אם חשבתם שסרטים כמו "שמש נצחית בראש צלול" המציגים מחיקת זיכרונות או שתילתם הם המצאה מופרכת של תסריטאי הוליוודי, טעיתם. מדענים במכון ויצמן למדע הצליחו לשתול זיכרונות כוזבים אצל נבדקים באמצעות לחץ חברתי, גם כשאלה היו בטוחים למדי במציאות.
הניסוי, שנעשה על-ידי פרופ' ידין דודאי ותלמיד המחקר מיכה אדלסון מהמחלקה לנוירוביולוגיה במכון ביחד עם פרופ' ריימונד דולן וד"ר טלי שרות מהיוניברסיטי קולג' בלונדון, כלל ארבעה שלבים. בשלב הראשון, כונסו קבוצות קטנות של מתנדבים, אשר צפו בסרט דוקומנטרי. לאחר שלושה ימים, המתנדבים חזרו למעבדה ועברו מבחן זיכרון אישי, בו נשאלו שאלות על הסרט. הם גם התבקשו לדרג את רמת הביטחון שלהם בנכונות התשובות שמסרו.
לאחר מכן התבקשו המתנדבים לחזור על המבחן, כשהם נמצאים בתוך מכשיר לדימות תפקודי מוח בתהודה מגנטית. הפעם, קיבלו המתנדבים "גלגל הצלה": ה"תשובות" שמסרו המתנדבים האחרים מהקבוצה, אשר צפו בסרט יחד איתם (תשובות אלה הוצגו לצד "תמונות פרופיל" של המתנדבים – דומות לתמונות המופיעות ברשתות חברתיות).
איך רגשות קשורים לכל זה?
בין התשובות האלה הושתלו תשובות שגויות לשאלות עליהן ענו המתנדבים נכונה וברמה גבוהה של בטחון במבחן הראשון. השתלת התשובות השגויות גרמה למשתתפים להתאים את עצמם לקבוצה, וב-70% מהמקרים הם מסרו תשובות שגויות.
החוקרים רצו לבדוק האם המשתתפים בניסוי נכנעו ללחץ החברתי וכך התאימו עצמם לתשובות של מרבית העונים או שלמעשה הזיכרונות שלהם אכן השתנו. כדי לבדוק את העניין, החוקרים "הודו" בפני המשתתפים כי התשובות ניתנו באופן אקראי על ידי המחשב, ולא על ידי שאר חברי הקבוצה. עם זאת, גם לאחר מכן כמחצית מן התשובות נותרו שגויות. מה שמוכיח למעשה כי הזיכרונות הכוזבים נטמעו במוחם
הפעילות המוחית הייחודית שהתגלה במהלך הניסוי מעידה כי לעתים עבור סוגים מסוימים של זיכרונות, נדרש אישור של החלק הרגשי של המוח על מנת שהזיכרון ישמר, לכן לחץ חברתי יכול לשכנע את המוח שלנו להחליף זיכרון אמיתי בזיכרון שווא.