מדעי החברה מאגדים תחתם מגוון רחב של תחומים העוסקים באופן זה או אחר בהתנהגותם של בני אדם וחברות. לימודים בתחומי החברה מנסים להצביע על סיבתיות וחוקיות בקיום האנושי ובהתנהגות האדם והחברה, באמצעות כלים מחקריים מדעיים.
מה לומדים?
הלימודים בתואר ראשון במדעי החברה משלבים בין לימודים עיוניים - המתמקדים בתאוריות ותפיסות שונות - לבין לימודים מחקריים. במסגרת התואר ירכשו הסטודנטים כלים לבחינה וניתוח של תהליכים פוליטיים והתנהגויות חברתיות, יפתחו חשיבה ביקורתית ויבחנו את מבנה החברה האנושית, תוך התמקדות ביחסי הגומלין של קבוצות, מוסדות ויחידים, זאת לצד התנסויות מעשיות בעריכת מחקר. בין הקורסים הנלמדים בתארים בתחום מדעי החברה ניתן למצוא קורסים עיוניים, המלמדים על גישות שונות של הוגים שונים ובוחנים אירועים היסטוריים ותרבותיים בראי החברה, לצד קורסים בשיטות מחקר וניתוח נתונים, וכן סטטיסטיקה ברמה בסיסית. לימודי תואר במדעי החברה נעשים לרוב במתכונת דו חוגית בשילוב עם מסלול לימוד נוסף מאותו תחום או מתחום אחר. עדיין לא בטוחים מהו התחום שהכי מתאים לכם? אתם יכולים להיעזר ביעוץ לימודים או ב-Leap, הכלי החכם והחינמי לאבחון אישי.
מסלולי לימוד עיקריים:
מדעי המדינה, סוציולוגיה ואנתרופולוגיה, יחסים בין לאומיים, קרמינולוגיה, קיימות, ממשל, פסיכולוגיה, מדעי ההתנהגות, לימודי עבודה (משאבי אנוש).
תנאי קבלה:
ישנם הבדלים בתנאי הקבלה לתואר ראשון במדעי החברה, הן בין מוסד אקדמי אחד לאחר והן בין מסלולי לימוד שונים באותו מוסד. כך למשל תנאי הקבלה לתואר ראשון בפסיכולוגיה גבוהים בהרבה מאלה של תואר ראשון בסוציולוגיה. באוניברסיטאות תנאי הקבלה המינימליים יהיו לרוב ממוצע בגרויות של 85 ומעלה וציון של 550 לפחות בבחינה הפסיכומטרית, עם זאת היחס בין השניים יכול להשתנות בין מוסד למוסד. במכללות לרוב יעמוד סף הקבלה על ציון 80 בבגרות לצד פסיכומטרי 500, ובחלק מהמקרים תיתכן קבלה גם ללא ציון פסיכומטרי כלל.
איפה עובדים?
בוגרי תואר ראשון במדעי החברה רוכשים במהלך לימודיהם ידע ומיומנויות, שיכולים לסייע להם להשתלב בשוק העבודה במגוון תחומים. בין היתר יוכלו להשתלב בעבודות העוסקות בהון אנושי כמו חברות השמה ומחלקות משאבי אנוש בחברות שונות. אופק תעסוקתי נוסף אליו פונים בוגרים רבים הוא קריירה אקדמית בתחומי מחקר החברה. כמו כן, תחומים רבים במדעי החברה מובילים הישר לתעסוקה בתחום הלימודים - כך למשל פסיכולוגיה וקרמינולוגיה. בוגרי תואר במדעי המדינה, תקשורת וממשל פונים פעמים רבות לעולם הפוליטיקה או התקשורת, ויכולים גם לעסוק בייעוץ בתחום. בנוסף, הכלים והידע לצד תואר ממוסד מוכר יכולים לסייע לבוגרי מדעי החברה להשתלב ביתר קלות בעבודות במגוון תחומים, שאינם מצריכים בהכרח תואר או הכשרה ספציפית.
שכר צפוי:
בהתאם לאפשרויות התעסוקה המגוונת העומדת בפני בוגרי תואר ראשון במדעי החברה, גם טווח השכר הצפוי הוא רחב למדי. כך למשל שכר התחלתי ממוצע של מי שיעסוק בתחום ההשמה והגיוס ינוע סביב 7,000 עד 8,000 שקלים, וכבכיר בעל וותק השכר הממוצע יכול להגיע לאזור ה-15,000 ש"ח, ובתפקידים מסויימים אפילו לאזור ה-20,000 - למשל בעבודה כיועץ ארגוני; בוגרי מדעי המדינה שיעסקו בתחום יתחילו גם הם בשכר של כ-7,000 שקלים בממוצע, אך גם לאחר ותק של 5 עד 7 שנים יאלצו להסתפק בכ-11,000 ש"ח לחודש בממוצע; גם אצל פסיכולוגים תמונת השכר די דומה, אך אלו יאלצו לרוב ללמוד גם תואר שני בתחום לפני שיוכלו לעבוד במקצוע. מי שעוד יצטרכו להמשיך לתואר שני ואף לדוקטורט הם הבוגרים שישאפו לקריירת מחקר בתוך האקדמיה.
*נתוני השכר המוצגים מבוססים על מחקרים שונים, אולם ישנם משתנים נוספים רבים שמשפיעים על שכר העובד. הנתונים המוצגים מאפשרים הערכה גסה בלבד לנתוני השכר בכל תחום. הנתונים והמידע נבדקו ונתקבלו מחברת TACK אסטרטגיות צמיחה.