אין דבר כזה ביקור נעים בבית עלמין, אך נראה שבני המשפחות שהגיעו לבקר את קברי יקיריהם בבית הקברות "קרית שאול" בתל אביב בזמן האחרון זכו לביקור לא נעים במיוחד כאשר פגשו בנחיל תיקנים ששורץ בקרבת המצבות.
אפרת, תושבת מרכז הארץ, הגיעה בסוף השבוע יחד עם בני משפחתה לקרית שאול לרגל האזכרה השנתית של סבה. כאשר הם הגיעו לחלקת הקבר הנמצאת במבנה חדש יחסית - מתקן הקבורה בקומות - הם הזדעזעו לראות מאות מקקים היוצאים מקברו ומקברים סמוכים ומטיילים על המצבות. מתברר, שלא מדובר רק בקבר הסבא אלא בעוד קברים רבים ושמדובר במכה של ממש שעובדי בין העלמין מתקשים לתת לה מענה.
"כשהגענו לקבר ראינו מקקים שהולכים על המצבה של הסבא ועל הקברים האחרים שנמצאים בסמוך. היו גם עשרות מקקים מתים שהעובדים לא טרחו לפנות מהמצבות לאחר הריסוס שהם ביצעו", קבלה אפרת, "לראות מקקים שהולכים על הקברים והמצבות זה לא רק מראה מזעזע, מגעיל ודוחה ופגיעה ברגשות שלנו כבני משפחה אלא פגיעה בכבוד המתים". עובד במקום דאג לספר לאפרת ולבני משפחתה שלא מדובר בתופעה חדשה ושהמקקים הפכו להיות חלק בלתי נפרד מהנוף של בית הקברות, אחד מהגדולים בישראל, בו נקברו כמעט 100 אלף בני אדם.
"מנקים את הקברים שלוש פעמים בשבוע"
נציגי חברה קדישא בתל אביב גאים בבית העלמין קרית שאול ואפילו בדף האינטרנט הם מתהדרים בשירותים החדישים, בעבודות הפיתוח ובעיצוב הארכיטקטורה במקום לטובת האלפים שמגיעים למקום, אבל בעיית המקקים עדיין חיה נושמת ובועטת. "הם יודעים שיש תופעה שיש בבית הקברות, קנים של מקקים, ולא עושים דבר להדביר אותם", קובלת אפרת", "אנחנו הרגשנו ממש פגועים שזה המראה שאנחנו נתקלים בו כשבאים לקבר הסבא".
מנהל חברה קדישא, נפתלי שבתי האחראי על בית העלמין קרית שאול מסר בתגובה כי הוא מכיר את התופעה וכי העובדים עושים הכול כדי למגר אותה.
"המקקים יוצאים מהכוכים בעקבות הריסוס האינטנסיבי שאנחנו מבצעים. שלוש פעמים בשבוע אנחנו משתדלים לנקות את סביבת הקברים מהמקקים. הדבר נובע מכך שמדובר בלחות ומקומות חשוכים שמאפשרים למקקים לשרוד", טוען שבתי, "יתכן מאוד שאם נרסס אותם פעם אחת זה יהיה יותר אפקטיבי והם פחות ייצאו החוצה מהכוכים לקברים ולמצבות. אנחנו עושים הכול כדי לטפל בתופעה ואני מקווה שנצליח להתגבר על המקקים".