בחודש האחרונה הוכיחה גרמניה, בהמשך להיסטוריה המפוארת והמלבבת שלה, שהיא נשארת תמיד מדינה מתקדמת וליברלית, כשבית המשפט בקלן החליט שעריכת ברית מילה מנוגדת לחוק הגרמני. כמובן שתוך זמן קצר הוקמה ברית יהודית-מוסלמית שנועדה להפר את רוע הגזירה, וגם הדרגים הדיפלומטים נכנסו לעניינים, אבל לא בכך נעסוק, אלא בשאלה מסקרנת שעולה מן האירועים הללו: האם מי שלא עושה ברית מילה נחשב עדיין כיהודי? ואם אדם מסוים לא נימול בהיותו בן שמונה ימים, בתאריך המקורי, האם עדיין מוטלת עליו מצווה לקיים את המצווה גם בבגרותו? וגם: באילו מקרים אין חובה לעבור ברית מילה?
"ברור שמי שלא עשה ברית מילה הוא עדיין יהודי", עונה הרב גד ליאור על השאלה הראשונה באופן חד משמעי. "יותר מזה, לפעמים ההלכה דווקא מורה לנו לא לעשות ברית מילה. לדוגמה, אדם שאחיו הגדולים מתו בעקבות ברית מילה, מה שהעיד על בעיה של קרישת דם, לפי ההלכה אינו צריך לעשות ברית מילה משום פיקוח נפש".
ובכל זאת אנחנו רואים שהרוב המכריע של היהודים, גם אלה הרחוקים מאוד מקיום תורה ומצוות, מקפידים מאוד על ברית מילה. מה במצווה הזו מושך אותנו כל כך, מבחינה רוחנית?
"ברית המילה היא מצווה בסיסית שניתנה עוד לפני מעמד מתן תורה. הגמרא אומרת על הפסוק מתהילים 'שש אנוכי על אמרתך כמוצא שלל רב', שדוד המלך היה בבית המרחץ, התבונן בעצמו וראה שהוא לא יכול לקיים כרגע אף אחת מהמצוות, מאחר והוא עירום, רק כשנזכר בברית המילה - מצווה תמידית שמלווה את האדם לכל מקום - נחה דעתו.
"לברית מילה יש חשיבות מעבר לחשיבות שלה כחלק מתרי"ג מצוות, כי עם ישראל מסרו את נפשם באופן מיוחד על המצווה הזו לאורך הדורות, וחז"ל אומרים שמצווה שישראל מסרו נפש עליה, הם עתידים לקיים אותה לאורך כל הדורות.
"הזוהר הקדוש מקשה על הפסוק 'ועמך כולם צדיקים' ואומר: והרי יש בעם ישראל הרבה אנשים שאינם צדיקים, אז למה מגדירים ש'כולם צדיקים'? מתרץ הזוהר שמכיוון שכולם נימולים, הם נקראים צדיקים. זה היסוד של עם ישראל, המעניק פתח להתמודדות טובה. לכן היהודי מצווה למסור נפש על ברית המילה, אלא אם כן מדובר בסכנת חיים ממשית כמו שהזכרנו קודם".
מוטב מאוחר מלעולם לא
ואם לא עשו לאדם מסוים ברית מילה בקטנותו, החובה מוטלת עליו לאורך כל החיים?
"אדם שלא עשו לו ברית כשהיה קטן - מוטלת עליו מצווה תמידית לעשות ברית. כמו שראינו בעלייה מברה"מ, שרבים עשו ברית מילה עם הגיעם לארץ. בביקור שערכתי בקברות צדיקים באוקראינה לפני 25 שנים ניגשו אלינו כמה יהודים מקומיים ששאלו אם יש לנו מוהל, הם רצו לעשות ברית מילה ממש על המקום. זה היה בימי השלטון הקומוניסטי. הם היו רחוקים מיהדות ולא ידעו יותר מדי, אבל היו מוכנים לעשות ברית בלי הרדמה ובלי חדר ניתוח - העיקר לעשות את זה" .
הברית של המבוגרים דומה בכלל לברית של הילדים?
"לא ממש. קודם כל, בברית של הילדים אנו רואים כמה וכמה מנפלאות הבורא. רמת הקרישה הגבוהה ביותר בדם מגיעה לשיא ביום השמיני בחייו של האדם, ואחרי כן יורדת קצת. אצל ילדים נדיר מאוד שיהיו זיהומים או סיבוכים, אך אצל מבוגרים יש צורך לעשות תפרים, שזה דבר שעושים בד"כ בחדר ניתוח. אצל ילד, אחרי יומיים-שלושה, בדרך כלל כבר אין כלום".
מה לגבי שיטות מילה חדשניות למיניהן?
"יש מוהלים שמוצאים שיטות שונות כדי שלא יירד לילד הרבה דם, אבל השיטות האלה גורמות הרבה יותר סבל, והשיטה הפשוטה והישנה הרבה יותר נעימה ויעילה. צריכים לעשות את הברית כהלכתה. יהודים מעולם לא התביישו בזה, אלא להפך, תמיד התגאו שהם מזרעו של אברהם אבינו".
מה המשמעות הרוחנית של המילה?
"כשמסירים את העורלה, זה עוזר לאדם להסיר את ערלת הלב, להוריד מעליו קליפות רוחניות. יש בכך תועלת נפלאה לבן אדם".