דרכנו היא התנועה האזרחית החוץ מפלגתית הגדולה בישראל, עם כ-330 אלף תומכים ו-150 אלף עוקבים בפייסבוק. "הקמנו את דרכנו אחרי בחירות 2015 כשהבנו שהפוליטיקה הישראלית הולכת ומתדרדרת לתהומות מחנאיים מסוכנים", מספרת פולי ברונשטיין, מנכ"לית התנועה, "ראינו וחווינו פוליטיקה רעילה, שבה במקום לדבר על רעיונות ולהחליף דעות, אנחנו עסוקים בניגוח הצד השני, בלי שום ניסיון לחפש שותפים להובלה של מדיניות שמייצגת את הרוב המתון הישראלי. כל מחנה שווי בקונספציה של משחק סכום אפס: כדי שהצד שלי ינצח, הצד השני חייב להפסיד".
לדברי ברונשטיין, דרכנו מעוניינת להוכיח שימנים ושמאלנים מתונים יכולים לעבוד ביחד למען מטרות משותפות: "רוב הציבור בישראל הוא מתון ופרגמנטי", היא אומרת, "רוב הציבור מבין שכולנו כאן כדי להישאר – מתנחלים, להט"ב, חרדים, ערבים, שמאלנים וכולי. אף אחד לא הולך לשום מקום וצריך ללמוד לחיות ביחד. הבעיה היא, שדווקא כשהציבור נהיה יותר סובלני, הפוליטיקה והפוליטיקאים הופכים להיות יותר קיצוניים, ארסיים ומסיתים".
לדוגמה, ברונשטיין נותנת את זכויות הקהילה הגאה. "הציבור הדתי-לאומי ואפילו חלקים בציבור החרדי כבר מגלים הבנה הולכת וגדלה לקהילה, ועדיין הפוליטיקאים ממשיכים לשסות נגדה. ראינו תופעה דומה עם הפגנות הדרוזים, שרוב הציבור גילה רגישות והבין את הפגיעה העמוקה של הדרוזים כתוצאה מחוק הלאום, אבל הפוליטיקאים שחוקקו את החוק היו אטומים". לדבריה, מי שצריך להוביל את ישראל זה אותו רוב מתון, כי לטענתה 80 אחוז מהישראלים יכולים להסכים על 80 אחוז מהדברים.
דרכנו היא תנועת שטח, שכוללת מטות מקומיים ברחבי הארץ, אשר מקיימים פעילות הסברה מדלת לדלת וחוגי בית, לצד הצבת דוכנים במקומות ציבוריים על מנת לקיים שיח. לדרכנו גם פעילות דיגיטלית ענפה ופעילות של "נוער דרכנו" שפרוסים ברחבי הארץ.
התנועה מרבה להפעיל את תומכיה סביב אירועים פוליטיים: "אנחנו מאמינים שאין ואקום בפוליטיקה. כשהרוב המתון אדיש ושקט, ממלאים את החלל כוחות קיצוניים מאורגנים שמטרתם להשתלט על השיח, והם נותנים פה תחושה של מלחמת אזרחים. אנחנו מנסים להפעיל את הרוב המתון להיות פעיל פוליטית, לא עבור מפלגה או מחנה מסוים אלא עבור ערכים, עבור סדר היום של הרוב המתון, שכולל שמירה על ישראל יהודית ודמוקרטית, מאבק בגזענות, באפליה, בהקצנה ובשחיתות, תמיכה בצדק חברתי וסולידריות אזרחית ותמיכה בהיפרדות מהפלסטינים כנגד יוזמות של סיפוח, המאיימות על אופייה של ישראל כיהודית ודמוקרטית".
איש העסקים והיזם קובי ריכטר הוא יו"ר הוועד המנהל של התנועה, טייס קרב לשעבר בחיל האוויר, שידוע בכינויו "אלוף ההפלות". לצידו פועלים 13 חברי ועד מנהל המייצגים חתך רחב מאוד של החברה הישראלית ומשמיעים את קולן של הקבוצות השונות בישראל.
- האם אתם תומכים במועמד מסוים בבחירות הקרובות?
ברונשטיין: "אנחנו מאמינים בממשלה רחבה מתונה, שלא תהיה ממשלת ימין צרה או שמאל צרה. דמיינו ממשלה רחבה, לא משנה מי מקים אותה, שבה יש 80 מנדטים, ואף אחת מהמפלגות הקטנות לא יכולה לסחוט אותה. בממשלה כזאת, אין לאף מפלגה מספיק כוח לאיים, שאם היא לא תקבל בדיוק את מה שהיא רוצה, היא תפיל את הממשלה. דמיינו ממשלה שמוכיחה שבין ימין מתון לשמאל מתון, אין בעצם כזה הבדל. דמיינו שבמקום לבחור בין כלכלה הוגנת לביטחון, בין חופש למסורת, הבוחר הישראלי יוכל לקבל שילוב שלהם. כמו שבמפלגת קדימה ישבו יחד גם אריק שרון וגם שמעון פרס, המנהיג הימני והמנהיג השמאלני, ככה אני מדמיינת את הדרך הנכונה לפוליטיקה הישראלית. אני חושבת שבין השמאל המתון והימין המתון יש פחות פערים מאשר בין הימין המתון והימין הקיצוני ובין השמאל המתון והשמאל הפוסט ציוני. אנחנו כל כך רגילים לחשוב במונחים של שמאל וימין כאילו זה תחרות שמישהו חייב להפסיד בה, שאנחנו לא מנסים אפילו לדמיין שמאל וימין עובדים ביחד למען ישראל".
- מה את חושבת על השיח של מערכת הבחירות הנוכחית?
ברונשטיין: "זו מערכת בחירות מקטבת, רעילה, מסוכנת. מערכת בחירות שמחלישה אותנו. הפוליטיקאים שוכחים שאחרי הבחירות צריך לנהל מדינה, והמדינה נחלשת כי הדבק שמחזיק אותנו מאוחדים נחלש. אני לא נאיבית, הבחירות עוד שבוע והן עומדות בסימן של שנאה, שקרים ומחנאות, אבל אני כן מקווה שנצליח להשפיע גם על התוצאות של הבחירות, באופן שיחזק את המפלגות המתונות על חשבון המפלגות הקיצוניות. ביום שאחרי אנחנו מקווים שמי שלא ירכיב את הממשלה, הוא יעשה מאמץ להקים לישראל ממשלה רחבה, מתונה ומייצגת".