75% מהסטודנטים עובדים במקביל ללימודיהם | צילום: החדשות 2 מלצר וסטודנט הן מילים נרדפות בדרך כלל. מדובר בעבודה מכניסה שהמשמרות שלה מתיישבות בנוח עם שעות הלימודים באוניברסיטה או במכללה. לפי סקר מקיף של "מאגר המוחות" שנערך עבור התאחדות הסטודנטים בתחילת שנת הלימודים הקודמת 74% מהסטודנטים עובדים במקביל ללימודיהם, רובם אינם עובדים בעבודה הקשורה לחוג הלימודים שלהם ושכרם הממוצע הוא כ-3,100 שקלים ברוטו עם 78 שעות עבודה בממוצע (כחצי משרה). אבל בדרך כלל זה רחוק מלהפסיק לכל ההוצאות .
שכר הדירה לא ישלם את עצמו, כנראה שגם עבודה במשרה מלאה תתקשו להחזיק וממילא, עד שמצליחים להתקדם ולהרוויח משכורת העולה על שכר רעב, תצטרכו לחזור לקבץ נדבות מההורים. ואכן, הסקר של "מאגר מוחות" לקראת שנת הלימודים החדשה מצא, שהסטודנטים מתקשים מאד לפרנס את עצמם. הסיוע הכלכלי השנתי הממוצע לסטודנט על-ידי הוריו זינק השנה ל-14,355 אלף שקלים, לעומת כ-12,300 שקלים בשנה שעברה.
אז איך בכל זאת מגיעים חלק מהסטודנטים לשכר של עד 9,000 שקלים בחודש עם ארבעה ימי עבודה בשבוע? יצאנו לבדוק באילו ברים ומסעדות הכי כדאי לעבוד ולהיכן הכי קשה להתקבל. כמה קשה זה כבר יכול להיות? הרבה מכפי שחשבנו.
מסעדות
רשת המסעדות R2M בתל-אביב
עבודה לטווח הארוך. בראסרי | צילום:אישיות, שליטה באנגלית ומראה ייצוגי
תנאי קבלה: ניסיון במלצרות ועדיפות לבעלי שליטה בשפה האנגלית.
ראיונות: ראיון ראשוני אצל חברת כוח האדם של הרשת וראיון נוסף במסעדה אליה נשלחתם לעבוד.
הכשרה: תקופה של 3 עד 6 חודשי התלמדות בתור מלצר ראנר במשכורת של 30 שקלים לשעה. במהלכם תעברו הדרכת יין והדרכת שירות ובסופה מבחן בכתב ובחינה של לקוח סמוי שייבחן את השירות שנותן המלצר.
איך החבר'ה? אם ההווי החברתי בעבודה חשוב לכם, תעדיפו לעבוד באחת ממסעדות הרשת האחרות ולא בהוטל מונטיפיורי, שם המלצרים מגיעים בעיקר במטרה לעבוד.
שווה את המאמץ? בהוטל מונטיפיורי (לאחר חודשי ההכשרה) משמרת בוקר - כ-50 שקלים לשעה. משמרת ערב - 60-70 שקלים. ימי שישי – 80- 100 שקלים לשעה. סה"כ – 9,300 שקלים בחודש לארבע משמרות בשבוע, 8-9 שעות כל משמרת. (במסעדות הרשת האחרות: בראסרי, קופי בר ורוטשילד 12 ודליקטסן תרוויחו סכומים מכובדים אך מעט נמוכים יותר)
למי זה מתאים? לסטודנטים בתואר ראשון והלאה וכהשלמת הכנסה לאנשים שזקוקים לה. מתאים כעבודה לטווח הארוך ולא כמקום לעשות בו כסף מהיר בתקופה קצרה.
משמרות קצרות ומכניסות במיוחד. | צילום: יחסי ציבוררפאל – מסעדת השף של רפי כהן במלון דן, תל אביב
ניסיון והכרת כל התפקידים מקרוב
תנאי קבלה: ניסיון קודם חובה.
ראיונות: ראיון אצל מנהלת המסעדה.
התלמדויות: 5 משמרות התלמדות בשכר מינימום במהלכן תכירו מקרוב את עבודת כל בעלי התפקידים במסעדה (מארח/ת, קופאי/ת, ברמנים וטבחים).
הדרכות: במקביל להתלמדות תעברו הדרכת אוכל, הדרכת אלכוהול, והדרכת שירות.
תקופת הכשרה: עבודה כמלצר "ראנר" (פחות שעות משמרת ומשכורת נמוכה יותר) במשך שבועיים עד ארבעה חודשים.
שווה את המאמץ? משמרת בוקר - 30-40 שקלים לשעה. משמרת ערב – כ-50 בממוצע. משמרת בסוף השבוע - 70-80 שקלים לשעה. סה"כ: כמעט 5,000 שקלים בחודש למשמרות קצרות יותר של 4 שעות משמרת/
למי זה מתאים? סטודנטים שרוצים לעשות כסף טוב.
להשתכשך עם פסגת הקולינריה. כתית | צילום: אוהד ריינהארט, יחסי ציבורכתית – מסעדת השף של מאיר אדוני ברחוב לילנבלום, תל אביב
חיבור והכרות עם עולם הקולינריה
תנאי קבלה: חיבור אישי לתחום הקולינריה, רמת אנגלית גבוהה, זמינות ל-4-5 משמרות בשבוע, הכוללות שני בקרים במהלך סוף השבוע.
התלמדות: 8-10 משמרות התלמדות, מתוכן 2-3 התלמדויות בתוך המטבח.
הכשרה: תקופה של כמה שבועות בתור מלצר ראנר.
מבחנים: מבחנים בעל-פה בעברית ובאנגלית בנושא שלל התפריטים השונים. המבחן יעשה בעברית ובאנגלית וייבחן גם את יכולותיכם להתאים את המנות לסועד.
איך החבר'ה: עובדים לשעבר מספרים כי בקרב צוות העובדים שוררת אווירה משפחתית והמקום רווי חיי חברה.
שווה את המאמץ? הטיפים יכולים להשתנות משמעותית בין משמרת למשמרות. בממוצע תרוויחו 65-70 שקלים לשעה. סה"כ: כ-8,000 ₪ לחודש, לארבע משמרות בשבוע, שאורכן 5-10 שעות.
למי זה מתאים? העבודה מתאימה בעיקר לסטודנטים צעירים וחובבי קולינריה. המעסיקים נוטים להתחשב באילוצים סטודנטיאליים.
גם בירושלים אפשר להרוויח כסף מעולה. צ'אקרה | צילום: יח"צצ'קרה - מסעדת השף של אילן גרוסי בקינג ג'ורג', ירושלים
האופציה המשתלמת לירושלמים
תנאי קבלה: סינון קפדני בקבלה לעבודה. אם אתם מכירים מישהו מתוך המסעדה או נראים טוב במיוחד זה עשוי לעזור. ניסיון במלצרות חובה.
ראיון: ראיון עבודה עם בעלים או עם מנהל המסעדה.
התלמדויות: כארבעה התלמדויות ללא תשלום.
הכשרה: ללא תקופת הכשרה. לאחר ההתלמדות תבחנו בעל-פה על התפריט.
שווה את המאמץ? ממוצע – 80 שקלים לשעה. סה"כ כ-7,700 שקלים לחודש לארבע משמרות בשבוע, באורך 4-8 שעות.
איך החבר'ה? אווירה משפחתית בין המלצרים. הייחוד של המסעדה הוא אווירה טובה ופינוקים ללקוחות (זה טוב לטיפים).
למי זה מתאים? המסעדה פתוחה רק בערבים ובימי שבת מהצהריים ולכן המשמרות נוחות מאוד לסטודנטים.
מעדיפים את חיי הלילה? תוכלו לעבוד גם בברים באזור מגוריכם
עבודה בבר. גם בילוי וגם עבודה | צילום:
חדשות 2
המנדלימוס, רחוב הירקון, תל אביב
תנאי קבלה: ניסיון רב בעבודה כברמן (רצוי ניסיון עבודה במגה בר).
התלמדויות: שתי התלמדויות (שאינן בתשלום) במהלכן תבדק רמת המקצועיות.
הכשרה: הדרכות ניתנות פעם בחודש לכלל הברמנים.
שווה את המאמץ? 70-95 לשעה. סה"כ: כ-7,300 שקלים למשמרות של 4 עד 7 וחצי. 4 משמרות בשבוע.
איך החבר'ה? אווירה טובה ומשפחתית. העובדים מתוגמלים לעיתים בחופשות בארץ ובעולם. כעבור שלושה חודשים עבודה מפרישים לעובדים כספים לקרן פנסיה.
חסרונות: העובדים מתבקשים להיות לעיתים בסטנד ביי – דקה מקריאה. לא משלמים גם אם הגעת למקום.
אוטו בר (רוטשילד, אבן גבירול, דיזינגוף)
מבית היוצר של הגלינה והגוסיפ – נדב שצר
תנאי קבלה: ניסיון קודם ומראה חיצוני.
ראיון: אצל מנהל הבר או מנהל הרשת.
התלמדויות: שתי התלמדויות ללא תשלום.
שווה את המאמץ? אורך משמרת: 5-6 שעות. בדר"כ 4 משמרות בשבוע. 80-90 שקלים. כ-6,000 שקלים בחודש.
איך החבר'ה? עובדים במקום מספרים על אווירה צעירה וכיפית. העובדים יוצאים ביחד ויוצאים לימי כיף פעמיים בשנה.
למי זה מתאים? סטודנטים עם ניסיון בעבודה בבר בגילאי 25 ומעלה.
וולנברג, דאנס בר בירושלים, של אבי ברמלי
תנאי קבלה: ניסיון קודם, רצוי בחיי הלילה. זמינות לשלוש משמרות לפחות בשבוע וחיבה לחיי הלילה והעבודה בבר. עדיפות לסטודנטים.
ראיון: ראיון עבודה אחד אצל אחד השותפים במקום.
התלמדות: מינימום של שלוש התלמדויות בשכר מינימום. מספר ההתלמדויות תלוי במהירות הלמידה של העובד.
איך החבר'ה? מקפידים לקיים ערבי צוות פעם בחודש או חודשים. הצוות מאוד מגובש ולכן גם נפגש מחוץ לשעות העבודה.
שווה את המאמץ? 80 שקלים לשעה בממוצע. בימי שישי קרוב ל-100 שקלים. סה"כ: כ-8,600 שקלים בחודש למשמרת של 5-8 שעות. ארבע משמרות בשבוע.
למי זה מתאים? סטודנטים בגילאי 23 ומעלה.