אחת הנקודות המעניינות יותר ביהדות נוגעת להבדלים בינינו לבין שאר עמי העולם. דווקא בנושא הזה התערבבו שלל אגדות אורבניות, שמועות וסילופים, אז אחת ולתמיד החלטנו לברר - מה ההבדל האמיתי בין יהודי לגוי? איך יהודי מצווה לפי ההלכה להתייחס ללא-יהודי? ואיך זה מתבטא בעולם הבא?
"גם מי שלא מאמין לעמדת התורה במה שנוגע להבדל שבין יהודי לגוי, חייב להודות מתוך המציאות שיש משהו בעם הזה" פותח הרב זמיר כהן, יו"ר ארגון הידברות. "עם ישראל מרכיב פחות מרבע אחוז באוכלוסיית העולם, אבל קרוב לשליש ממקבלי פרס נובל ולמעלה ממחצית מקבלי פרס וולף - השני ביוקרתו לאחר פרס נובל - הם יהודים. אחוז לא פרופורציונלי בנושאי תפקידי המפתח בעולם הם יהודים, החיפוש הרוחני היהודי הוא שם דבר במזרח, ועוד ועוד. על פי המשנה באבות, כל אדם הוא אזרח מדינת האלוקים, אבל על עם ישראל הוא אומר: 'בנים אתם לה' אלוהיכם' - מעין משפחת המלוכה הנדרשת להתנהג ברמה אחרת, באמצעות תרי"ג מצוות, ולא כאזרחים הנדרשים לחיות על פי חוקי תרבות בסיסיים".
אם כך, למה בשונה מדתות אחרות אין ביהדות מצווה לגייר גויים?
"בניגוד גמור לכל הדתות השואפות להכניס את כולם אליהן, היהדות נמנעת ממיסיון משום שאין לבני המלך שום עניין שכולם יצטרפו אליהם. לכן אנו המעט מכל העמים ואפילו מקשים על המבקשים להצטרף אלינו עד שלא יעמדו בתנאי הקבלה. ועוד נקודה חשובה: הגיור ביהדות הוא שינוי במבנה הנשמה. שינוי זה מושג רק על ידי גיור כהלכה - כלומר ברית מילה, טבילה, קבלת מצוות - ולא בגיור הצהרתי, רפורמי או לשם נישואין עם יהודי\ה".
לנו יש ציווי גדול יותר
"היהודי שייך לעם שקיבל תורה מאלוקים בהר סיני והגוי - לא", מוסיף הרב אהרון לוי. " ההבדל הפנימי והמעשי יותר הוא ששניהם אמנם מקיימים את הציוויים שנצטוו על ידי הבורא וזוכים לחיי העולם הבא, אבל הגוי מחויב בשבע מצוות בני נוח בלבד ולא ב-613, תרי"ג. הבדל נוסף נעוץ במערכת המוסרית השונה שלהם. דהיינו, בעוד העם היהודי קיבל את המערכת המוסרית שלו מונחתת מלמעלה, ולא כמערכת רוחנית שהתפתחה בצורות אבולוציוניות שונות כמו אצל אומות העולם, שפיתחו אותה דרך התנסות חווייתית שלהם. דהיינו, המוסר של הגוי הרבה יותר מוטבע בנפשו מאשר המוסר של היהודי. ולכן כשהיהודי עוזב את מעמדו הרוחני - הוא יכול להידרדר ולהגיע למצבים הרבה יותר מחפירים מאשר מצבו של גוי שעוזב את הרוחניות".
ברמת ההלכה, איך היהודי מצווה לנהוג עם גוי?
"רבי עקיבא אומר בפרקי אבות: 'חביב אדם שנברא בצלם, חביבים ישראל שנקראים בנים למקום, וחביבים ישראל שניתנה להם כלי חמדה'. אז אנחנו רואים שיש שלוש דרגות חביבות לפני הקב"ה: ראשית, כל אדם חביב לפניו, כי הוא נברא בצלם אלוקים. אבל השלב 'ישראל' מתייחס לעם ישראל - להם יש חביבות יתרה, מכיוון שהם נקראים בנים - כי קיבלו את כלי חמדתו של הקב"ה, שזו התורה. גם לאומות העולם יש תורה באמצעות שבע מצוות וכשהגוי מקיים אותן - כותב הרמב"ם שהוא נקרא חסיד אומות עולם, ויש לו חלק בעולם הבא. המושג 'חסיד אומות עולם' לא נוצר אחרי השואה, כפי שרבים חושבים, אלא הוא תואר שניתן לאנשים לא יהודים שהאמינו בקב"ה וקיימו את אותן מצוות".
אם גם להם יש עולם הבא, גם לנו יש את אותו גן עדן או גיהנום שלהם?
"בוודאי שעבור השקעה גדולה יותר, ברמה של 613 מצוות, השכר יהיה גדול הרבה יותר משכר השקעה בשבע מצוות בלבד. מעניין לציין שעל פי היהדות, גם אם הגוי מקיים מצוות נוספות על פי הוראת דתו, אין בכך תועלת משום שאינו באמת מחויב בהן. הרי פעם אחת התגלה הבורא לנבראים והעביר לכל האנושות - דרך העם שהיה נוכח במעמד הר סיני - את הנחיותיו. זה שבאו אנשים מסוימים, העתיקו מצוות מהיהדות והעבירו לאחרים, אינו מחייב אותם לקיימם, ולא את הבורא לתת שכר על כך".
עזבו, גויים, עדיף לכם להישאר גפרורים
הרב יצחק פנגר מקביל את ההבדל בין הגויים ליהודים כמו ההבדל בין הכהנים לשאר העם. לכהן, הוא מסביר, אסור להיכנס לבית קברות, אסור להתחתן עם גרושה וכו', אבל מצד שני יש לו בונוסים אחרים - הוא עובד בבית המקדש, מקבל תרומות ומעשרות וכן הלאה. "יש לו דרגה רוחנית יותר גבוהה ממני, יהודי שאינו כהן", משווה הרב פנגר וממשיך, "אבל זה שהוא כהן לא אומר שהוא מתנשא עליי ואומר 'תשמע, אני כהן, מי אתה בכלל?'. אין כזה דבר. וכמו שהכהנים כלפי עם ישראל, כך אנחנו עם ישראל כלפי כל אומות העולם. הפסוק אומר 'והייתם לי כהנים וגוי קדוש' כלומר - שודרגנו מבחינה רוחנית במעמד הר סיני. קיבלנו תוספת כח רוחני, ובגללה גם מצפים מאיתנו ליותר מצוות. אם לא נעשה את מה שצריך - נקבל עונשים שהגוי בכלל לא יתקרב אליהם, כי לא מצפים ממנו לעשות דברים בדרגה הזו".
"ההבדלים בין היהודי לגוי הם לא דבר גזעני חלילה", מבהיר פנגר. "אם אני כיהודי ארצה להיות חלק מהגזע הארי, למשל - לא אוכל לעולם, גם אם אתחתן עם מישהי כזו. כי לפי התפיסה שלהם אין לי בכלל יכולת לשינוי. אבל אדם שרוצה להתגייר, להיכנס תחת המערכת של העם היהודי - בהחלט יכול לעשות את זה. זה בכל זאת לא פשוט, כי מה עדיף - להיות רמטכ"ל בצבא או חייל זוטר? לרמטכ"ל אמנם יש זכויות יתרות, אבל יש לו גם חובות יתרות. גם מהיהודי מצפים להרבה - הוא אמור להוביל את העולם כמין מגדלור רוחני. אם הגוי רוצה להגיע לאותו מקום הוא יכול לעשות את זה אבל לא הייתי ממליץ לו, כי גם בתור גוי הוא יכול להגיע להשגות רוחניות".
ומהם ההבדלים ברמת הנשמה?
"בהתאם לביצועים שמצפים מהמטוס, כך מציידים אותו במנוע מסוג שונה בהתאם. כיוון שמצפים מהיהודי דבר מסוים - ציידו אותו בכוחות רוחניים בהתאם. באופן כללי יש חמש דרגות לנשמה - נפש, רוח, נשמה, חיה ויחידה. בדרגת הנשמה היהודי קיבל שדרוג כדי שיוכל להתמודד עם המצוות המוטלות עליו. זה לא משהו פיזי שאפשר לראות, אבל הוא רוחני ונמצא ברובד הסוד, כך מסבירים חכמי הסוד והקבלה".
תשובת השבוע: למה עדיין אסור להדליק אור בשבת? ולמה חרדים לובשים שחור?