בעוד שבועות ספורים ימריא לתחנת החלל הבינלאומית איתן סטיבה, האסטרונאוט הישראלי, כחבר צוות Ax-1 ובמסגרת משימת רקיע. המשימה, אשר בהובלת קרן רמון ובשיתוף סוכנות החלל הישראלית במשרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה, צפויה לקדם שיתופי בינלאומיים בתעשיית החלל, להעניק הזדמנות לפריצות דרך של עשרות טכנולוגיות ישראליות, לקדם את החינוך והאומנות בישראל, לעורר השראה ולעודד סקרנות בקרב תלמידי ותלמידות ישראל.
במסגרת המשימה, צפוי סטיבה להקדיש את 200 השעות שישהה בתחנת החלל לטובת קידום המדע, החינוך, האמנות והתרבות בישראל. הדר ורניק-שלו, מנהלת התכנית החינוכית של המשימה, מסבירה כי זו למעשה הפעם הראשונה שבה יועבר תוכן בעברית מתחנת החלל הבינלאומית לתלמידי ישראל. באתר "משימת רקיע" תמצאו כלים חינוכיים ורעיונות לניסויים מדעיים, שמתאימים לשימוש מחנכים וגם מערכי שיעור שמתאימים להורים בבית.
"המטרה שלנו היא לעורר השראה בילדים ונוער באמצעות החלל והגברת הסקרנות לחקר החלל, וזו גם הזדמנות להעשיר את הידע שלהם בתחומים אחרים", מסבירה ורניק. כך למשל, בקרוב צפויה להתקיים בחלל הקראת השיר העברי הראשון בשיתוף עמותת 'מקום לשירה'. מעבר לכך, יש עוד מגוון תוכניות בנושאי מדע וקיימות וגם בנושאים כמו גאוגרפיה, ביולוגיה ואזרחות". ורניק מציינת כי כל הפעילות תשודר למערכת החינוך ולקהל הרחב דרך חדר הבקרה של מתחם משימת רקיע במשרדי צ'ק פוינט בתל אביב.
"תחנת החלל היא הכיתה המתקדמת בעולם"
באתר של "משימת רקיע", תמצאו מגוון מצגות ופעילויות חינוכיות המותאמות לפי גילים שונים. "היה לנו חשוב להנגיש את החומר בצורה שתתאים לכולם", מסבירה ורניק. "למעשה, כבר בימים אלה כל מורה וכל הורה יכול להיכנס לאתר ולהשתמש בחומר כדי להציג לילדים עולמות מרתקים, וגם לגרום להם להתנסות במגוון משימות ייחודיות שנבנו במיוחד עבור המשימה. תחנת החלל היא הכיתה המתקדמת בעולם".
הנה כמה דוגמאות לתכנים שאפשר למצוא באתר:
קיט הפוסטרים – מדובר בדרך מקורית ביותר שמאפשרת לספר לילדים את סיפור משימת רקיע ומסעו של האסטרונאוט הישראלי לחלל באופן ציורי ומסקרן. מאיה שמיט, רכזת המשימה החינוכית מסבירה: "הפוסטרים ממחישים את שלבי המסע - החל מהאסטרונאוט שחולם להגיע לחלל, דרך רגע השיגור המרגש, ועד ההגעה לתחנה החלל הבינלאומית, שהות בחלל תנאי מיקרו-כבידה ועד רגע הנחיתה חזרה הביתה. המסר העובר באמצעותם הוא שאין חלום רחוק מידי". הפוסטרים חולקו לבתי ספר ולארגונים חינוכיים רבים ברחבי הארץ ולכל פוסטר סיפור ייחודי אליו מצורף ברקוד שמוביל לפעילות שניתן לעשות בנושא.
רוצים דוגמה לפעילות חווייתית? היכנסו לאתר ובחרו במשימה "אין חלום רחוק מידי", שם תוכלו לשוחח עם הילדים על הרגע המומחש בפוסטר, שבו האסטרונאוט מביט אל השמיים בהתרגשות רבה לקראת מסעו אל החלל. כמו כן, במצגת תמצאו סרטון הממחיש כיצד תגיע החללית אל תחנת החלל ועוד.
הנגשת הניסויים המדעיים שאיתן סטיבה יבצע במסגרת משימת רקיע - בשיתוף "מכון דוידסון לחינוך מדעי", חוברו מערכי פעילות סביב הניסויים המדעיים שיבצע האסטרונאוט איתן סטיבה בתחנת החלל הבינלאומית. התכנים מותאמים לטווח גילים רחב. באתר משימת רקיע ניתן למצוא מערכי שיעור שיסבירו לילדים וילדות איך עובד גוף האדם בחלל, לצד ערכות מיוחדות שיסבירו איך לבצע ניסויים מדעיים בבית. רוצים דוגמה? היכנסו למצגת העוסקת בגוף האדם בחלל והתנסו בניסוי ה-"פופקורן" הממחיש את העובדה המפתיעה הבאה: אסטרונאוטים מאבדים בין אחוז לשני אחוזים ממסת העצם שלהם בכל חודש בזמן שהותם בחלל. מסקרן, נכון?
קיט גני הילדים - באתר ניתן למצוא גם תוכן מיוחד עבור ילדי הגנים תחת השם "בעקבות המסע לחלל" שיצית את הדמיון של הקטנטנים. הפעילויות באתר מתאימות לבית או לגן ויעזרו להורים ולגננות ללמד את הילדים אודות החלל והאסטרונאוטים ששוהים בו.
ורניק מציינת כי באתר ניתן למצוא גם מערכי שיעור המותאמים לחינוך המיוחד ועוד מגוון רחב של תכנים המותאמים לנושאים וגילים שונים. כל תלמיד ותלמידה יוכלו למצוא שם משהו חדש ללמוד ולהתרגש ממנו. הטקסט בכלל המצגות קל לתפעול, פשוט ונגיש. בקרוב יעלה לאתר לוח שידורים, הכולל את מגוון התכנים שיועברו בשידור חי מהחלל, בהחלט כדאי לעקוב!
"בנוסף, חפשו את הקיט המקוון לשיגור הכולל גרפיקות, פעילויות וכל מה שצריך כדי להרים ערב שיגור מהסרטים בקהילה שלכם!"