עשרות ומאות אלפי ישראלים חיים כל העת ברמה כזו או אחרת של חרדה ופחד. אך בימים האחרונים, עם תחילתו של מבצע עמוד ענן, המלווה באזעקות תכופות ושיגור טילים לאזורים שונים בארץ, המספרים הללו גדלו באחת: אפשר לומר כי קרוב לשני מיליון ישראלים לפחות נמצאים כעת בהצפה רגשית.
מצבים של מבצע צבאי ומלחמה נועדים להוציא אותנו ממצב של חוסר אונים, להחזיר לנו כוח מסוים; לעיתים הם מצליחים בטווח הקרוב או הרחוק, לעיתים לא. אך בטווח המיידי, בעוד הלחימה מתנהלת, כולנו נמצאים בתוך חוסר אונים גדול מאוד.
בימים אלו אנחנו מוצאים את עצמנו מתמודדים עם מגוון רגשות: עצב, כאב, כעס, זעם. אך נדמה שיש שני רגשות הבולטים מכולם הם פחד וחרדה. ההבדלים בין פחד לחרדה נמדדים בעוצמה בלבד: חרדה היא ריכוז גבוה יותר של פחד, ובהתאם, יש לחרדה ביטויים פיזיים של ממש, דוגמת זיעה קרה, דופק מואץ ונשימות שטוחות. איך מתמודדים? כמה "כדורי הרגעה" לא קונבנציונאליים שיכולים לסייע לכם להתמודד.
תנו לעצמכם לרעוד מפחד
1. קבלו את תחושת הפחד והחרדה. רובנו מפחדים מהרגשות שלנו, בטוחים שעצם העובדה שהם מציפים אותנו אומרת שמשהו רע עתיד לקרות. בפועל, זה בסדר גמור להרגיש וטבעי שרגשות מציפים אותנו בימים מסוג זה. רגשות הם כמו מים ומכאן ההשוואה הקלאסית ביניהם; הם באים והולכים, אם מוכנים לתת להם להיות.
2. דברו על הרגשות שעולים. התגובה שלנו במצבים כאלה מתחלקת לרוב לשני סוגים – אלה שלא מספיקים לדבר ואלה שלא מתחילים. דיבור במצבים כאלה, גם אם הוא חוזר על עצמו, הוא דרך לפרק רגשות החוצה, השתיקה יוצרת עומס פנימי. לכן, גם אם אינכם רגילים לחשוף חולשה, נסו לדבר עם מישהו קרוב על מה שאתם מרגישים. גם אם השיחה לא תפתור את המצב בו אנו נמצאים, הביטוי של הרגשות יביא לתחושה של הקלה. כמובן שמומלץ לדבר מתי שאתם מרגישים צורך.
3. נסו לשכב על הרצפה. אתם מרגישים בשיאו של גל פחד או התקף חרדה? שכבו על הרצפה, גם אם זו רצפת הממ"ד. הרצפה אמנם קרה, אך השכיבה על משטח קשה ויציב מחזקת את תחושת הבטחון של האדמה, תחושה שחסרה לנו ברגעים אלו.
4. עבר בכם רעד? אל תנסו לעצור זאת. בטבע, בעלי חיים רועדים למספר רגעים לאחר שהאיום על חייהם חולף; זהו מנגנון טבעי לפרידת המתח והפחד מהגוף. אם אתם רועדים מפחד, אל תנסו לעצור זאת. תנו לרעד להיות ולחלוף. מכאן מגיע הביטוי הידוע "לרעוד מפחד", אך משמעותו של מצב זה היא שהגוף עוזר לנו לפרק את הפחד החוצה.
על "רסקיו רמדי" שמעתם?
5. תרגלו מדיטציה. אם יש לכם ניסיון בתרגול מדיטציה, זה הזמן. גם אם לא, זה זמן טוב להתחיל. אלה כללי הבסיס: שבו בישיבה נוחה, ואפשרו לגוף להיות רפוי. שילוב לב בעיקר לגב התחתון, לכפות הרגליים, לידיים, לכתפיים וללסת התחתונה, שהם רפויים ככל האפשר.
אפשרות א': נשמו נשימות איטיות ועמוקות, ועם כל שאיפה דמיינו שאתם מכניסים אור בצבע המרגיע אתכם אל תוך הגוף. עם כל נשיפה, דמיינו שעוד קצת מהחרדה והפחד עוזבים את הגוף שלכם.
אפשרות ב': נשמו נשימות איטיות ועמוקות, ודמיינו שמגופכם יוצאים שורשים המתחברים לאדמה, לעומק שלה. עם כל נשיפה ושאיפה דמיינו שהשורשים מעמיקים, ודרכם עוברת אליכם תחושה של בטחון מהאדמה.
אתם יכולים לתרגל זאת מספר פעמים ביום, בכל פעם לפרק זמן ארוך או קצר, לבחירתכם.
6. אם עוד לא הכרתם את הרסקיו רמדי, זה הזמן להכיר. תערובת התמצית המפורסמת של ד"ר באך מיועדת בדיוק למצבים אלו. היא מכילה תמציות העובדות להרגיע במצבי פאניקה וטראומה כמו גם לחבר לאדמה ולחזק את תחושת הבטחון. אתם יכולים לטפטף טיפה של התמצית לבקבוק מים גדול ולשתות אותו במהלך היום, או לטפטף 1-3 טיפות ישירות מתחת ללשון כ-3-4 פעמים ביום. עשו זאת לאחר שהמצב הבטחוני יירגע למשך כ-5 ימים נוספים.
לאותה החברה יש תערובת הנקראת רסקיו נייט, המיועדת להרגיע בשעות הלילה ולאפשר שינה טובה יותר למי שמתמודד בימים אלו עם נדודי שינה.
7. וגם שמנים אתריים. מגוון השמנים האתריים כולל מספר שמנים היכולים לעזור להפיג חרדות. מדובר בשמנים של ברגמוט, הדרים, קורנית ומרווה, אותם כדאי לטפטף למבער שמנים שאפשר לרכוש בחנויות רבות, כגון בתי טבע. טפטפו מספר טיפות מצומצם למיכל עם כמות גדולה יחסית של מים. כדאי להריח את השמנים טרם הרכישה ולבחור את השמנים שאתם אוהבים את הריח שלהם.
8. אכלו נכון. במצבים כאלה רבים מאיתנו אוכלים מה שקרוי "אוכל מנחם", שהוא לרוב סוגים שונים של ג'אנק פוד. כדאי לקחת בחשבון שאכילה של סוכרים ופחמימות מגבירה את הפעילות ההורמונאלית, כלומר, את חוסר השקט שלנו. במקום זאת, אפשר לבחור באוכל בעל איכויות מרגיעות יחסית. במצבי חרדה כדאי לאכול ירקות שורש, שיעזרו להתחבר לאדמה; לאכול דגים, שיעזרו לזרום טוב יותר עם המציאות המורכבת, ובשר אדום, שייתן תחושה של יציבות. זאת, כמובן, תוך התחשבות בתזונה האישית של כל אחד.
הכותב הוא מתקשר ומנחה סדנאות חופש להרגיש