העולם סער השבוע כשהאפיפיור בנדיקטוס ה-16 הודיע במפתיע על החלטתו להתפטר מתפקידו ולשוב לחייו כיוזף רצינגר, איש גרמני פשוט שלובש מכנסיים בדרך כלל. יש שיאמרו שמדובר באירוע המשפיע ביותר על הכנסייה הקתולית מתחילת המאה ה-21, ויש שיטענו כי אין מקום למוסד כמו האפיפיורות במאה ה-21. אבל גם אלה וגם אלה יסכימו על דבר אחד: מעטים יודעים מה מתרחש באמת מאחורי דלתות הוותיקן.
אז נכון, בערך הוויקיפדיה שלה תמצאו פרטי טריוויה על המדינה הקטנטנה הזו, שאוכלוסייתה מונה פחות מאלף איש, השטח שלה פחות מחצי קמ"ר והמשמר שלה מורכב מחיילים שוויצריים שגובהם חייב להיות 1.74 מטר לפחות. אבל אלפיים שנות קיומה לא הפכו את הוותיקן לפחות משונה, מסתבר.
איך אומרים בלטינית התעללות מינית בילדים?
השילוב בין המנהגים המסורתיים לבין החידושים המודרניים שאט אט זלגו אל בין כתלי הוותיקן הוליד כמה בני-כלאיים ביזאריים למדי, כמו למשל הכספומט היחיד בעולם שישאל אתכם בלטינית אם אתם מעוניינים במשיכת מזומן עם פתקית או בלי. הכספומט הזה, אגב, הוא סממן נוסף לניסיונותיו הבלתי נלאים של הוותיקן לנסות ולחדש את פניה של השפה הגוועת. לוותיקן יש איגוד רשמי שכל מטרתו היא שימור השפה, כולל המצאת מילים לטיניות חדשות למונחים מודרניים. הידעתם ש"מדיח כלים" בלטינית זה "אסקריורום לאבאטורי"? כן, גם לנו זה נשמע כמו כישוף מ"הארי פוטר".
הדבקות הזו בלטינית גרמה לוותיקן לא מעט צרות לאחרונה. בתביעה אמריקנית שהוגשה לפני כמה שנים נגד הוותיקן, בה נטען שראשיה חיפו על כומר שהתעלל מינית בקטינים, עיכב הצוות המשפטי את המשך ההליכים במשך חודשים ארוכים, תוך דחייה חוזרת ונשנית של התרגום הלטיני למונח המשפטי "קשירת קשר לביצוע הונאה".
במסגרת ניסיונותיו להתחבר לקהל צעיר יותר במקביל לשמירה על ערכי הכנסייה, הוותיקן אף הקים ב-2009 עמוד יוטיוב רשמי. בנדיקטוס ה-16 נהג לשלוח בקביעות דרשות בהודעות סמס למנויים ולאחרונה אף פתח חשבון טוויטר, בו זכה לברכת "ברוכים הבאים" מהעוקב שמעון פרס ולתיוגים על ידי משתמשי טוויטר נלהבים. ואם זה לא מספיק, לוותיקן יש אפילו אפליקציית אייפון משלו שכוללת גרסאות בשפות שונות של התפילות והמיסות היומיות.
ולצד החידושים הללו, תמצאו גם לא מעט מסורות עתיקות שלא ממש השתנו במאות השנים שחלפו. מדיהם של חיילי המשמר, למשל, עוצבו במאה ה-16 על ידי מיכאלאנג'לו ולא ממש השתנו מאז. עוד מנהג פופולרי ששומר על תוקפו הוא גירוש השדים – הכנסייה הקתולית לא רק מאמינה בשטן, מסתבר, אלא גם מנהלת עסק כלכלי משגשג סביבו. יש 350 מגרשי שדים באיטליה לבדה, ובכל שנה מבצע מגרש השדים הראשי של הוותיקן, האב גבריאל אמורת', כשלוש מאות גירושי שדים. האפיפיור הקודם, יוחנן פאולוס השני, ביצע על פי הדיווחים שלושה גירושי שדים במהלך כהונתו.
ומה קורה כשהאפיפיור הולך לעולמו? על פי המסורת, כדי לוודא את מותו של האפיפיור נקרא אל מיטתו קרדינל, שתפקידו היחיד הוא להכות במצחו של הקדוש המנוח בפטיש כסף מיוחד ולקרוא בשמו שלוש פעמים. המנהג הזה היה בשימוש עד אמצע המאה הקודמת לפחות, עם מותו של האפיפיור יוחנן ה-23 ב-1963. לפטיש הזה, אגב, יש שימוש חשוב נוסף – הוא משמש לניתוץ טבעת החותם של האפיפיור שנפטר, מסורת שנשמרת עד היום. כמו שאומר הפתגם האיטלקי הידוע: "אין דבר יותר מת מאפיפיור מת".
תביא לי מים קדושים מהדיוטי
קריית הוותיקן נהנית מריבונות מדינית פוליטית כמובלעת בתוך איטליה, ויש בה, בין השאר, גם תחנת רכבת, תחנת רדיו פעילה, עיתון יומי שיוצא גם אחת לשבוע בתרגום לשפות זרות, סניף דואר עם בולים ייחודיים המודפסים במקום, בית מרקחת פופולרי במיוחד, וכמובן את אחד מהמוזיאונים העשירים והיפים בעולם. אבל רבים אינם יודעים שבוותיקן יש גם חנות דיוטי-פרי ענקית, שמוכרת מוצרים יוקרתיים רבים במחירים מצחיקים. החדשות הרעות הן, שרק נתיני הוותיקן, עובדיו ודיפלומטים למיניהם יכולים ליהנות משופינג במקום. כל שאר פשוטי העם צריכים להתפלל לחסדי האל שיסדר להם איזה סייל שווה.
רגע, דיפלומטים? אכן. בוותיקן יש שגרירויות מכל העולם, וב-1994 היא אף החליפה שגרירים לראשונה עם ישראל. הנשיא הראשון שהתקבל על ידי האפיפיור היה לא אחר מאשר משה קצב, שהגיע לפגישה עם יוחנן פאולוס השני ב-2002. אחרי מעצרו של קצב נולדה גם בדיחה: ביום בו השניים הולכים לעולמם, האפיפיור מגיע בטעות לגיהנום ואילו קצב לגן עדן. יום למחרת, כשהם מתחלפים, כפי שצריך להיות, האפיפיור מסביר לנשיא לשעבר כי תמיד חלם לפגוש את מריה הבתולה. "בתולה?", מגחך קצב, "כבר לא".
לא רק יצירות אמנות מימי הביניים אפשר למצוא בוותיקן. באוקטובר האחרון נפתחה למבקרים תערוכה ייחודית, שמציגה את כלי הרכב ששימשו את האפיפיורים והקרדינלים מ-1825 ועד היום. בין השאר הוצגו שם הכרכרה המפוארת של לאו ה-12, וגם את הפופ-מוביל מתוצרת "פיאט" עם הגג הנפתח ששימש את פאולוס השישי בשנות השבעים, בו כמעט קיפח את חייו בהתנקשות של צלף תורכי.
ההכנסות של הוותיקן, כפי שניתן לשער, מגיעות מתרומות נדיבות, אך גם מכספי מיסים. אזרחים איטלקיים יכולים לבחור לתרום כשמונה אחוזים ממיסיהם לוותיקן, והכספים המוזרמים ממלאים ללא ספק את הכספומטים דוברי הלטינית שם.
לא מפתיע, אם כן, שאחוז הפשיעה בוותיקן הוא הגבוה בעולם – כ-1.5 מעשי פשע לכל תושב. אבל לשם ההגינות צריך לציין שהעובדה הזו נובעת מכך שעל כל תושב במדינה, ישנם כ-9,000 מבקרים שמגיעים מדי שנה. בדרך כלל מדובר במקרי גניבה מחנויות או כייסות של תיירים, ורוב המקרים לא מפוענחים – פשוט מכיוון שהפושעים שבים בחזרה לגבולות איטליה ולא נתפסים לעולם.
אבל יש גם מקרים שבהם הכנסייה מתערבת ומענישה בחומרה. לוותיקן יש בית דין משלו, שדן בחמישה חטאים חמורים במיוחד. לא, לא מדובר ברצח חלילה – מעשה שעליו גם כומר פשוט יכול לסלוח בשם אלוהים במהלך וידוי – אלא בפשעים אחרים לגמרי: שבירת סודיות הווידוי על ידי כומר מוודה, וידוי בין כומר לפרטנרית המינית שלו, כומר שלקח בעברו חלק בהפלה, חילול טקס אכילת לחם הקודש, וכמובן, התנקשות באפיפיור.
דרישות התפקיד: זוג אשכים תקינים
המסתורין סביב המתרחש בין כתלי הוותיקן הוליד לא מעט מיתוסים ושמועות לאורך השנים. אחד מהם הוא סיפורה של האפיפיורית היחידה בהיסטוריה, יוהנה, שהתחזתה לכומר בשם ג'ון והצליחה להוליך את הכנסייה שולל במשך שנים רבות. על פי הסיפורים, היא נרצחה לאחר שזהותה נחשפה והכנסייה הקפידה לטייח את כל פרטי הסיפור. רבים טוענים, כמובן, שמדובר באגדה פארודית שנועדה להעביר ביקורת על מוסד האפיפיורות.
אלא שקשה שלא לקשר בין הסיפור הזה ובין המנהג העתיק שהיה נהוג בימי קדם, לבדוק את זכרותו של האפיפיור המיועד בעזרת כיסא מיוחד ובמרכזו חור. האפיפיור צווה לשבת על הכיסא בעירום חלקי כדי שראשי הכנסייה יוכלו להציץ מלמטה ולקבוע אם יש לו את הציוד המתאים לתפקיד. אם הבדיקה עברה כהלכה, הם היו מכריזים: "טסטיקולוס הבה אה בנה פנדנטס", ובתרגום לעברית: "יש אשכים, והם מתנודדים כהלכה". קיומם של הכיסאות הללו הוא לא מיתוס – אפשר למצוא כמה מהם במוזיאון הוותיקן גם היום – אלא שהללו קדמו לסיפורה של יוהנה, ולכן הקשר בין הדברים קלוש למדי.
סיפור מסתורי נוסף הוא תעלומת מותו של האפיפיור יוחנן פאולוס הראשון, שנמצא מת במיטתו ב-1978 לאחר 33 ימים בתפקיד. הסיבה הרשמית למותו, כפי שדווחה על ידי הוותיקן, היתה התקף לב, אך מעולם לא בוצעה נתיחה שלאחר המוות. יש הטוענים כי מותו היה חיסול של המאפיה, ממש כפי שהתרחש בסרט "הסנדק 3", אך הטענות הללו לא הוכחו מעולם.
הוותיקן אף הראה פתיחות רבה לאפשרות שתרבויות אחרות קיימות גם מחוץ לכדור הארץ. בספטמבר 2010 אמר האסטרונום הפרטי של בנדיקטוס ה-16, גאי קונסולמגנו, בראיון ל"טלגרף" כי הכנסייה פתוחה לקבל לשורותיה ולהטביל לנצרות גם חייזרים מפלנטות אחרות, אך "רק אם יבקשו בעצמם".
בקרוב בוותיקן: האפיפיור השחור הראשון?
התפטרותו של בנדיקטוס הותירה את הכנסייה הקתולית במבוכה ובניסיונות בהולים להחליפו באפיפיור חדש. אך לא ברור מדוע הם הופתעו כל כך מהחלטתו – אחרי הכל, רצינגר הוא ממש לא האפיפיור הראשון שתלה את השמלה והחליט לפרוש לפני מותו.
על פי רשימותיו של תומאס ג'יי ריס ג'וניור, עורך מגזין הישועים לשעבר, קדמו לו לפחות תשעה אפיפיורים נוספים - כמו למשל בנדיקט התשיעי (המאה ה-11) שמכר את התואר לסנדקו, וגרגורי ה-11 או גרגורי ה-12 שניאות להתפטר ב-1415 מתפקידו כדי לסיים את הקרע המערבי בכנסייה הקתולית.
מי שכבר גוזר קופון מההמולה סביב התפטרותו של האפיפיור הם סוכני ההימורים בלאס וגאס, שמיהרו להכות בברזל בעודו חם ולפתוח הימורים על זהותו של האפיפיור הבא. אחרי סדרה של אפיפיורים איטלקיים, שהוחלפו בשנים האחרונות על ידי יוחנן פאולוס הפולני ובנדיקטוס הגרמני, נראה כי לראשונה בתולדות מוסד האפיפיורות נזכה לראות על הכס נציג אפריקני.
המוביל בבורסת ההימורים הוא האב פיטר טורקסון מגאנה, עם סיכויים של 4 ל-1 להפוך לראש הכנסייה הקתולית. אם זה יקרה, טורקסון – או איך שלא ייקרא על ידי הנוצרים – יזכה להיות האפיפיור השחור הראשון, הישג אדיר יותר מזה של הנשיא אובמה. אגב, השם האחרון ברשימת ההימורים - עם סיכוי קלוש מאוד לזכייה - הוא האב דוגל מגווייר, דמות פיקטיבית מהסיטקום הבריטי "האב טד". סיכוי קלוש? האמת היא שעם כל מה שידוע ולא ידוע על הוותיקן, שום דבר כבר לא יוכל להפתיע אותנו.
תודה לד"ר יצחק מינרבי על הסיוע בהכנת הכתבה