הגרמנים עושים סיבוב פרסה. משרד המשפטים הגרמני החל לעבוד על הצעת חוק שתשמר את זכותם של הורים לעשות ברית מילה לילדיהם. הצעה החוק באה בתגובה ללחץ ישראלי לאחר פסיקת בית המשפט הגרמני במחוז קלן נגד ביצוע ברית מילה.
כזכור, בית המשפט במחוז קלן קבע בחודש שעבר כי מילה לא רפואית הינה התערבות חמורה ובלתי הפיכה בשלמותו של הגוף. לאחר זמן מה אף הוגשה תביעה כנגד רב העיר הוף, מכיון שערך ברית מילה לתינוק. בשל הזעם הרב שהתעורר בקרב הקהילה היהודית והמוסלמית בעיר החליטו בכירי הממשל הגרמני להסדיר את הנושא בחוק. הצעת החוק תכלול ארבעה תנאים אשר יהיו הכרחיים לקיום המילה וביניהם הכשרה למבצע ההליך, שימוש במשככי כאבים אפקטיבים, מודעות ההורים להשלכות בריתה המילה ואי קיום ברית מילה אצל ילדים אשר יכולים למצוא את עצמם בסיכון בריאותי בעקבות ההליך.
חבר הכנסת דני דנון, יו"ר ועדת העליה והתפוצות של הכנסת שיתף אותנו הבוקר במהלכים שהובילו להצעת החוק. "זימנו דיון בכנסת אליו הגיע השגריר הגרמני, רבנים אירופאיים שונים וחברי כנסת", אמר דנון, "כולנו הבענו פחד בפני השגריר כי החלטת בית המשפט שלהם תגרור עימה החלטות דומות בכל רחבי אירופה. השגריר התחייב להעביר את כל המידע לאנג'לה מרקל וגם לחוקק חוק בנושא. ניסינו להגביל אותו בזמן אך הוא סירב לכך. בסופו של דבר אנחנו רואים כי התייחסו לזה ברצינות, החוק הוגש כבר היום ואנחנו מאמינים שהוא יעבור בזמן הקרוב".
"דעתי היא כי אין ליהודים מה לחפש בגרמניה, ומקומם בארץ, ממילא לא יהיו תלויים בחסדי איש כדי לקיים מסורת בת 4000 שנים", אמר בתגובה הרב ישראל לאו, לשעבר הרב הראשי לישראל ושהיה מהקולות הבולטים בלחץ הישראלי, "אבל אם להיות מציאותי, יש רבבות יהודים בגרמניה, רובם יוצאי מדינות חבר העמים, וחלקם אף ישראלים לשעבר. אני מקדם בברכה את הצעת החוק שבאה להתיר את קיום המסורת העתיקה של ברית המילה. גם בשעה שהשופט אסר זאת הבעתי את דעתי כי הקנסלרית הנבונה אנג'לה מרקלה תדע להסדיר את העניין בחקיקה". בנוסף סיפר הרב לאו על פועלו למען קידום החקיקה: "פרט להבעת את דעתי בצינורות השונים, בארה"ב למשל ובראיונות לתקשורת הגרמנית, יצאתי בצורה חריפה מאוד נגד הניסיון להתנכל לברית המילה. ניסיון שהתפרסם בשעתו עוד בגזירות אנטיוכוס בתקופת הבית השני. אני מביעה את הערכתי אל גברת מרקל בשל הרגישות והפגנת הידידות כלפי העם היהודים".
"דווקא בגרמניה, בדור שעבר, לא היתה רגישות מיוחדת לטיפת דם של יהודי או לבכיו של תינוק יהודי. ולכן הם בוודאי לא צריכים להיות הראשונים שיהפכו למגיני מידת הרחמים כשמדובר בטקס דתי עם מסורת של אלפי שנים".
אך לא כולם מחבקים את טקס ברית המילה באהבה גדולה. "אני אישית מתנגד לברית המילה והחלטתי שלא לימול את בני" מספר לנו ע' מצפון הארץ, "אך כל חוק שמגביל זכויות דתיות של אנשים הוא מגוחך בעיניי. לדעתי כל הורה שרוצה לימול את ילדיו צריך קודם לעשות את המחקר בנושא ולא לקחת את כאקט מובן מאליו. במידה ואותו הורה קרא וראה ועדיין מוכן לבצע על הילד שלו הליך רפואי בשם הדת, שיבושם לו. הבעיה היא לא בחוקיות הברית מילה אלא במידע הרב שמוסתר מהורים בקשר להשלכות האמיתיות של ההליך".