במהלך הקיץ והחגים כולם רגילים לראות ברחובות תל אביב צרפתים שזופים בחופשה ונערים שטופי הורמונים מפרויקט "תגלית". אבל מסתבר שהעיר הלבנה היא מוקד עליה לרגל גם עבור תיירים מהארץ. אלי זיו, מנכ"ל התאחדות המלונות של תל אביב, מגלה כי בין החודשים ינואר 2012 ועד סוף אוגוסט 2012 חלה עליה של 9 אחוזים במספר הנופשים הישראלים בתל אביב, ביחס לחודשים אלו אשתקד. שנת 2011 הסתיימה עם 504,000 לינות של ישראלים – וגם כאן מדובר בעלייה מהשנה שקדמה לה.
"אין ספק שרמת ההתעניינות של התייר הישראלי בתל אביב הולכת ועולה", מספרת מרב עוזיאל רפטוב, סמנכ"ל העמותה לתיירות תל אביב יפו. "מוקדם לתת נתונים על השנה הנוכחית טרם סיומה, אך אנחנו מקווים לייצר עליה של ממש. תיירות הפנים נסמכת על שני נדבכים מבחינתנו - קמפיין ממוקד בדגש על לינה במלונות העיר וסיורים אורבניים הניתנים לכל אורך השנה". הקמפיין עליו מדברת רפטוב נעשה בשיתוף התאחדות המלונות של תל אביב ומשרד התיירות, ויסתיים בסוף סוכות - במסגרתו מוענקות הטבות בבתי מלון בעיר במהלך חופשות החגים, כמו גם הטבות לסיורים ופעילויות בתל אביב.
במקום לנסוע לצפון - הולכים על נופש קל"ב
אז מי מגיע לנפוש בעיר? "באופן שאולי מעט יפתיע, תושבי המרכז מרבים לבקר במלונות תל אביב", מספר זיו. "הם חוסכים את הנסיעה לצפון או הדרום ומשיגים חופשה קרובה לבית. בנוסף, תיירים רבים מגיעים מאיזור ירושלים, חיפה והקריות ובאר שבע. שמעתי גם על תושבי תל אביב הנופשים במלונות עירם, אבל מדובר במספר קטן של נופשים".
לדברי זיו, בתל אביב ישנם 50 מלונות, הכוללים 6,800 חדרים. "במטרופולין של תל אביב, הכולל את הרצליה, רמת גן ובת ים, יש 68 מלונות וקרוב ל-9,000 חדרים. השנה צפויים להפתח מספר מלונות, ביניהם מלון רויאל ביץ' ומלון מרשת 'אטלס' שיפתח בשוק הפשפשים. המלונות החדשים יחדיו יוסיפו כ-700 חדרים חדשים למלאי מקומות הלינה".
"קרוב למחצית מאורחינו בתקופת החופשים והחגים הם ישראלים, בעיקר זוגות. הם מגיעים מכל רחבי הארץ - מאילת, חיפה, כרמיאל וירושלים", מגלה אורי חיות, הבעלים של מלון הבוטיק "טאונהאוס" הממוקם ברוטשילד. "ים, אומנות, מסעדות וארכיטקטורה הם רק חלק מהפעילויות האהובות על הישראלים המגיעים ללון אצלנו".
"הבית שלנו הוא כמו צימר, אז אנחנו אוהבים חופשה בעיר"
מדי שנה, בחודש יוני, אורי ואייר שפירא משאירים את הילדים אצל הסבא והסבתא ונוסעים לחגוג את יום הנישואין שלהם בתל אביב. "המלון המועדף עלינו נקרא 'הוטל דה לה מאר', ממש קרוב לים", מספר אורי. "אנחנו מאוד אוהבים להגיע כתיירים לעיר – ללכת לים, לספוג תרבות, לפגוש חברים. חוץ מזה, אפשר גם לצאת, לבלות ולשתות בלי לנהוג אחר כך".
אורי ואייר גרים בבת חפר, יישוב בעמק חפר, ומספרים כי את השקט והשלווה הם חווים במשך כל השנה. "הבית שלנו הוא כמו צימר, אז החופשה שלנו היא לברוח לעיר". אייר הייתה בעבר תושבת תל אביב, ומאוד נהנית לחזור לעיר הצעירה מדי שנה. "לא הייתי מצליחה לגור בתל אביב עם ילדים, אבל אני עדיין אוהבת את העיר הזו אז אני 'טועמת' ממנה מדי שנה".
גם משפחת קומפני נהנית מהחופשה העירונית. מדי שנה מתאספים בני המשפחה במלון בתל אביב (בדרך כלל מלון דן) וחוגגים את ראש השנה יחדיו. "זה התחיל לפני עשור, קיבלתי דיל בעבודה, לעשות את ראש השנה בבית מלון. מאז כל ראש השנה אנחנו בעיר הגדולה", מגלה אבי קומפני, המתגורר עם משפחתו בראשון לציון.
אתה מתגורר בראשון - עיר גדולה על רצועת החוף. למה דווקא תל אביב?
"זה פשוט מאוד נוח. החברים שלנו קופצים לבקר, המלון קרוב לחוף ואפשר לקפוץ לים, אנחנו הולכים לתערוכות ומוזיאונים. אפילו היינו הולכים לשבת בברים כל המשפחה, דבר שלא קורה לנו ביום יום".
"קופצים למלון עם אופניים ומרגישים כמו תיירים"
סיון פישר ממלון ורסנו מגלה שהיא נתקלת בהרבה מאוד זוגות תל אביבים שמגיעים לנפוש במלון. "הם חוגגים ימי הולדת, ימי נישואין או 'חופש' קצר מהילדים", היא אומרת.
כזו היא אלינור, תל אביבית שלנה במלון ורסנו שנה אחרי שנה. "בפעם הראשונה הגעתי לחופשה קצרה בארץ, בזמן שלמדתי בניו יורק. החלטתי לעשות 'חופשה בתל אביב' על כל המשתמע מכך, וחבר שלי ואני שכרנו חדר במלון. הפעם השנייה הייתה ביום ההולדת שלי, בן זוגי הזמין חדר בוורסנו כי מאוד נהנינו שם בביקור הראשון. אמנם אני גרה לא רחוק משם, אבל זה עדיין מרגיש כמו חו"ל – יוצאים לטייל בנווה צדק, מתפנקים בארוחת בוקר שווה בדלאל או בסוזאנה. זו תחושה שונה להיות בבית עם הכלים לשטוף והתחושה הבלתי פוסקת שאת צריכה לעבוד. גם אם זה ממש קרוב לבית, התחושה שמנפקים אותך עושה את כל ההבדל. לא צריך לנסוע רחוק בשביל להרגיש בחופשה".
גם ארז, תושב העיר בן 38 נוהג לעשות את החופשה השנתית שלו בתל אביב. לטענתו, דווקא הרעיון של נופש במקום בו אתה גר מעצים את החוויה, והחופשה הופכת להרבה יותר מיוחדת ממה שהיא. "מדי שנה אני ואשתי משאירים את הילדים עם סבא וסבתא, לוקחים את האופניים שלנו ולנים בבית מלון בעיר - כל פעם במלון אחר. אנחנו עושים את זה כבר 7 שנים ומצפים לנופש הזה כל השנה", הוא אומר ומוסיף: "החופשה הזו גורמת לי להסתכל על תל אביב בפרספקטיבה אחרת, לעשות את כל הדברים שאני רוצה לעשות במשך השנה ולא מספיק, ולהרגיש שוב מה זה להיות רווק בעיר שהכי מתאימה לרווקים. ובכלל, כל שנה מחדש אני מעריך בזכות זה את המקום שאני גר בו".
"מלון בוטיק הוא הגדרה מתעתעת"
אין ספק שהלהיט התורן בשנים האחרונות הם מלונות הבוטיק הקטנים והיוקרתיים. לצד מלונות הפאר הגדולים שבעבר ייצגו את החופשה המפנקת האולטימטיבית, ניצבים כעת המלונות הקוקטיים והאינטימיים, המכילים מספר חדרים מצומצם עם אווירה ייחודית. "מדובר בהגדרה מתעתעת, ללא קריטריונים ברורים. אני יכול לומר שישנם שישה- שבעה מלונות בוטיק מובחרים ומצליחים בעיר", מגלה זיו.
"הרצון ללון במלון בוטיק מגיע מתוך צורך לאינטימיות, לא רק בסוויטה עצמה אלא בשירות אינטימי ואישי", מגלה סיון פישר, מנהלת מלון הבוטיק ורסנו הממוקם בנווה צדק. "אורחים לא יכולים לקבל שירות כזה במלונות גדולים, אלא אם כן אתה משתכן בסוויטה הנשיאותית בהילטון או בדן. למלון מגיעים ישראלים רבים, בעיקר בסופי שבוע. בהקשר לתיירים מחו"ל הם עומדים על 20 אחוז תפוסה במהלך השבוע וכ-80 אחוז בסופי שבוע - מלבד חודשי הקיץ שכן המלון בתפוסה כמעט מלאה ע"י תיירים. מרבית האורחים הם קבועים ושבים אלינו".
המחירים ללילה במלונות תל אביב, בין אם בוטיק ובין אם לאו נעים בין 750 שקל ללילה ל-1,480. אבל ההבדל העיקרי הוא שהמחירים שלהם באופן יחסי יציבים לכל אורך השנה ולא תלויי חגים וחופשות - שלא כמו בשאר מלונות הארץ.
אז מה תיירים עושים בעיר הגדולה?
חוץ מרביצה על חוף הים, ביקור גלריות בעיר ובילויים ליליים במבחר המועדונים הלא מבוטל של העיר, רבים מן התיירים הלנים בתל אביב מחליטים לקחת סיור מודרך משלל הסיורים שמציעה העמותה לתיירות בתל אביב. מרב רפטוב מהעמותה מגלה כי גרף הסיורים של השנים האחרונות בסיורי העמותה עלה באופן ניכר. "אנחנו מדברים על ממוצע של יותר מ- 40,000 מסיירים בשנה. העמותה שהחלה לפני כשמונה שנים עם כ-4 סוגי סיורים עומדת כיום על כ-30 סוגי סיורים שונים המשווקים הן לקהל הרחב והן לקבוצות פרטיות. יש סיורים כמעט בכל פינה בעיר – שחושפים את הקרביים והדופק התל אביבי". בין הסיורים של העמותה ניתן למצוא סיורי לילה ייחודים, סיורים בעקבות גרפיטי, סיורי אמנות וגלריות, סיורי טעימות בשווקים, סיורים מומחזים, סיורי אדריכלות ועוד.
"האזורים המתויירים ביותר הם נווה צדק, מתחם התחנה, נמל תל אביב, שדרות רוטשילד, רחוב ביאליק - על כל מוקדי העניין שבו. דרום העיר הולך ומקבל תאוצה וגם אזורים כמו פלורנטין, המושבה האמריקאית, שכונת שפירא, כרם התימנים, הם אזורי בעלי עניין הולך וגובר", מגלה רפטוב. "יפו היא פרק בפני עצמו, ההתחדשות שעברה ועודנה עוברת על שוק הפשפשים , על העיר העתיקה ועל אזור הנמל - כולל השוק הקולינרי החדש. מתחם נגה מקבל עכשיו צביון אמנותי ועיצובי – כל אלו הפכו את יפו לאזור תיירותי שמושך הרבה מאד קהל של תיירים, אך במקביל גם הרבה מאד קהל ישראלי".
ואם אתם רוצים לתייר בתל אביב מבלי לאמץ את הרגליים, ניתן להצטרף לסיורי סגווי ואפילו סיורי ריקשות הסובבים את העיר. אם אתם אולד פאשן תוכלו לקחת זוג אופניים ולפדל ברחובות, ממש כמו באמסטרדם או ברצלונה. הפרויקט החדשני של עיריית תל אביב "תל אופן" מציע מלבד מנוי שנתי גם מנויים יומיים ושבועיים עבור תיירים ואורחים מזדמנים הפוקדים את העיר. מעל 150 תחנות עגינה של אופניים ויותר מ-1,500 זוגות אופניים מחכים לכם בנקודות נבחרות ברחבי העיר. מנוי יומי ביום חול יעלה לכם 14 שקלים ליום, בשבת ובחג השכרה תעלה לכם 20 שקל. מנוי לשבוע עולה 60 שקל.
>> גנובים על מזכרות: מה תיירים גונבים במהלך חופשה?