כביש 899, הידוע בכינויו כביש הצפון, הוא כביש רוחב בשטח הצפוני של מדינת ישראל העובר לאורך גבול הצפון, קו הגבול הבינלאומי בין ישראל ללבנון, ומתפרש על פני 63 ק"מ. הוא מתחיל במצודת כוח שהיא למעשה נקודת המוצא שלו בקצה המזרחי המתחבר אל הכביש הארוך במדינה, כביש 90, וממשיך מערבה עד לנקודת הסיום שלו, כ- 10 ק"מ אחרי קיבוץ חניתה עד ראש הנקרה, שם מתנוסס השלט המפורסם, שמימינו לבנון ומשמאלו ישראל. הכביש שנולד כדי לייצר הפרדה בין העמים, הפך לדרך של מפגשים וחיבורים בין דתות ותרבויות וטומן בחובו היסטוריה ומורשת, חקלאות ונופים מרהיבים ושלל אטרקציות ונקודות עניין רבות ומגוונות שהן תמצית החוויה הגלילית.

אלה 10 נקודות החובה לאורכו של הכביש:

  1. מוזיאון הרעות במצודת כוח
    סמוך לצומת כ"ח בכביש 90, ניצב לו מוזיאון המשמש אחד מאתרי מורשת ישראל והוא תמצית סיפורם ההירואי של לוחמי הפלמ"ח שנפלו במלחמת העצמאות בהגנה על המצודה וקבורים בקבר אחים שניצב למרגלות המצודה. המצודה עצמה המשמשת היום בסיס משמר הגבול, הוקמה ע"י לוחם הפלמ"ח יהודה דקל להנצחת חבריו הנופלים. המוזיאון, המשתרע על פני 300 מטרים, מספר את שלבי הקמת מצודת המשטרה ע"י הבריטים, קרבות הגליל העליון בתחילת מלחמת העצמאות, שלושת הקרבות ומשתתפיהם ומקדיש חלל גדול להנצחת הנופלים.

    *הכניסה בתשלום. פרטים נוספים באתר המוזיאון
    מוזיאון הרעות (צילום: קרן קהת)
    מוזיאון הרעות | צילום: קרן קהת
  2. גן לאומי תל קדש
    ממשיכים ממוזיאון הרעות לכיוון מערב לעבר רכס הרים ירוק וסלעי ומגיעים לתל קדש. בין שני צידי כביש, 2 ק"מ מערבית לצומת ישע, משתרע לו הגן הלאומי – 1352 דונמים של תל עתיקות. בגן שביל הליכה קצר המוביל מהכביש למקדש ההלניסטי, הנחשב למרשים ביותר בישראל, וחולף דרך סרקופגים עתיקים, משרידי המקדש, שהם למעשה מכלי אבן מעוטרים ששימשו כארון קבורה. בתוך הגן מתגלה חורשה של עצי אלה אטלנטית, שחלקם נשרפו או נפגעו במלחמת לבנון השנייה. המפורסמת שבהן היתה אלה אטלנטית עתיקה, שיש האומרים כי קטיושה עתיקה פיצלה אותה לשניים במהלך המלחמה, זו פונתה ובמקומה ננטעו אלות חדשות. בתקופת האביב, תל קדש מכוסה במרבד פריחה גדול של חרצית עטורה.

    *הכניסה חינם. לפרטים נוספים
    תל קדש (צילום: הרשות לפיתוח הגליל)
    תל קדש | צילום: הרשות לפיתוח הגליל
  3. נקודות תצפית: מצפור קיבוץ מלכיה
    בקיבוץ מלכייה מתחבר כביש הצפון על קו הגבול הבינלאומי בין ישראל ללבנון. במצפור נשקף נוף מרהיב למרגלות המצפור לכיוון בקעת קדש, ומציץ לכרמים המכסים את הבקעה. מן הנוף ניבטים גם פסגת קרן נפתלי ומצודת ישע, והלאה משם מתפרש עמק החולה במלוא תפארתו, ומאחוריו הרי הגולן והחרמון. השביל למרפסת התצפית עובר ליד אנדרטאות המנציחות את חללי הקרב, ובמרפסת התצפית יש תחנת שמע המסבירה על הקרבות. מעבר לנוף המדהים ולסיפורי הקרבות זהו סיפורו של גבול שלא השתנה עד היום.

    *בכניסה לקיבוץ מלכייה יש לפנות ימינה עד לרחבת החניה שלמרגלות גבעת גנדי שבה נמצא המצפור. לפרטים נוספים באתר קק"ל.
  4. כנסיית בירעם בגן לאומי ברעם
    כפר בירעם מספר את סיפורם של המארונים, הלא הם צאצי האוכלוסיה הארמית שבעקבות הכיבוש הערבי-איסלאמי במזרח התיכון התמקמו במרחב של ההרים הגבוהים של לבנון. הכפר עבר מספר גלגולי שליטה, משליטה של הצרפתים, דרך שליטה של הבריטים ועד לשליטה של ישראל. רבים מהמרונים שירתו בצבא דרום לבנון ששיתף פעולה עם צה"ל. בעולם פזורים כ 12 מיליון מאמינים מארונים, רק כמיליון מהם בלבנון וכ- 10 אלפים בישראל, רובם בחיפה והשאר בגוש חלב. המבנה היחיד שנותר בשלמותו עד היום בכפר הוא כנסיית אבן עתיקה מהמאה ה-17, שבה נוהגים המארונים להתפלל בשפה הארמית בשבתות, בחגים ובמועדים מיוחדים.

    *כניסה דרך גן לאומי ברעם.
  5. אירוח בדואי בערב אלעראמשה
    ערב אל עראמשה, ישוב בדואי על גבול הלבנון. רחוק רחוק, בסמוך לגבול ישראל-לבנון, נוצר לו כור היתוך מארבע משפחות מהעדה הבדואית שנפגשו על הר מנור לפי כ- 160 שנה והתיישבו במקום. במרוצת השנים החליפה אדמת הכפר הרבה בעלים קונליאליסטים אבל אף פעם לא את תושביה. כאשר קמה מדינת ישראל, כפרים רבים לא שרדו אך היחסים הטובים של תושבי ערב אלעראמשה עם היישוב היהודי והעזרה שלהם לקיבוצים לפני קום המדינה השאירה אותם במקומם. המקום הפך לחווית אירוח בדואית אמיתית בו תזכו לאירוח בדואי מסורתי עם מיטב הסיפורים של תושבי המקום והמפורסם שבהם הסיפור על הנמר האחרון בגליל שהוכנע ע"י רואה הצאן עבדאללה בנחל דולב באמצעות סכין ערבית הקרויה "שברייה". האם מדובר במיתוס או סיפור אמיתי? לכו תשמעו ותחליטו בעצמכם.
    כביש 899 ערמשה (צילום: אריאלה אפללו)
    אלעראמשה | צילום: אריאלה אפללו
  6. טיול בשמורת הר מירון
    הנסיעה על כביש הצפון מחברת בין ההר לים, עוברת בין נחלים וירוקה כמעט לכל אורכה, וממעל רכס מירון, הגבוה שבהרי הגליל, המתנוסס לגובה של 1,208 מ'. הרכס כולל את הר מירון, הר חירם ובקצהו הצפוני הר אדיר, ששמו נקשר בעיקר למלחמת לבנון השנייה בשל המצפור שהקימו במקום משפחות החללים. בפסגת ההר הוסדר שביל הליכה טבעתי המתאים לטיול לכל המשפחה ולאורכו תצפיות נוף וצמחייה נדירה בשמורת הטבע הר מירון הנחשבת לגדולה בצפון הארץ. במקום מוקדי עניין נוספים כגון מערות הר פקיעין, חניון למטיילים ולידו מעיין זעיר, אתר ארכיאולוגי ועוד.

    *הכניסה חופשית. לפרטים נוספים באתר של רשות הטבע והגנים.
    הר מירון, טיולי פסגות (צילום: איל שפירא)
    תצפית מהר מירון | צילום: איל שפירא
  7. קולינריה כורדית בשתולה
    במושב החקלאי שתולה, המתנוסס בגובה של כ- 680 מ' מעל פני הים, ליד הגבול בין ישראל ולבנון התהוותה תרבות קולינרית כורדית מיוחדת במינה. המקום אוכלס במקור ע"י שתי משפחות גדולות ממושב אלקוש יוצאות כורדיסטן בסוף שנות ה-60 שהתיישבו בבתים שנבנו ע"י הסוכנות היהודית על הגבול בשתולה. אותה אווירה משפחתית אתנית אופפת את המקום עד היום וממצבת את שתולה כאמפריית אירוח ומציעה את שלל מטעמי העדה הכורדית, המפורסמים שבהם היפרח הכורדי, קציצות כופתא והקובה הכורדית. ביקור במסעדת "שולה משתולה" או "חמדת הגליל" תספק חוויה כורדית קולינרית במלוא תפארתה.
  8. גרפיטי ואמנות על חומת הגבול שתולה
    אז אחרי שאכלתם ארוחה כורדית טובה, תוכלו ליהנות מאמנות חובקת עולם על גבי חומת הגבול בשתולה. במשך שנים שתולה היתה מוקפת רק בגדל תיל ובשנים שאחרי מלחמת לבנון השנייה הקים צה"ל לצרכים ביטחוניים חומת בטון אשר עוטרה על ידי אמנים מרחבי העולם בציורי גרפיטי ואמנות רחוב על פני כ-200 המטרים של החומה בפרויקט שנקרא "קירות מדברים" של עמותת ARTISTS 4 Israel בשיתוף עם מועצה אזורית מעלה יוסף ותושבי שתולה. אחד הציורים יוצאי הדופן הוא של ז'אבו, אמנית צרפתייה, והוא ציור של אישה משקה עץ - מי שמסתכל מקרוב לחומה רואה שהעץ נגדע ואין לו תקוה, אך כשלוקחים צעד אחורה רואים איך העץ צומח והנוף שלו ממשיך לצמוח על ידי הצומח הטבעי שממשיך מהצד השני של החומה.

    *הגעה דרך כביש 8922 לבאים מכיוון מערב או כביש 8933 לבאים מכיוון מזרח לכביש 8944 המוביל אל שתולה. בכניסה למושב יש לנסוע ישר עד צומת T ולפנות שמאלה לכיוון הגבול, שם נמצאת החומה.

    *כניסה חופשית. מומלץ להזמין סיור עם מורה דרך מקומי, אביה כהן תושב שתולה. להזמנות 058-4678910. משך הסיור מ- 30-120 דקות.
    קירות מדברים (צילום: הרשות לפיתוח הגליל)
    קירות מדברים | צילום: הרשות לפיתוח הגליל
  9. מפעל הזכוכית קלדרון בקיבוץ חניתה
    כעשר דקות מראש הנקרה, נמצא קיבוץ חניתה, שהפך לשם נרדף למבצע "חומה ומגדל", מבצע ההקמה של 52 ישובים חקלאיים יהודים מבוצרים, שהוקמו בארץ-ישראל ב1939 . בביקור בחניתה צפויות למבקר שלל חוויות החל מתיירות חקלאית במטעים וברפת, ועד ביקור במפעל הזכוכית קלדרון – מפעל החיים של אמן הזכוכית דני קלדרון, פסל ומעצב, בוגר בצלאל. במקום פריטים, פסלים וכלים בזכוכית שנעשו בעבודת יד ע"י קלדרון, שעבודותיו נמכרות בחנויות המוזיאונים בארץ ובעולם. במרכז המבקרים ניתן ליהנות מסיור עם קלדרון ורעייתו המלווה בהסבר על תהליך העבודה בזכוכית, דרך מעבר בתחנות עבודה שם מקבלים הדגמה על תהליכי ייצור כלי הזכוכית. במקום מתקיימות גם סדנאות למשפחות ולקבוצות הנמשכות בין שעה וחצי עד חצי יום, במסגרתם יוצרים המשתתפים פרטי זכוכית בפרשנות אישית תחת הדרכתו של קלדרון. הפריט נשאר במקום עד לסיום תהליך הייצור ונשלח לביתו של המשתתף. לאחר או לפני הפעילויות מומלץ לעצור לקפה ב"קפה חנותה", שילוב של בית קפה ביתי וטמבורייה מדליקה.

    *ביקור וסדנאות בקלדרון בתיאום מראש. מחיר סיור מ- 15 ₪ לאדם ל- 60 דקות. מחיר סדנה – מ- 85 שקלים ומעלה לאדם – מתאים לילדים מגיל 5 ומעלה. לפרטים והזמנות טלפון: 052-3833501.
    מפעל הזכוכית (צילום: דני קלדרון)
    מפעל הזכוכית | צילום: דני קלדרון
  10. טיול ביער חניתה
    חומה ומגדל אמרנו כבר? אי אפשר להגיע לחניתה בלי לטייל ביער שנטעה קק"ל, המשתרע מחניתה ועד לעיירה שלומי על פני יותר מ 2,300 דונם. בחלקו העליון של היער ניצב דגם משוחזר של אתר חומה ומגדל. היער החל להינטע עוד בשנות ה- 40 של המאה ה- 20 , כשהנוטעים הראשונים היו המתיישבים בחניתה, שעלו על אדמת קק"ל במסגרת יישובי "חומה ומגדל". באביב היער שופע בצמחייה ססגונית הצובעת אותו בשלל צבעים. בלב היער שוכן חניון חומה ומגדל באתר ההיסטורי המכונה חניתה תחתית – המקום שבו נאחזו ראשוני חניתה ובנו את היישוב שלהם כיישוב חומה ומגדל. הסלעים הגדולים המוצבים באתר מציינים את קו החומות שהקיפו את ההתיישבות בראשיתה. קק"ל בנתה במקום מגדל וקטע חומת עץ, המשחזרים את מראה המקום בראשיתו. במקום מסלולי טיול ואופניים לעין הכובשים ולנחל הבאר. בחניון ניתן ליהנות משולחנות פיקניק, פינות ישיבה קבוצתיות ומתקני משחק לילדים. 

    *הכניסה ליער אינה כרוכה בתשלום. פרטים נוספים באתר קק"ל.

 

לנקודות עניין נוספות לאורכו של כביש הצפון והסיפורים שמאחוריהן כנסו לפודקאסט "מה בגליל – פודקאסט בדרך שלך" של הרשות לפיתוח הגליל לפרק הבכורה הכפול "כביש הצפון".

הפרק ניתן להאזנה, ללא עלות, באתר התיירות והתרבות של הרשות לפיתוח הגליל GoGalil ובפלטפורמות ההסכתים DEEZER ו Spotify.