלו לחנות בחנייה מיוחדת ולהגיע לסככת המציל, לא יותר.
עבור כלל האוכלוסייה, החוף נוח לגישה הודות לקרבתו אל הכביש, והעדר מצוק שיש לרדת ממנו ואז לעלות בחזרה, בסוף יום הרחצה. מי שאוהב לעשות שופינג בין שחייה לאכילת אבטיח יוכל לקפוץ לקניון ארנה הצמוד, למרות שפעילי הסביבה עדיין מתרעמים על הנזק שגרמה בנייתה של המרינה, שצמצמה את שטחו של החוף. למרות זאת הוא נותר פופולארי גם בקרב המבקרים וגם במדרג: חוף הנכים קיבל ציונים גבוהים בכל הפרמטרים, מניקיון המים והחוף וכלה בשירותים שהוא מציע לאזרח. הבעיה היחידה היא בחנייה המצומצמת, שהורידה לו 3 נקודות והותירה אותו עם הציון 97.
חוף דדו, חיפה: ציון 97
חוף דדו הוא אחד החופים הבולטים והפופולאריים בחיפה, והוא מחולק לחמישה תת-חופים. הצפוני שבהם, מס' 1, הוא שקיבל את הציון הגבוה במדרג - החוף הפך פופולארי הודות לקרבה לתחנת הרכבת "חוף הכרמל" ומיקומו במקביל לטיילת של חיפה, והוא חוף שוקק במשך כל השבוע ובסופי השבוע במיוחד.
לאורך החוף והטיילת פועלים בתי קפה, מסעדות, אזור מתקני ספורט, מדשאות, רחבה לריקודי עם, אמפיתיאטרון לאירועים בקיץ ואפילו בריכה עם מי ים לילדים. אחד המקומות הטובים בחיפה למנגל נמצא בחלקו הדרומי של החוף, אבל כל אלה מוטלים בספק – תוכנית לבניית 3 מגדלים במרחק מאה מטרים מהחוף מאיימת עליו. ועל מה הציון הנמוך? ברזי השתייה לא היו מספקים.
חוף הרצל, נתניה, 96
כל הנתנייתים והצרפתים כבר יודעים – בשביל להגיע לחופי העיר, צריך לרדת את המצוק ואז, בסוף היום, לעלות מותשים את הדרך חזרה. המבנה הטופוגרפי המיוחד של העיר הוא שדורש מהמבקרים את המאמץ, אבל לא כשמדובר בחוף הרצל.
בירידה לחוף הרצל הקימה העירייה מעלית מיוחדת, הלוקחת את המבקרים אל החוף השוכן מתחת לכיכר העצמאות. מי שעושה את כל הדרך למטה נהנה משטח חולי גדול יחסית, הודות לפעולות שנעשו בעבר על ידי העירייה להרחבת החוף. הפעולות הללו, אגב, זוכות כיום לביקורת מצד פעילי סביבה, שטוענים כי יש לבצען במתינות כדי למנוע נזק לחופים הסמוכים.
המבקרים הרבים בחוף הרצל ימצאו חוף נקי, מים צלולים ואת כל השירותים שהם זקוקים להם – כמעט: ציון הוף במדרג ירד ל-96 בגלל השירותים והמקלחות, שלא עמדו בסטנדרט הדרוש.
חוף סירונית, נתניה: ציון 95
אם מבקרי חוף הרצל נהנים ממעלית, מי שרוצה להתרחץ דווקא בחוף סירונית צריך לעשות את המסע ברגל. החוף נמצא מעט דרומית לחוף הרצל, ושני שוברי גלים הרחיבו אותו לכדי השטח הגדול יחסית עליו יכולים המבקרים להשתרע. סירונית מתחלק לשני חופים, א' ו-ב', והראשון שבהם הוא שקיבל את הציון 95.
חוף כרמל, חיפה: ציון 95
חוף כרמל מציע אפשרויות בילוי לכל סוגי האוכלוסייה: חובבי הים נהנים מהחוף ומהים, חובבי הכדורגל משחקים בסופי השבוע במגרש מיוחד שהקימה העירייה, גולשים יכולים ליהנות מהגלים בחלקו הצפוני של החוף, וחובבי הסקס יימצאו שירותי זנות זמינים בכניסה לחוף, בלילה כמו גם באמצע היום. בנוסף לכל הסיבות הללו, העובדה כי החוף מציע את כל השירותים הדרושים – ממים צלולים וחוף נקי ועד שירותים ומקלחות – הוסיפה לפופולאריות שלו בקרב תושבי העיר, ורק הנגישות המוגבלת לנכים היא שהורידה את ציונו של חוף כרמל במדרג. אגב, מעניין מה יקרה לחובבי הזנות כשהחוף הצפוני יהפוך לחוף לדתיים, כפי שמתכננת העירייה.
חוף בצת, מטה אשר: ציון 95
חוף בצת, כמו שכנו חוף שבי ציון, נחשב גם הוא לאחד החופים הטבעיים והיפים ביותר בישראל. הוא ממוקם דרומית לראש הנקרה וצפונית לנהריה, רובו סלעי ורק חלקו נגיש למתרחצים, הנהנים מחוף גדול יחסית.
אל חלקו הדרומי מועברות ביצי הצבות לקינון על ידי רשות הטבע והגנים, ולכן הדיג כאן אסור, והצוללנים מגיעים אליו כדי לבקר בנמל פניקי עתיק הנמצא מתחת למים. סמוך לחוף יש כמה איים קטנים שניתן לשחות עליהם – אך לא לעלות עליהם, שכן מקננות עליהם ציפורים. כל זה עשוי להשתנות דרמטית, אם התוכנית לבניית כפר נופש בעורף החוף תצא לפועל. עד אז, אפשר להנות בחוף מכל האלמנטים, מלבד נגישות מוגבלת לנכים, היכולים לחנות בחנייה ולהגיע עצמאית עד לסככה בלבד.
חוף הילטון, תל אביב: ציון 94
החוף הממוקם מתחת למלון הילטון ולגן העצמאות של תל אביב הפך לאורך השנים לחוף הרשמי של קהילת הגייז של העיר. זהו חוף ים צר וקטן יחסית, המשתלב יפה במרקם העירוני. מה מקבלים המבקרים בחוף? מעט מדי חנייה ומתקנים לשטיפת רגליים, מה שגרע מהציון הכולל את 6 הנקודות. מלבד זאת המים צלולים, החוף נקי ושאר השירותים פועלים כנדרש.
חשוב לזכור כי בקרוב עתיד להתפרסם מדרג חופים חדש, שעשוי להציג את השיפורים שעושות הרשויות בחופים השונים.
עזרו בהכנת הכתבה: רונן אלקלעי, לשעבר סגן מנהל אגף ים וחופים במשרד להגנת הסביבה, מרכז את מדרג החופים; משה פרלמוטר, לשעבר רכז החופים בחברה להגנת הטבע, כיום רכז שימור סביבה וטבע באזור המרכז של החברה להגנת הטבע; גל סילברמן, ארגון אדם וים.