בין אם מדובר בפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית או כל תחום טיפול אחר - מטפל טוב צריך כלים נכונים. אם אתם כבר מטפלים ורוצים להתמקצע, להתפתח ולהתקדם בתחום, או אם אתם שוקלים הסבת מקצוע לתחומי טיפול - אתם בטח מתלבטים מה הכי נכון ללמוד. ייעוץ לימודים או הכוונה תעסוקתית יכולים לעזור לכם להבין מה הכיוון שהכי נכון עבורכם, אבל עוד קודם- כדאי שתכירו את האופציות העומדות בפניכם. ריכזנו עבורכם כאן את כל מסלולי הלימוד לתואר שני וללימודי תעודה בתחום הטיפול:
מסלולי תואר שני בטיפול
עבודה סוציאלית קלינית- תואר שני בעבודה סוציאלית קלינית מתאים לעובדים סוציאלים, בעלי תואר ראשון בתחום, המעוניינים להעמיק את ידיעותיהם ולרכוש כלים טיפוליים נוספים. לימודי עבודה סוציאלית קלינית מאפשרים למטפלים לעסוק בייעוץ קליני, ואף לפתוח קלינקה משלהם. המסלול הקליני כולל לימודים עיוניים תיאורטיים לצד הכשרה מעשית, ועוסק במגוון נושאים טיפוליים תוך התייחסות לטיפול באוכלוסיות שונות. בין הנושאים הנלמדים תמצאו היכרות עם מערכות רווחה בארץ ובעולם, טיפול זוגי, אבחון ילדים ובני נוער, טיפול בהפרעות אכילה ועוד נושאים רבים ומרתקים הקשורים בבריאות הנפש ובטיפול בבעיות שונות. במהלך התואר נחשפים הסטודנטים למגוון גישות פסיכולוגיות וטכניקות טיפול ואבחון שונות, ובסופו יוכשרו להיות מטפלים מקצועיים היודעים לגעת בהיבטים הרבים והשונים של חיי הפרט והמשפחה.
פסיכולוגיה- על מנת לקבל הסמכה כפסיכולוגים ולעסוק בתחום נדרש תואר שני בפסיכולוגיה, שיכולים להתקבל אליו רק מי שסיימו תואר ראשון בפסיכולוגיה או במדעי ההתנהגות בציון גבוה. במהלך התואר השני המכשיר את בוגריו להיות פסיכולוגים מוסמכים ומקצועיים, יוכלו הסטודנטים לבחור תחום התמחות כמו למשל פסיכולוגיה קלינית, פסיכולוגיה חברתית או פיסכולוגיה תעסוקתית.
קלינאות תקשורת- לימודי תואר שני בקלינאות תקשורת נועדו להכשיר אנשי מקצוע מומחים היכולים לעסוק כמטפלים או כחוקרים בתחומי התקשורת הקליניים (שמיעה, שפה ודיבור). הלימודים לתואר השני מתאימים למי שסיים תואר ראשון בהפרעות תקשורת בממוצע גבוה, והם מעשירים ומעמיקים את הידע של בוגריהם במקצוע ומעניקים להם כלים ומיומנויות מתקדמים לאבחון ושיקום בעיות תקשורת של ילדים ומבוגרים. בחלק מהמוסדות תוכלו לבחור תחום התמחות לתואר ולהתמקד באחד התחומים- שמיעה וקוגניציה או תקשורת, שפה וקוגניציה. כמו כן תוכלו לבחור ללמוד במסלול מחקרי הכולל הגשת תזה ומאפשר המשך לימודים לדוקטורט ולעיסוק במחקר או מסלול קליני עיוני.
עבודה סוציאלית- תואר שני בעבודה סוציאלית מתאים לבעלי תואר ראשון בתחום ומאפשר לעובדים סוציאלים להעמיק את ידיעותיהם באמצעות ידע תיאורטי והכשרה מעשית בתחומי הטיפול והרווחה, ובכך פותח להם דלתות והזדמנויות קידום לתפקידי ניהול והדרכה. תואר שני בעבודה סוציאלית מתמקד בתהליכי התערבות אפשריים ומאפשר התמחות בנושאים כמו שיקום נפגעים, התמודדות עם עוני, רווחת הילד, טיפול בטראומות ועוד. הלימודים לתואר שני בעבודה סוציאלית מתאפשרים במסלול מחקרי הכולל הגשת תזה ומאפשר המשך עבודה מחקרית והמשך ללימודי דוקטורט, או מסלול עיוני ללא תזה השם דגש על הקניית ידע תיאורטי ושיפור המיומנויות המקצועיות.
גרונטולוגיה- לימודי זיקנה או מדעי הזיקנה הם תחום במדעי הביולוגיה והרפואה, שמטרתו לחקור את תהליכי ההזדקנות, על גורמיה הביולוגים והמאפיינים הסוציולוגיים והפסיכולוגיים שלה. תואר שני בגרונטולוגיה מתאים הן למי שלמדו תואר ראשון בתחומי הרפואה, הבריאות והסעד, והן לבוגרי תארים בתחום הטיפול כמו מדעי ההתנהגות, פסיכולוגיה או עבודה סוציאלית. לימודי גרונטולוגיה נועדו להכשיר עובדים איכותיים ומקצועים שיעסקו בטיפול בקשישים ובניהול ושיפור שירותי הרווחה עבורם.
לימודי משפחה- תואר שני בלימודי משפחה מתאים לבוגרי תארים בתחומי הטיפול, מדעי החברה ועוד ובמהלכו ירכשו הסטודנטים ידע, כלים ומיומנויות שיכשירו אותם לשמש כמומחים לענייני משפחה במגוון מקצועות. הלימודים מספקים מבט רחב על כל האספקטים של המשפחה והקהילה, תוך התייחסות להיבטים סוציולוגיים ופסיכולוגיים. במהלך התואר ילמדו הסטודנטים מגוון נושאים עיוניים בינהם- המשפחה כמוסד, משפחה וחברה בישראל, משפחה ומגדר, כלכלת משפחה ועוד. כמו כן ישלב התואר הקניית כלים פרקטיים בשיטות טיפול וייעוץ בנושאי המשפחה תוך התייחסות לסוגיות כמו התמודדות עם טראומה, גירושים, חד הוריות, משפחות מורכבות ואף אלימות במשפחה.
לימודי תעודה בתחום הטיפול
הנחיית קבוצות- קורס הנחיית קבוצות נועד להקנות למשתתפים בו את הידע והכלים להנחות קבוצות במגוון גילאים ולמגוון מטרות. הלימודים, המקנים תעודת מנחה קבוצות, מכשירים את הסטודנטים לעבודה עם קבוצה תוך למידת תפקידי המנחה והמיומנויות הנדרשות לו, סגנון התקשורת בקבוצה והתפקדים בה, טיפול בהתנגדויות ועוד.
הנחיית הורים- קורס הדרכת הורים מעניק למשתתפים בו את הידע הנדרש להנחיית קבוצות, ובנוסף את הכלים והמיומנויות להדרכה ספציפית של הורים ולליווי אישי. הקורס מאפשר למשתתפיו להכיר שיטות שונות לבניית תקשורת משפחתית ולחיזוק הסמכות ההורית וכולל התייחסות לטווח גילים רחב ולסגנונות הורות שונים, תוך מתן דגש על חוויות משפחתיות שונות המשפיעות על הורים וילדים כמו מעבר דירה, התווספות אחים למשפחה, גירושין ועוד.
טיפול בעזרת בעלי חיים- תרפיה באמצעות בעלי חיים נעזרת בחיות שונות כדי לטפל בבעיות פיזיות, נפשיות או רגשיות של ילדים ומבוגרים. קורס טיפול בעזרת בעלי חיים מעניק לבוגריו הכשרה מקצועית לטיפול במגוון מחלות ומצבים, ביניהם- אוטיזם, קשיי למידה, בעיות תקשורת ובעיות נפשיות, נכות ועוד. הלימודים משלבים בין ידע תיאורטי עיוני, לבין התנסות בעבודה מעשית עם בעלי החיים, וכוללים נושאי לימוד בפסיכולוגיה ופסיכופתלוגיה, ווטרינריה בסיסית, זאולוגיה, פיזיולוגיה וטיפול בבעלי החיים, מבוא לתורת הטיפול, סוגיות בחינוך, טיפול בבעיות שפה ותקשורת ועוד.
רכיבה טיפולית- קורס מדריכי רכיבה טיפולית מכשיר מטפלים מיומנים ומקצועיים הנעזרים ברכיבה על הסוס כדי לטפל, לרפא ולשקם אנשים הסובלים ממגוון רחב של בעיות, מגבלות רפואיות, מגבלות תנועה, קשיים נפשיים או קשיי תקשרות. הכשרת המדריכים כוללת את לימוד הרכיבה והטיפול בסוסים, את מתודות ומיומנויות ההדרכה וכן נושאים רבים בטיפול וברפואה ובהם אנטומיה, פתולוגיה ופיזיולוגיה, פיזותרפיה, הענקת עזרה ראשונה, פסיכולוגיה התפתחותית ועוד.
סקסולוגיה- לימודי סקסולוגיה מעניקים לבוגריהם מידע תאורטי וכלים מעשיים המכשירים אותם לתת ייעוץ בתחום המיני, בנושאי מערכת היחסים המינית והתא המשפחתי בכלל. כמו כן הלימודים מכשירים את היועצים גם לטיפול וייעוץ במקרים של סטיות וטראומות מיניות ומקנים להם את הכלים להסבר בתחום יחסי המין לנוער ולמבוגרים.
פסיכותרפיה- פסיכותרפיה הינה שם כולל לשיטות טיפול פסיכולוגיות שונות, ביניהן פסיכואנליזה, פסיכו-דרמה, טיפול קוגנטיבי, טיפול התנהגותי ועוד. בניגוד לפסיכולוגיה המצריכה תואר ראשון ושני וכן הכשרה קלינית, לימודי פסיכותרפיה על סוגיה השונים הם לימודי תעודה, המאפשרים לבוגריהם לעבוד כמטפלים בתחומי התמחות ספציפיים. פסיכותרפיה נלמדת בארץ במגוון קורסים ומסלולי לימוד הכוללים לימודי מבוא פסיכולוגיים וגישות טיפול שונות, ומכשירים לטיפול בהתמחות ספציפית.
תרפיה באומנות- לימודי טיפול באומנות משלבים ידע תיאורטי והתנסות מעשית ומכשירים את בוגריהם לטיפול ריגשי, ייעוץ ואימון בשילוב כלים מעולם האומנות החזותית, ושימוש ביצירה לתהליך הטיפול והריפוי. הלימודים משלבים בין קורסים בתחומי האמנות לבין נושאים בפיסכולוגיה ובטיפול ומעניקים לרוב הכשרה מעשית בתחום האמנות.
ליצנות רפואית- לימודי ליצנות רפואית משלבים בין נושאי לימוד בטיפול, פסיכולוגיה וסיעוד, לבין עולם התיאטרון וההומור, ומכשירים את המשתתפים בהם לעבודה עם חולים במרכזי הבריאות. במהלך הלימודים רוכשים הליצנים הרפואיים ידע רב ושלל כלים ומיומנויות המאפשרים להם להכיר את האדם המטופל העומד מולם ולהשתמש באומנות וההומור שלהם ככלי טיפולי.
תרפיה באמצעות מוזיקה- לימודי טיפול במוזיקה משלבים בין ידע מוזיקלי מעמיק הכולל מבנה של יצירות, כלי נגינה, דינמיקות ועוד לבין ידע והכשרה בתחום הטיפול. הלימודים מכשירים את המטפלים להשתמש במוזיקה, קצב ותנועה ככלי טיפולי, ומשלבים בין הקניית ידע עיוני בתחומי הטיפול לבין הכשרה פרקטית מעשית בטיפול והדרכה אישיים וקבוצתיים.