ט' באב, יום ציון חורבן בתי המקדש, הוא יום צום ואבל גדול עבור הציבור הדתי בישראל, אבל מתברר שגם עבור חילונים רבים יש לו חשיבות יוצאת דופן. בעודם אוכלים פירות ים ולא שומרים שבת או מקפידים לצום ביום כיפור, לחילונים רבים נשמר מקום מיוחד בלב לימי בין המצרים – שלושת השבועות הקודמים לתענית ט' באב כשהשיא ביום הצום עצמו.
"כשהייתי ילדה בקייטנה בפתח תקווה אמרו לנו שאסור ללכת לים בתשעה באב", מספרת חנה'לה, בת 61 מהצפון ומסבירה, כי מדובר באמונה בלתי מוסברת שהוחדרה בה כבר מגיל צעיר מאוד, "הגעתי מבית חילוני לחלוטין, ולא הכרתי את מנהגי היום, אבל מאז יש לי אמונה טפלה שבתשעה באב עלולים לטבוע בים, אז אני אף פעם לא אלך או אתן לילדים שלי ללכת".
גם אושר, בונה אתרים בן 38 מראשון לציון מספר כי בשנים האחרונות הוא מקפיד על הרגלים מסוימים בתקופת בין המצרים. "גדלתי בבית חילוני", הוא אומר, "ולפני חמש שנים בערך הייתה תקופה שהתחברתי יותר לדת, שמעתי הרצאות, דיברתי עם חברים דתיים ואימצתי כל מיני מצוות כמו שמירת שבת. מאז עזבתי את רוב המצוות שניסיתי לקיים אבל על איסורים של תקופת בין המצרים אני ממשיך להקפיד. אני לא צם אבל אני נמנע מללכת לים ולבריכה בתקופה הזאת, נמנע מלנגן בקלידים – אחד התחביבים האהובים עליי, ומקפיד לאכול בשר רק ביום שישי בתקופת בין המצרים, כפי שאומרת הדת".
למה דווקא ט' באב?
"זה משהו שהוא לא תובעני כמו דברים אחרים. שבת זה מאוד תובעני. פה זה פעם בשנה זה נשמע לי הגיוני. זה גם יוצר געגוע. גם הבנות שלי אימצו את המנהג. הן בנות שמונה וחצי ו-11 וחצי. הן יודעות שהתקופה הזאת היא בין המצרים ולא מבקשות ללכת לים".
לא קונים דירה
אחד האיסורים הנוספים בתקופת בין המצרים לציון חורבן בית המקדש הוא, על פי ההלכה, האיסור לבצע רכישות חדשות. הלכה זאת היא מעט בעייתית עבור ברזילאי השנה ולמרות זאת החליט להקפיד עלייה. "הייתי צריך לעבור דירה ומאוד התלבטתי האם אפשר לחתום על חוזה בתקופה הזאת. לאחר שביררתי את העניין, גיליתי שמותר לרכוש ולעבור דירה מכיוון שמודבר בקורת גג, משהו בעל חשיבות רבה. הבעיה צצה בהמשך, כשרציתי לקנות דברים חדשים שהיו חסרים לי לבית החדש – כמו מכונת כביסה וכמה רהיטים. פתרתי את זה בינתיים בכך שלקחתי מחברים כמה רהיטים שהם לא צריכים ובינתיים אני מכבס אצלם. לא קניתי כמעט שום דבר חדש, חוץ ממה שהייתי חייב".
אבל למרות שרבנים רבים מותירים לרכוש דירה בתקופת בין המצרים, כפי שמתאר ברזילאי, חילונים רבים נמנעים מלעשות זאת. רפי קלינה, יזם נדל"ן ומתווך דירות יוקרה מספר כי כ-70 אחוזים מלקוחותיו, רובם אנשים חילונים, אינם מוכנים לסגור עסקאות בתשעה באב. "רובם הגדול של הלקוחות לא סוגרים עסקאות בתשעה באב ובין המצרים ולא חותמים את החוזה בתאריכים האלה. זה לא מתוך תפיסה דתית, אלא מתוך איזושהי אמונה. זה כמו שהרבה אנשים יגידו 'טפו' כשיעברו ליד חתול שחור, ליתר ביטחון, כדי שלא יהיה מזל לא טוב לנכס החדש. מה שכן, לעיתים מכינים זיכרון דברים ומציינים שהחוזה ייחתם בהמשך. רק 30 אחוז בערך מהלקוחות מוכנים לחתום על חוזה בתשעה באב".
גם בתחום התיירות הנושא ניכר. רונן קרסו, מנכ"ל איסתא מספר, כי בתקופת בין המייצרים יש ירידה בהזמנות, גם בקרב קהל הנופשים החילונים. "תקופת בין המייצרים היא תקופה שבה הישראלים ממעטים לנסוע לנופש. באופן ברור הדתיים אבל גם החילונים, מעדיפים לא לטוס לחו"ל ורבים גם נוהגים בימים אלו כלל לא לבצע הזמנות ולהמתין לסיום תשעה באב. עובדה זו מביאה לירידה של כ-20% בהזמנות ולירידה של 15-20% במחירי הטיסות והנופשונים", הוא מסביר אך מציין כי יש משתנה נוסף שעשוי להשפיע גם הוא על מספר הנוסעים - "הירידה בהזמנות נובעת גם מכך שיש עדיין קייטנות בתקופה זו. הימים שאחרי תשעה באב ועד פתיחת שנת הלימודים נחשבים לימי שיא בתנועת היוצאים".