שכחו מחדרון קטן ומצחין או ממקלחת שאף פעם לא זורמים בה מים חמים; לרובינו המילה "הוסטל" אולי מזכירה את תקופת ההתכלבות בטיול אחרי צבא, אבל הרשו לנו לחדש לכם. בשנים האחרונות ענף ההוסטלים בישראל גדל ומתפתח, ומקבל לא רק תיירים מחו"ל אלא גם ישראלים רבים שהחליטו לנטוש את מלונות הענק ולבחור דווקא באכסניות הפרטיות. וכשהמחירים שווים והשירות מפנק, גם אנחנו מצטרפים לחגיגה.
כ-3.5 מיליון תיירים מגיעים לארץ בשנה, מיליון וחצי מתוכם מתארחים בהוסטלים, גסטהאוסים, צימרים ושאר אופציות לינה מעבר למלונות. בהוסטלים בערים הגדולות כמו תל אביב וירושלים, התפוסה הממוצעת השנתית עומדת על 85 אחוז ובפריפריה היא יורדת לאזור ה-65-70 אחוז. עדיין נתון יותר גבוה ממרבית המלונות בארץ.
"התפוסות הממוצעות של ההוסטלים בארץ גבוהות ב-10-15 אחוז לעומת המלונות, וזה לא רק בגלל המחיר האטרקטיבי של ההוסטלים", מספרת אפרת לאור, מנהלת עמותת ILH, שמאגדת את האכסניות הפרטיות בארץ. "התייר שלן בהוסטל זוכה לחוויה חברתית ויודע שיש מי שדואג לו. המטרה שלנו היא לא לשמור את האנשים בחדר, אלא לגרום להם לצאת החוצה, לפגוש תיירים אחרים, לטייל ולחוות את הארץ. בהתאם, אנחנו פונים בעיקר לתיירים מחו"ל על מנת להפוך את ישראל ליעד תיירותי".
עד 100 שקל ללילה
עמותת ILH, שפועלת כבר 7 שנים כדי לשפר את איכות הלינה והסטנדרט בארץ, באה להקל על בעלי ההוסטלים, אשר נחשבים עוף מוזר בשוק התיירות - לא ממש מלון אך גם לא בדיוק צימר. העמותה מאגדת כ-2,300 מיטות בכל הארץ - משמע מאות אלפי לינות בהוסטלים בשנה. "המקומות שמתקבלים לעמותה לא מכוונים לקבוצות גדולות כמו בתי ספר ותנועות נוער, אלא כאלה היכולים לתת את מלוא תשומת הלב לתייר הבודד עד לפרט הקטן ביותר, כמו לשאול אותו לאן הוא מתכוון להמשיך ולהמליץ לו על אכסניה ביעד" מסביר ירון בורגין, יושב ראש העמותה ומנכ"ל "אברהם הוסטל" בירושלים.
"כיום חברים בעמותה כ-31 הוסטלים ולמרות שאפשר למצוא במנועי חיפוש שונים ברשת דירוגים של ההוסטלים, אין בכך צורך", מסבירה לאור ומוסיפה: "העמותה מציבה תנאי קבלה אליה: יש סטנדרטים של ניקיון ובטיחות, חייב להיות חלל ישיבה נוח לטובת החיבור של התיירים, מטבח משותף ואינטרנט. בנוסף, לצד חדרים פרטיים חייב להיות לפחות חדר אחד משותף (דורמיטורי) ובמחיר של עד מאה שקל ללילה".
גם מבחינת העיצוב ההוסטלים של היום זה לא מה שהיה פעם. חלקם ממש משמשים כאכסניות בוטיק, ואפשר אפילו למצוא גם כאלו ברמה של בתי מלון 3-4 כוכבים - אך עדיין, באווירת הוסטל. ואם חפצה נפשכם בחוויית לינה אחרת, חברתית יותר וגם נוחה לכל כיס, לפניכם חמשת ההוסטלים הנמצאים בראש רשימת ההוסטלים בישראל באתר Hostelworld.
קבלת שבת וחיי לילה מגוונים | אברהם הוסטל
הנביאים 67, ירושלים
כשנכנסים אל הוסטל אברהם, הנמצא ממש בסמוך לכיכר הדוידקה, קשה לנחש שפעם הוא שימש כמשרד הגבייה של עיריית ירושלים. אברהם הוסטל, הפועל מזה שנתיים וחצי נבחר לאחד מעשרת ההוסטלים הטובים ביותר בעולם בתחרות ה - Hoscars 2013 של אתר Hostelworld. כיום הוא ההוסטל הפרטי הגדול ביותר בישראל עם 75 חדרים ו-260 מיטות.
"ההוסטל דוגל בסיסמה של ILH שהיא 'more than a bad to sleep in' – הרבה יותר ממיטה" מדגיש ירון בורגין, ממקימי ההוסטל, "מעבר ללינה יש לנו חלל ישיבה ענק, מטבח משותף, ארוחת בוקר כלולה במחיר ואינטרנט אלחוטי, שירותי כביסה, השכרת אופניים והשכרת פלאפונים סלולרים. וכן, יש גם קבלת שבת כל שישי". מי שמחפש חיי לילה סוערים, ימצא את מבוקשו בפאב של ההוסטל, שפתוח גם לאורחים מבחוץ, ומציע ערבי מוזיקה ובמה פתוחה, ערבי סרטים ועוד והכל במחירים אטרקטיביים.
"מרבית האורחים בהוסטל הם תיירים", מספר בורגין, ממקימי ההוסטל, "אך הקהל מאד מגוון, מגיל 18 ועד 80, לא מעט זוגות, מטיילי הגיל השלישי, אנשי עסקים וכמובן הרבה צעירים". שירות נוסף שההוסטל מציע הוא סוכנות טיולים המציעה טיולים יומיים לים המלח, לגדה לגליל וגם ברחבי ירושלים.
מחיר: 82-100 שקל ללילה לאדם בחדר משותף, או 270-400 שקל לחדר פרטי.
להזמנות: 02-6502200
התרמילאים הירוקים | The Green Backpackers
נחל סרפד 10, מצפה רמון
אי שם בנגב הצחיח, בסמוך למכתש רמון, שוכנת אכסניה למבוגרים בלבד (מגיל 16 ומעלה), שכל כולה זועקת מגמה ירוקה ואהבת הסביבה - החל מרהיטים ממוחזרים וכלה באווירה הטיולית השוררת במקום. הסיבה לכך היא מקימי המקום, לי בלוט ויואש לימון, שמעבר להיותם בעל ואישה, שניהם גם מדריכי טיולים שייסדו את ההוסטל מתוך אהבתם הרבה לאזור. באתר תמצאו שירות להשכרת ציוד טיולים ובעלי ההוסטל ישמחו לספק לכם מידע על טיולים באזור ובכלל.
מחיר: 75-90 שקל ללילה לאדם בחדר משותף, או 255-285 שקל לחדר פרטי.
להזמנות: 08-6532319
חוויה קולינרית וחניה חינם | אכסניית שף מונטיפיורי
רחוב מונטיפיורי 19, תל אביב
אכסניית שף מונטיפיורי אמנם הוקמה בבניין עתיק מראשית המאה העשרים, אך כשנכנסים אליה מגלים חדרים מודרניים מעוצבים למשעי. כפי שאפשר לנחש, האטרקציה המרכזית באכסניית השף היא האוכל. בעל המקום, שף במקצועו, מספק לאורחי ההוסטל מגוון קולינרי: החל בארוחות ערב בהזמנה, עד ערבי ברביקיו וכלה בארוחות בוקר ישראליות לתפארת - הכל ממצרכים טריים שנרכשו בשוק הסמוך להוסטל. מיקום האכסניה המרכזי מאפשר גישה אל כל מוקדי התיירות התל-אביבים, ואולי תשמחו לשמוע שגם חבריכם המהלכים על ארבע יוכלו להצטרף אליכם לחופשה. ומלבד אינטרנט חינם, שירותי כביסה בתשלום וחדרים ללא עישון, ההוסטל מספק את הדבר הנחשק ביותר בתל אביב - חניה חינם.
מחיר: 80-100 שקל לאדם בחדר משותף או 300-470 שקל לחדר פרטי.
להזמנות: 052-2895145
אידיאלי למשפחות | אכסניית פורט אין
דרך יפו 34, חיפה
מרחק הליכה מנמל חיפה, מהגנים הבהאיים ומשלל אטרקציות החובה בעיר, בבניין ערבי משופץ ומרוהט מחדש, תמצאו את הוסטל "פורט אין", המציע פרט לחדרים גם דירות עבור קבוצות של עד חמש נפשות. בהוסטל תוכלו ללגום תה או קפה המוצעים חינם בכל שעות היממה, בלובי המרווח או בגינה המקסימה והפורחת. בתוספת תשלום תוכלו ליהנות מארוחות הבוקר המוכנות במקום.
מחיר: 90 שקל ללילה לאדם בחדר משותף או 340-410 לחדר פרטי.
להזמנות: 04-8524401
החופשה הכי זולה באילת | אכסניית בית הערבה
אלמוגים 106, אילת
כעשר דקות הליכה מהחוף הצפוני ולא רחוק מהתחנה המרכזית, תמצאו את אחת האכסניות הפופולריות ביותר באילת, שם תוכלו לבחור ממגוון רחב של חדרים: לזוג, לשלושה, לארבעה וגם חדר משפחתי. הבונוס, לעומת אכסניות רבות אחרות, הוא שבכל החדרים יש שירותים ומקלחת פרטיים. פרט לחדר הרחצה, בחדרים הפרטיים יש גם מקרר, טלוויזיה בכבלים ומזגן ומחוץ לאכסניה תמצאו מרפסת אידאלית עבור מנגל או סתם לרביצה בשמש.
מחיר: 50-90 שקל ללילה לאדם בחדר משותף או 150-300 שקל לחדר פרטי
להזמנות: 08-6374687
גם אתם יכולים
לאור מספרת כי בתקופה האחרונה יש הרבה פניות של אנשים שרוצים להקים אכסניה בארץ, בעיקר כאלו שטיילו בעולם והעניין קסם להם. בשביל אותם אנשים העמותה תקיים בחודש יוני סדנת יזמות עם מומחים בתחום, ולאחריה היא תעניק ליווי לאורך כל תהליך ההקמה. פרטים באתר.