בימים אלה מציינים בני הדת הדרוזית בישראל 1,000 שנה להיווסדה. זה הזמן להכנס לקרביים של אחת האמונות הייחודיות באזור שלנו.
* ההיסטוריה היא דבר נזיל, וכשאנו אומרים שהדת הדרוזית חוגגת 1,000 שנה, זה נכון – פחות או יותר. למעשה, הדת התגבשה במצרים, בין השנים 996 ל-1,021 לספירה. בתקופה זו נוצר פילוג באסלאם, ופלג בשם האסמעיליה פרש וכונן את מה שהפך לדת הדרוזית.
* כמו כל דת, גם לדת הדרוזית יש תפיסת עולם מיסטית ייחודית. כאן מאמינים שלאורך ההיסטוריה האנושית חיו ופעלו שבעה צמדים של אנשים – נביא ויודע החוכמה. צמדים אלה הם שהעבירו בתקופתם את רזי הדת למאמינים. משה ויתרו – או מוסא ושועיב – הם אחד הצמדים המוכרים גם ליהודים. צמד אחר הוא כמובן מוחמד ועלי. האחרון בשרשרת הנביאים הוא מוחמד בן איסמעיל, מייסד פלג האיסמעיליה ומי שלמעשה יצר את הדת הדרוזית.
* הדת הדרוזית היא דת מונותיאיסטית, כלומר גם הדרוזים מאמינים באל אחד. כאן, אגב, לא תמצאו תפיסת עולם מתנשאת לפיה הדרוזים הם אלה שגילו את האמת, וכל שאר הדתות שקריות. לפי המסורת הדרוזית אין מדובר בדת חדשה, אלא בהופעה מחודשת של אמונה עתיקה, בגרסה מזוככת יותר.
* הצניעות היחסית של הדת הדרוזית באה לידי ביטוי גם בכך שלא ניתן להצטרף אליה. בתקופת ההתגבשות של הדת יכלו תושבי האזור להצטרף, אבל בשנת 1,043 "ננעלה" הדת בפני מאמינים חדשים. בהתאם, אסורים נישואי תערובת בקרב העדה, ובמרבית המקרים מי שמתחתן עם אדם מחוץ לעדה, אינו יכול להיות עוד חלק ממנה. עד שהוא מתגרש.
* מרבית הדתות מתהדרות בתפיסת העולם המפורטת שלהן, ובימינו כל אחד יכול ללמוד את התורות הנסתרות ביותר, כגון הקבלה של היהדות או הסופיזם של האסלאם. את חוכמת הדת הדרוזית, לעומת זאת, מעטים יודעים. לא רק בקרב בני הדתות האחרות: סודות הדת הדרוזית ידועים רק ל"עוקאל", הם זקני העדה והמשכילים. שאר בני העדה אינם מכירים למעשה את הדת שלהם. הספרים שמהם נלמדים רזי הדת נקראים "אגרות החוכמה", והם כוללים 111 אגרות שמועתקות אך ורק בכתב יד. בית התפילה הדרוזי נקרא חילווה, ורק העוקאל רשאים להתפלל בו.
* מהמעט שהתגלה לאורך השנים, ידוע כי הדת הדרוזית מאמינה באל אחד כמו גם בגלגולי נשמות. הם קיבלו תשע מתוך עשר הדברות, אך ויתרו על הדיבר המקדש את השבת, מאחר ולתפיסתם בריאת העולם נמשכה יותר משישה ימים. אמונה נוספת הידועה בדת הדרוזית היא האמונה במונוגמיה.
* רוצים לדעת איך נראה איש דת דרוזי? חפשו גבר עם שפם המגלח את ראשו ומכסה אותו במצנפת. הוא אינו מעשן, אינו שותה אלכוהול ואינו אוכל חזיר או את צמח המלוחית. חלק מהמצוות, דוגמת האיסור על אכילת חזיר או שתיית אלכוהול, חלות על כל בני העדה.
* גם לדרוזים יש חגים, אך כיאה לדת מסתורית, הם ידועים רק לחלק מהאנשים. החג החשוב הוא חג הקורבן, שנחגג במקביל לחג המוסלמי. חגים נוספים נקבעים לפי לוח השנה הגרגוריאני, והם חג הנביא שועייב, חג הנביא סבלאן וחג הנביא אלח'דר. בעוד שכל בני העדה חוגגים את חג הקורבן וחג הנביא שועייב, את שאר החגים מציינים העוקאל בלבד.
* מקור השם דרוזים אינו ממש ברור. גרסה אחת אומרת שהדרוזים, שבהתחלה נקראו אלמווחדון – המונותאיסטים – קיבלו את השם לזכרו של נשתכין א-דרזי, מפיץ דת שפעל לתקופה מסוימת במסגרת אלמווחדון, עד שניסה להקים דת חדשה. גרסה אחרת מביאה את השם מכתבי בנימין מטודלה, חוקר ארצות יהודי שביקר באזור במאה ה-12 ותיאר בכתביו את הדרוזים.
* גם העדה הדרוזית הצמיחה כמה ידוענים בתחומם: העיתונאי רפיק חלבי הוא יוצא העדה המוכר ביותר. אליו אפשר לצרף את המשורר סמיח אל קאסם, חוקר הסרטן העולמי פרופ' ג'מאל זידאן מבית חולים רמב"ם, פרופ' תופיק מנסור מהטכניון ועוד.
רוצים להכיר את העדה הדרוזית? בשבועות ייערך פסטיבל "כפר ביקרתם" בן היומיים, במהלכו יתקיימו סיורים בכפרי העדה הדרוזית. ההשתתפות בסיורים פתוחה ואינה כרוכה בתשלום.